Kiadná a lakását?

Mi a módja és mennyit kell fizetni azért, ha kiadja a belvárosi lakását? Nem akar vállalkozó lenni, de hallotta, hogy van lehetőség ezt adószámos magánszemélyként végezni. Milyen adózást válasszon? Mennyi adót kell fizetni? Nézzük meg!

Nyáron megszaporodnak a lakás kiadások / bérlések, amelyek promótálására külön webes felületek vannak. Biztos hallott már például az airbnb nevű oldalról! 

 

Mostanában többen feltették nekünk a kérdést, olyanok, akik szeretnek nyugodtan aludni, hogy “Mi a módja, és mennyit kell fizetni akkor, ha kiadja a belvárosi lakását. Nem akar vállalkozó lenni, de hallotta, hogy van lehetőség ezt adószámos magánszemélyként végezni.”

 

Lehet, hogy Ön is ebben a cipőben jár, vagy még csak gondolkozik ezen. Ha így van, jó tudni, hogy ezt a tevékenységet úgy hívják, hogy „egyéb szálláshely-szolgáltatás”.

 

Milyen feltételei vannak az „egyéb szálláshely-szolgáltatásnak”?

 • Az egyéb szálláshely-szolgáltatói tevékenységet üzletszerűen, csak az illetékes jegyző által kiadott engedély birtokában lehet végezni.
 • Ezen kívül előírás, hogy a szállásadó vagy megbízottja biztosítson bejutást a helyszínen vagy telefon ügyelet megadásával.
 • legalább hetente takarítva, az ágynemű áthúzva, és a törölköző cserélve legyen,
 • és mindez – természetesen -, minden esetben, ha új vendég érkezik.

 

Amennyiben a fentiek teljesíthetőek, nézzük meg az adózást.

 

Milyen adózást válasszunk? 

Elsőként nézzük meg a kedvezőbb adózású lehetőséget, mert ugye Ön is ezt keresi? Ezt úgy hívják, hogy tételes átalányadózás, fizetővendéglátás esetén.

 

 • Ez az adózási forma választható, amennyiben:
 • Csak egy saját tulajdonú – vagy haszonélvezetű – egyéb szálláshelynek minősülő lakásban folytatja a tevékenységet,
 • Ugyanannak a személynek – vagy utazási irodának – nyújtott szálláshely időtartama nem haladja meg az évi 90 napot.
 • Ön mint magánszemély, az önkormányzatnál fizető-vendéglátóként bejegyeztette magát, és
 • a bejegyzést követő 15 napon belül ezt a NAV-nál is bejelentette.

 

Hipp-hopp, ennyi az egész? Igen, de természetesen, adózni is kell.

 

Mennyi adót kell fizetnie?

 • A tételes átalányadó (SZJA) éves összege: 32,000 Ft/szoba + 6,400 Ft EHO.
 • A helyi adókról szóló törvény szerint, idegenforgalmi adót kell fizetni, amit a szálláshelyen töltött személyektől kell beszedni, az ott töltött vendégéjszakák száma alapján. Ez maximum 300 Ft/fő/6 éj, de a konkrét mértékét a helyi rendeletek határozzák meg.
 • Emellett, ha a magánszemélynek nincs munkaviszonya vagy nem nyugdíjas, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot is kell fizetni, amelynek mértéke 6,930 Ft/hó.

 

Ez volt a jobbik – szerintünk.

 

Tekintsük át ennek a tevékenységnek az „általános” adózását is

A bevételből vagy levonhat 10% költségátalányt, vagy tételes elszámolást választ. Az így maradt összeg lesz az adóalap, amely után 16% SZJA-t és 27% EHO-t kell fizetni (max. 450,000 forint). Az idegenforgalmi adó ettől függetlenül fizetendő.

 

Ezen variációk nem összetévesztendők a „lakás bérbeadás” című tevékenységgel!!!

A “lakás bérbeadás” esetén, hosszú távra adjuk bérbe az ingatlanunkat. Az erre vonatkozó adózás sokkal ismertebb, de akkor ezt is vegyük át!

 

Bevétel – amelyből itt is levonható a 10% költségátalány, illetve a tételesen elszámolt költségek – 16%-a SZJA, és ha éves szinten ez az összeg nem éri el az 1 millió forintot, akkor nincs más. Amennyiben eléri vagy meghaladja, akkor a teljes összegre + 14% EHO-t is kell fizetni!

 

Ebben az esetben már az adószám kiváltása sem szükséges, adózhat a szerződés alapján. Így viszont nem tud számlát adni.

 

Ha a fentieken töri a fejét, érdemes előre átbeszélni a könyvelőjével, mert még sok kérdés felmerülhet. Tudja, a “Mi van ha…” típusú kérdésekre gondolok.

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia