Változások, amelyekről a könyvelőjének mindig tudnia kell!

A leggyakoribb változások, amelyek Önt vagy munkavállalóját érintik. Ezek bejelentéséről sokan megfeledkeznek, mert azt gondolják, hogy ezeket a könyvelőnek tudnia kellene. De honnan? Ha nem tájékoztatják őket, nem tudják! Így pedig kellemetlenség és bírság lehet a vége 🙁 .

Jelentési kötelezettségek a könyvelő felé

1. Munkaviszonyban, tagi jogviszonyban bekövetkező változás

A legalapvetőbb eset az, amikor egy személy „máshol főfoglalkozású” munkaviszonyban, vagy tagi jogviszonyban van bejelentve, és megszűnik a főfoglalkozása, „nappali hallgatói jogviszonya”, amely ez esetben ugyanúgy főfoglalkozásnak számít. Ezt a könyvelőjének jelentenie kell!

 

A legfontosabb eset az, amikor ügyvezetőről beszélünk. Miért? Azért, mert az ügyvezetőnek ha nincs főfoglalkozása egy másik cégben, vagy nem nyugdíjas, akkor abban a cégben, ahol ügyvezető, a 8 órás minimálbér után járulékot kell fizetnie!

 

2. A személyi adatokban bekövetkező változás

Az összes bejelentett személy érintett, ha a személyes adatokban történik változás. Igen, ezt is jelenteni kell! A könyvelő nem tudhatja, hogy ki-mikor költözik új lakásba, mikor változtat nevet, családi állapotot, esetleg nemet… :)) Ma már minden lehetséges.

 

3. A családi kedvezményben bekövetkező változás

Gyakori jelenség, amikor a családi kedvezményben változás történik, de a könyvelő nem tud róla. Ez például konkrétan olyan eset, amelynek bírság következménye van. Nézzünk egy példát!

 

Nyáron a gyermek befejezi az iskolát, amelynek az a következménye, hogy augusztus után már nem kapja a családi pótlékot, azaz nem jár tovább a családi kedvezmény.

 

A könyvelő ezt honnan tudna? Sehonnan, csak ha jelzik neki!

 

Ha nem jelzi, akkor nem tudja törölni a kedvezményt a bérszámfejtésből, amelynek az a következménye, hogy azt jogosulatlanul kapja év végéig (általában ilyenkor derül ki).

 

Úgy szól a törvény, hogy aki „rosszul” nyilatkozik, annak 20%-os bírsággal együtt kell visszafizetnie a jogosulatlanul igénybe vett kedvezményt!

 

Mert ugye év elején úgy fog nyilatkozni, hogy jár a kedvezmény, mivel valóban jár, csak éppen év közben szűnik meg a jogosultság… Szóljon időben a könyvelőjének, és akkor semmi baj nem lesz.

 

4. Házasságkötés, terhesség, gyermek születése

Lehetnek olyan események egy családban, amikor nem feltétlenül a könyvelő az, aki az eszébe jut, de mégis kellene szólnia! Ilyen a házasságkötés, a terhesség és a gyermek születése. Ezekről csak akkor tud a könyvelője, ha megosztja vele.

 

Ha pedig tud róla, az érintett jobban jár, mert az ezekhez kapcsolódó adókedvezményeket is beírja a bérszámfejtésbe, hogy az érintett megkapja azt, ami jár neki! 🙂

 

5. Betegségek, amelyek után kedvezményt vehet igénybe

Sajnos, napjainkban sok ilyen-olyan allergiás, érzékeny (glutén, laktóz, stb), cukorbeteg ember van, aki azt sem tudja, hogy orvosi igazolás esetén adókedvezmény jár neki. Most már Ön tudja! Ha jelzi ezt a könyvelőjének, segít, hogy érvényesíteni tudja azt, ami Önnek vagy a munkavállalójának jár!

 

6. Nyugdíjba vonulás

Ebből a felsorolásból sem hagyhatjuk ki a nyugdíjba vonuló munkavállalókat. Ezt is jeleznie kell, mert nem kizárólag az életkor az (amit esetleg mi is látunk), amitől nyugdíjassá válhat valaki – ezt tudja – igaz?

 

Ezt is be kell jelenti, mert a kedvezményes foglalkoztatást is csak akkor tudja a nyugdíjas igénybe venni, ha a könyvelő beírja, mert tud róla!

 

7. A cég adataiban bekövetkező változások

Jelenteni kell, ha a cég adataiban történik változás. Például változik a tulajdonosi kör vagy új székhelye/telephelye lesz a cégnek.

Egy eset a tapasztalatainkból:

 

Egyik ügyfelünk több új telephelyen kezdett el működni, amit annak rendje módja szerint be is jegyeztetett, azaz módosíttatta a társasági szerződését.

 

Mi itt a bibi? Az, hogy ezen új telephelyekről – amelyekről nekünk elfelejtett szólni -, mi nem adtuk be sem az IPA bejelentkezést, sem a bevallást.

 

Találják ki, hogy mi lett ennek a következménye!? Igen, megbüntették.

 

És találják ki, hogy mi volt erre az ügyfél reakciója!? Miért nem „nézegettük” a cégkivonatát, ami egyébként valóban mindenki számára elérhető.

 

Könyörgöm! Ne várják el a könyvelőjüktől, hogy szabad perceikben szúrópróba-szerűen az ügyfeleik cégkivonatát töltsék le időről-időre, hátha valami változott! Ez nem a feladatuk, a tájékoztatás viszont az kötelessége az ügyfélnek. Ha mulaszt, a következményeket neki kell viselnie ilyen ügyben.

 

8. Tevékenységi kör bővülés

Ez is tipikus! Sokszor ezt csak onnan tudja meg a könyvelő, amikor látja a számlán, hogy egy teljesen más vonalon indult el az ügyfél, mint az eddigi tevékenysége. Fontos tudnia, hogy 15 napon belül be kell bejelenteni a változást!

 

9. Kapcsolt vállalkozások

Már sokat írtunk a kapcsolt vállalkozásokról, de muszáj itt is megemlíteni a témát. Ha Önnek van olyan vállalkozása, amelyik a tulajdonosi hányad vagy az ügyvezetőség egyezősége miatt kapcsolt vállalkozásnak minősülnek, és ezt másik könyvelő könyvelő esetleg, akkor erről tudnia kell mindkét könyvelőnek!

 

Miért kell tudnia róla? Azért, mert van olyan adónem (pl. IPA), ahol az adóalap meghatározásánál a kapcsolt vállalkozások számadatai is módosító tételként jelentkeznek. Ha a könyvelő nem tud erről, nem is tud számolni vele. Ha nem számol vele, előfordulhat, hogy kevesebb adót fizet. Ha pedig kevesebb adót fizet, mint kellene, akkor baj van! 🙁

 

És lehetnek más változások is még!

Jelenleg ennyiféle eset jutott az eszünkbe, amit az élet produkált, de lehet a jövőben olyan, ami jelenleg még nincs! Azt gondoljuk, hogy ezen felsorolások segítségére lesznek abban, hogy eszébe jusson a könyvelője! 🙂 Ha nem biztos valamiben, hogy be kell-e jelenteni, nem baj, nyugodtan kérdezze meg!

 

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia