Cégalapítás

Miként néz ki egy cég "születése"

A cégalapítás – velem – egyszerűen és gyorsan, mert én abban tudok segíteni, hogy a megbeszélés, egyeztetés után az aláíráson, valamint a törzstőke biztosításán kívül semmi mással ne kelljen foglalkoznia. Nézzük is meg ezt a gyakorlatban, 3 egyszerű lépésben!

 

1. lépés

Az első és legfontosabb feladat a megfelelő cégforma mellett a cégnév kiválasztása, hiszen leendő üzleti partnerei is ezzel találkoznak majd legelőször. Ez Önnek kell kitalálnia!

 

A cégnévvel kapcsolatos kritérium, hogy nem lehet megtévesztő, más, már létező gazdasági társaságéval azonos. A már létező cégeket illetően, a www.e-cegjegyzek.hu oldalon tud előre tájékozódni, illetve a cégalapítás lebonyolításával megbízott ügyvéd is segítséget nyújthat ebben Önöknek, ahogy a legcélszerűbb cégforma kiválasztásában is.

 

2. lépés

Keressen fel  – a cégbejegyzési eljárásban a jogi képviselet kötelező – a személyi okmányok (a leendő tag(ok) és vezető tisztségviselő(k) személyazonosító/személyi igazolvány, lakcímet igazoló hatósági igazolvány, illetve adóigazolvány – ennek hiányában „igazolás a magánszemélyek részére az adóazonosító jelről” elnevezésű NAV által kibocsátott igazolás) birtokában, amikor is:

 

A SZÜKSÉGES NYOMTATVÁNYOK, KÉRELMEK ÁTADÁSA:

 

 • Adónyilatkozat arra nézve, milyen adózási módot választ a társaság.
  – Javaslom, hogy a kitöltés tárgyában mindenképp konzultáljon a könyvelőjével.

 

RÖGZÍTJÜK A TÁRSASÁG FŐBB ADATAIT, úgy mint:

 

 • Cégnév, rövidített cégnév
  – esetleges idegen nyelvű cégnév, rövidített cégnév
 • Székhely – esetleg telephely, fióktelep címe, használatának címére vonatkozó nyilatkozat
 • Tag(ok) adatai, illetve részesedésük aránya
 • Működés időtartama
 • A cég vagyona
  – Kft. esetében a törzstőke kötelezően legalább 3.000.000,- Ft !!!
 • A cég képviselője / képviselői
  – ügyvezető, Rt. esetén ügyvezető igazgató
  – Esetlegesen: cégvezető, felügyelőbizottság, könyvvizsgáló
 • Cég e-mail címe és elektronikus kézbesítési címe
  – Ez utóbbi az e-mail cím, amin keresztül a bíróságok, hatóságok elektronikus akták megküldése útján tart(hat)ják a társasággal a kapcsolatot.
 • Nyilatkozat a vagyoni hozzájárulás társaság rendelkezésére bocsátásáról
  – A bankok a társaságok bankszámlanyitásához megkövetelik a társaság bejegyzését tartalmazó elektronikus akta megküldését, illetve az ügyvéd által ellenjegyzett társasági szerződést és aláírás-mintát, ezért bankszámlanyitásra csak a cég bejegyzését követően van mód. Ezt a társaság a bejegyzést követő 8 napon belül kötele megtenni.

 

3. lépés

Az aláírásokkal, illetve ellenjegyzésével ellátott okiratokat elektronikus formában megküldöm az illetékes cégbíróság részére. A bejegyző végzést a cégbíróságtól én elektronikus akta formájában kapom vissza.

 

Önnek már semmi egyéb tennivalója nincs, mint a bejegyzéstől számított 8 napon belül az ügyvéd által ellenjegyzett társasági szerződéssel és aláírás-mintával felkeresni a kiválasztott pénzintézetet pénzforgalmi számla-nyitás céljából, illetve a banki ügyintéző által adott e-mail címet az ügyvéd részére megküldeni, hogy a bejegyzést tartalmazó elektronikus aktát a bank részére továbbítsa.

 

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult ;). És egy igazán jó hír ide kívánkozik!

 

Illeték és költségmentes lett a cégalapítás!

2017. március 16-tól hatályos jogszabály alapján az egyéni cég, a kft., Bt., valamint a Kkt. alapítása is illeték- és költségmentes lett. Ez érvényes a hagyományos és egyszerűsített eljárásra is! (Természetesen az ügyvédi munkának ezután is díja lesz.).

 

Mennyit spóroltunk ezzel? 2017. március 16. előtt az egyszerűsített eljárással alakult cégek esetében, egy Kft. 50.000 Ft, egy Bt. 25.000 Ft illetéket fizetett, hagyományos eljárás esetén pedig ennek a dupláját kellett megfizetni.

 

Fontos tudni, hogy a már működő cégek változás bejelentése esetén – pl. székhelyváltozás – továbbra is 15.000 Ft illeték + 3.000 Ft közzétételi díjfizetésre vagyunk kötelezettek!

 

Kedvezményes cégalapítás a REZON Könyvelő Iroda ügyfeleinek!

Hogyan lehetséges ez, és milyen előnyökhöz juthat még? Itt elolvashatja a részleteket.

 

A cégalapításon túl, egyéb jogi ügyekben, úgy mint jogi tanácsadás és képviselet, cégek teljes körű jogi képviselete perben és peren kívül, szerződések és egyéb okiratok szerkesztése, ellenjegyzése, munkajogi, polgári jogi ügyek peres és peren kívüli képviselete, kintlévőség kezelése.) is szívesen állok a rendelkezésére!

 

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Bastrnák Zsuzsa ügyvéd
a REZON Könyvelő Iroda jogi partnere

 

+36 (20) 338-2892, +36 (1) 790-2638
dr.b.zsuzsa@gmail.com