Örökölt vagy ajándékba kapott ingatlan utáni adózás

Az örökölt vagy ajándékba kapott ingatlan utáni adózás kérdése az SZJA bevallásakor kerül elő, amelynek badására már csak néhány nap van hátra (május 20). De hogyan kell adózni olyan eladott ingatlan esetén, amit örökölt vagy ajándékba kapott?

Természetesen, ebben az esetben is él a szabály, hogy ha az ingatlanszerzés és eladás között több mint 5 év telt el akkor nincs adófizetési kötelezettség.

 

Ennél a kérdésnél az adott ingatlan „beszerzési ára” az igazi kérdés, amivel csökkenthetjük az eladási értéket. Lássuk, hogy mit mond az örökölt és ajándékba kapott ingatlan beszerzési értékéről a törvény.

 

Milyen értéket kell figyelembe venni?

Az illeték kiszabásához figyelembe vett értéket!

 

Mi van akkor, ha nem történik meg a bevallási határidőig az illeték kiszabása?

  • Ez esetben a hagyatéki leltárban feltüntetett értéket kell alapul venni, egyébként pedig, az eladásból származó bevétel 50 százalékát kell az adó alapjának tekinteni a bevallásban.
  • Amikor megtörtént az illeték kiszabása, a bevallást önellenőrzéssel módosítani lehet.

 

Mi van akkor, ha egyáltalán nem szabnak ki illetéket?

Mikor fordulhat ilyen elő? Például egyenesági rokonok és házastársak esetén. Ilyen esetben a beszerzési értéknek kell tekinteni:

 

  • Öröklés esetén a hagyatéki leltárban feltüntetett összeget, vagy a hagyatéki eljárás során az ingatlan értékeként feltüntetett egyéb értéket,
  • Ajándékozásnál az eladásból származó bevétel 75 százalékát, ha egyáltalán nem lesz illetékkiszabás. Ha várható később az illeték megállapítása, akkor ajándékozás esetén is a kiszabásig a bevétel 50 százalékát kell adóalapnak tekinteni a bevallásban, amit később önellenőrzéssel módosítani lehet.)

 

Ne feledje! Már csak 4 napja van hátra, hogy beadja a bevallását! Használja a NAV SZJA internetes bevallást kitöltő programját (ANYK53). Innen tudja letölteni.

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia