Pénzforgalmi ÁFA

Az ÁFA területén lesz egy újdonság, amely 2013 évben választható. Sokan álmodoztak már erről, amikor nem kapták meg kibocsájtott számlájuk összegét, de ettől függetlenül az ÁFA tartalmát meg kellett fizetniük. Eljött a Pénzforgalmi ÁFA ideje, ám azt javasoljuk, alaposan gondolja végig, mielőtt “igent” mond!

Pénzforgalmi adózási lehetőség

Mit jelent ez? Azt, hogy az áfát akkor fizetem, és akkor vonom le, amikor a számla pénzügyi teljesítése megtörtént.

 

Ki választhatja?

Akinek az előző és az idei (2012. évben) évben a bevétele nem haladta meg a 125 millió forintot. Ebbe a bevételbe nem számít bele a tárgyi eszköz értékesítéséből származó bevétel, és az áfa mentes tevékenységek bevételei.

 

Mit von ez magával?

Minden vállalkozásnak, aki él ezzel a lehetőséggel, a kiadott számlán fel kell tüntetni, hogy „Pénzforgalmi adózó”. Ez igazából a befogadó cégek szempontjából lesz fontos, mivel ő sem vonhatja le az áfát, csak a kifizetés időpontjában! Azt elmondhatjuk, hogy annyira nem fogják őket szeretni azok a cégek, akik nem tartoznak a pénzforgalmi áfa körébe.

 

Ez TUTI! – ugye ezt gondolták? Igen, ez így van. Akik ezt választják, azoknak egymással szemben nem kérdéses onnantól fogva, hogy ha megkaptam a pénzt, akkor fizetem az áfát, de visszaigényelni (levonni) is csak akkor tudom, ha kifizettem a számlát.

 

Származhat ebből valakinek hátránya?

A fentiekben említettük egyszer, hogy azok a cégek, akik nem választották a pénzforgalmi adózást, vagy nem választhatják az értékhatárok miatt, azok nem fogják szívesen befogadni a „választók” számláit. Miért? Azért, mert a kettős könyvvitelben, ahogy Önök ezt már megszokták, a számla pénzügyi teljesítésétől függetlenül, a teljesítés időpontjában az ÁFA fizetendővé, illetve levonhatóvá válik.

 

Ebben a helyzetben viszont a nem választó cég, a „PÉNZFORGALMI ADÓZÓ” felirattal bíró számla áfa tartalmát NEM ÁLLÍTHATJA BE a levonható áfák közé, annak ellenére, hogy a bevételének a fizetendő áfáját akkor is ki kell fizetnie, ha nem kapta meg.

 

Még 2 „csúnya” dolog azért eszünkbe jutott!

Ha az előző példa nyomán tovább haladunk, akkor találunk 2 olyan érvet, amely a pénzforgalmi adózást nem választó cég „javára” szól:

 

  • Az a cég, aki kettős könyvvitelt vezet, és a kiállított számláinak összegét megkapta – amiből fizetendő ÁFA keletkezik -, akkor is levonhatja belőle a beszerzéseinek az áfáját, ha azt ő még nem fizette meg.
  • Ha visszaigényelhető adója keletkezik egy hónapban, azt akkor is visszakapja, – igaz, csak 75 nap múlva – ha a költségeit „még” nem fizette ki. Jó, hogy ez egy csúnya dolog lenne ilyet tenni, de ilyen is előfordult már az életünkben.

 

Ez a változás azoknak a cégeknek jelent majd komoly könnyebbséget, akiknek a (várható) kintlévősége miatt az áfát meg kell finanszíroznia. Amennyiben az Ön cége ezt az új lehetőséget választja, azt decemberben jelenteni kell! A választás egy évre szól.

 

Reméljük, e cikk elolvasása után Ön körültekintően és könnyebben dönt a “hogyan tovább”-ról!

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia