Vaterázás adómentesen

Mindenki hallott már valamit erről a témáról, sokan vateráznak is, de kevesen mondják azt, hogy értik is. Tudunk számokat, például 600 000 Ft, de nem tudjuk pontosan, hogy mi kapcsolódik ehhez az értékhatárhoz.

Meddig “vaterázhat” adómentesen a magánszemély?

Igaz, hogy itt elsősorban a magánszemélyhez szólunk, de nagyon hamar válhat a magánszemélyből “gazdasági tevékenységet végző” magánszemély, amikor már nem annyira egyszerű az élet. Most megpróbáljuk mindenki számára érthetően összefoglalni a kérdéskört.

 

Mi a 600.000 Ft, vagyis mi, mennyi?

Ebben a témakörben a 600,000 forintos határérték egy nagyon fontos kulcsszám, ugyanis 600,000 Ft bevételig nem kell adózni az ingóságaink értékesítése után még akkor sem, ha az gazdasági tevékenységnek minősül.

 

Mikor válik gazdasági tevékenységgé az értékesítés?

Legegyszerűbben egy példán keresztül tudjuk ezt bemutatni Önnek:

 

  • NEM gazdasági tevékenység: Amikor gyermekeink kinőtt ruháit folyamatosan “elvaterázza”, akkor ez nem minősül gazdasági tevékenységnek.
  • Gazdasági tevékenység: Amikor olcsón felvásárol gyerekruhákat és ezeket értékesíti, az már gazdasági tevékenységnek minősül.

 

Ugye érzi a különbséget?!

 

Adózom vagy sem?

Nézzük először a magánszemélyt, aki a saját “lomjait” adja el. Egészen addig, amíg a 600 000 Ft bevételt nem érte el éves szinten, addig teendője nincs.

 

Amikor elérte, meghaladta a fenti értékhatárt, adókötelessé válik a tevékenysége. (Még mindig a saját gyermekei ruháinak értékesítőről beszélünk, aki mondjuk, közben eladta a drága bringáját is – azaz nem gazdasági tevékenységként űzi az értékesítéseket.

 

Adózni a jövedelem után kell, nem a bevétel után (ez a 600 000 forintot elért bevételű vaterázóknál merül fel).

 

Itt előkerül egy új határszám: Amennyiben a jövedelme nem éri el a 200 000 forintot, akkor adómentes a tevékenysége, amit bevallani sem kell.

 

Ez a mentességi szabály nem vonatkozik a gazdasági tevékenységet végzőkre!

 

Hogy számolja ki a jövedelmét?

Mivel elég kicsi a valószínűsége, hogy megőrizte minden egyes rugdalózó számláját, van egy % érték, amivel számolni tud: ez a 75%. A törvény szerint, a bevétel 75%-át tekinthetjük beszerzési értéknek, ezért a 25% lesz a jövedelem. Tehát, ha a bevétele 25%-a meghaladja a 200,000 Ft-ot, akkor válik adóalannyá, amely után egyéb jövedelemként adózik.

 

Lássuk, amikor gazdasági tevékenységről beszélünk:

  • Ha gazdasági tevékenységről beszélünk, akkor az érintettnek – bevételi határtól függetlenül – be kell jelentkeznie az adóhatósághoz, azaz adószámot kell kérnie.
  • Jövedelme összevont jövedelemként adózik, + 27% EHO-t is kell fizetnie.
  • Az adóhatósághoz történő bejelentkezéskor az áfa kérdéséről is döntenie kell! 6,000,000 Ft bevételig választhat alanyi adómentességet, de e fölött az áfatörvény szabályaival is számolnia kell!

 

Gondolja végig mindazokat, amit itt olvasott, és ha szükséges, konzultáljon a könyvelőjével!

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia