Kötelező törzstőke emelés

Utolsó lehetőség! Határidő: 2017. március 15.

 

Tavaly ilyenkor is azt mondtuk, hogy az utolsó, de idén tényleg ez az utolsó határidő, ugyanis 2016-ban az Országgyűlés 1 év haladékot adott azoknak a Kft.-knek, akiknek a törzstőkéje nem éri el a 3 millió forintot. Nincs mire várni! A határidő pár nap múlva lejár.

Milyen lehetőség van a törzstőke megemelésére?

  • A tagok készpénzben vagy átutalással befizethetik a különbözetet. Ebben az esetben érdemes odafigyelni a tulajdoni arányokra!
  • A törzstőkét megemelik, de a tagok fizetési halasztást kapnak a pénzbeli rendezésre. Ez a halasztás lehet akár éven túli is (2 év), de addig a tagok felelnek a társaság tartozásaiért és osztalékfizetésre sincs lehetőség.
  • Apportot is tehetnek be pénz helyett. (Autó, ingatlan, gép, stb.)
  • Emelhetik a tőkét saját forrásból, azaz eredménytartalékból, tőketartalékból, amennyiben erre a jegyzett tőke feletti (lekötött- és értékelési tartalékkal csökkentett) szabad eredménytartalék fedezetet nyújt. (Mérleg kell hozzá)
  • Új tag bevonásával is emelhetik a tőkét – akiknek más lehetőségük nem maradt.

 

Mikor illetékmentes a törzstőke emelés?

Röviden azt mondhatjuk, hogy akkor nem kell illetéket fizetni, ha csak a tőkeemelés miatt történik a változásbejegyzés. Ha már ezzel egyidejűleg más adatot is módosítunk – pl. székhelyet vagy ügyvezetőt váltunk -, akkor már illetéket kell fizetni.

 

Mi a helyzet a tagi kölcsönből való törzstőke emeléssel?

A cégben lévő tagi kölcsön apportálására lehetőséget ad a törvény. Ez azt jelenti, hogy a tag (magánszemély) a követelését adja oda a cégnek, tehát a cég követel saját magától – összevezethető -, ami így nagyon le van egyszerűsítve. 🙂 Ennél az eljárásnál ügyelni kell arra, hogy egy esetleges vizsgálatnál ne minősítsék „tagi hitel elengedésnek”, mert az illetékköteles!

 

Amennyiben a fentiekből egyik sem megfelelő egy cég számára, marad az átalakulás. Az átalakulás viszont egy olyan bonyolult és költséges számviteli feladat (könyvelő, könyvvizsgáló, ügyvéd, illeték), hogy érdemesebb megfontolni a cég megszüntetését, és egy új Bt vagy egyéni vállalkozás indítását.

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia