A kölcsön és a kamat kérdése

Ezúttal nem a banktól vesszük fel a kölcsönt, hanem: cég ad kölcsönt a magánszemélynek; magánszemély (tulajdonos) ad kölcsönt a cégnek; cég ad kölcsönt egy kapcsolt vállalkozásának. És mi a kérdés ilyenkor? Mindig a kamat! Nézzük meg, hogy mikor és mennyi kamat fizetendő, mi éri meg és mi nem!

Cég ad kölcsönt a magánszemélynek

Először is tudni kell, hogy egy cég nem adhat rendszeresen kölcsönt magánszemélynek (tulajdonosnak), mert az engedélyhez kötött pénzintézeti tevékenységnek minősül.

 

Mit tekintünk rendszeres kölcsönnek?

 

Erre azt a választ találtuk, hogy még senki nem hallott olyan estről, amikor az engedélyhez kötöttséget firtatta volna bármelyik Hatóság.

 

A lényeg: Az SZJA törvény azt mondja (72. paragrafus), hogy a magánszemélynek kamat jövedelme keletkezik, amennyiben nem fizeti meg a jegybanki alapkamat + 5% ponttal növelt összegét a kapott kölcsönre. Tehát, ha a cég ad kölcsönt a magánszemélynek (tulajdonosnak), akkor a kamatot legalább a jegybanki alapkamat + 5% összegben határozzuk meg, ugyanis így kerülhető el, hogy a magánszemély kamatadót fizessen a meg nem fizetett kamat (kamat jövedelem) után.

 

Ha mégis kevesebb a kamat, mennyit fizet a magánszemély?

 

Abban az esetben a különbözet lesz az adóalap, amelynek a 118%-a után kell fizetnie 15% SZJA-t és 19,5% EHO-t. Szóval, nem éri meg.

 

Magánszemély (tulajdonos) ad kölcsönt a cégnek

Mivel a tagi kölcsön nyújtása – szemben az általános kölcsönnel – nem egy nyilvánosan elérhető ügylet (nem üzletszerű pénzkölcsön), ezért lehetséges az egyedi kamat meghatározása, azaz lehet adómentes is.

 

Amennyiben a magánszemély kamatot kér a kölcsönre, akkor kamatjövedelme keletkezik, ami után a fenti mérték alapján kell kamatjövedelemként adót fizetnie.

 

Cég ad kölcsönt egy kapcsolt vállalkozásának

Kapcsolt vállalkozások között a kamat meghatározása még nagyobb körültekintést igényel, mert ha nem felel meg a szokásos piaci kamatnak, akkor a társasági adó bevallásban módosítani kell az adóalapot. (A szokásos piaci kamat meghatározásához az MNB honlapján található egy statisztikai adatsor.)

 

Ugye világos már, hogy melyik éri meg? Ha nem, kérje könyvelője segítségét!

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia