Veszteségelhatárolás 2015-től

Biztosan hallott már olyan cégről, aki az év végét veszteséggel zárta. Ez akár Önnél is előfordulhatott az induláskor vagy az azt követő 1-2 évben. A mai pörgő gazdaságban az sem ritka, ha az egymást követő eredményes évek közben is becsúszik egy veszteséges év.

Az előző év/évek veszteségének felhasználásáról

Mi az az elhatárolt veszteség?

 

Elhatárolt veszteségről akkor beszélünk, ha a társaság veszteséges működése miatt, vagy az adózás előtti eredmény korrekciói (növelő, csökkentő tételek) miatt a társasági adó alapja negatív lett.

 

Veszteségelhatárolás. Miért van jelentősége?

Azért, mert jellemző módon, a különböző években született évek veszteségének elhatárolását és felhasználását az évek alatt többször módosított törvények szabályozzák. Megszoktuk, hogy az előző évek veszteségét a következő évek nyereségéből addig használhattuk fel, ameddig az tartott, de ez a világ elmúlt, vagyis módosult a törvény! Ezt a témát fogjuk felgöngyölíteni, hogy tudjon számolni!

 

Mi a helyzet 2015-től?

Az előző évek szabályait nem írjuk le, mert az már a “tavalyi hó”. A 2015-től bevezetett szabály a régebbi veszteségek felhasználását is szabályozza. Így akkor egyben láthatjuk, mi vár ránk a következő módosításig.

 

2015-től két időkorlát is bevezetésre került:

  • Az első szabály szerint, a 2014-ig keletkezett, és még fel nem használt veszteséget 2025. december 31-ig (nem tévedés!), azaz a 2025-ös évi, 2026-ban készülő mérlegben lehet utoljára felhasználni. Fontos tudni, hogy a jelen szabályokkal megegyezően, csak a pozitív adóalap 50 százalékáig lehet figyelembe venni!
  • A második szabály a 2015. január elsejétől képződött veszteségekre vonatkozik, azaz, az idei évtől kell alkalmazni. Ez arról szól, hogy ettől az évtől keletkezett veszteséget csak a keletkezésétől számított 5 adóévben használhatjuk fel.

 

A két szabály együttesen azt eredményezi, hogy mivel a veszteségeket mindig a keletkezésük sorrendjében kell felhasználni, a 2015-től keletkező veszteséggel előfordulhat, hogy „elbukjuk”.

 

Lássunk erre egy példát, amelynek megértéséhez egy kis időutazásra invitálom Önöket!

 

2015-öt írunk. A vizsgált cégnek az előző évekről 4 millió Ft fel nem használt vesztesége van. Továbbá, megállapítjuk, hogy a társaságnak újabb 500 ezer Ft elhatárolt vesztesége keletkezett. Szomorkodunk, szomorkodunk, és mit tudunk tenni, elhatároljuk ezt az összeget 5 évre, ahogy a fenti szabály 2. pontja előírja.

 

De a rossz éveknek vége, 2016. már maga a Kánaán! Végre újra nyereséget termel a cég, és egymást követik a nyereségesebbnél nyereségesebb évek.

 

Nézzük meg, mi történik a korábbi évek veszteségelhatárolásával?

 

2016-ban felhasználunk 500 ezer forint nyereséget. (Pozitív adóalap = 1 000 ezer forint!)

2017-ben felhasználunk 1 000 ezer forint nyereséget , az 1. pont alapján.

2018-ban felhasználunk 350 ezer forint nyereséget,

2019-ben felhasználunk 1 200 ezer forint nyereséget,

2020-ban felhasználunk 1 200 ezer forint nyereséget.

 

Ha összeadjuk a következő 5 évben felhasznált veszteséget, láthatjuk, hogy – hogy nem, éppen elfogyott az „előző évek vesztesége”, vagyis az a bizonyos 4 millió Ft.

 

Éppen a 2021. évről szóló beszámoló készítése folyik, amikor az „előző évek veszteségek felhasználása” kerül terítékre. Megállapítjuk, hogy mivel a 2015. évi volt az utolsó fel nem használt veszteség, most „Ő” következik. De ekkor melyik szabály jut eszünkbe?

 

Igen! A 2 szabály, amelyik arról szól, hogy a 2015. január 1-től keletkezett veszteséget csak 5 évig használhatjuk fel. Tehát, a 2015. év 500 ezer forint veszteségét elbuktuk.

 

Ugye érti, hogy miért?!

 

Persze, hogy érti! Mivel a veszteségeket a keletkezés sorrendjében kell felhasználni, és 2015-től viszont csak 5 évre tehette el. Ez a hajó elúszott.

 

A veszteségelhatárolás nyilvántartása egyszerű

Ügyfeleink számára mi egy egyszerű táblázatban vezetjük az elhatárolt veszteséget és azok “felhasználását”, hogy ne legyen szükség évről-évre újra átszámolni azt. Ezt Ön is megteheti, vagy megkérheti a könyvelőjét, hogy készítse el és bocsássa a rendelkezésére, hogy Ön is mindig képben legyen.

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia