Iskolakezdési támogatás - 2018

Iskolakezdési támogatás 2018-ban – utoljára kedvezményesen! Jövőre a SZÉP kártya kivételével megszűnik az összes bérnél kedvezőbb feltételekkel adható juttatás. Ezek közé tartozik az iskolakezdési támogatás is, amely az idén még kedvezőbb feltételekkel adható a munkavállalóknak, mint a készpénz.

Megéri támogatást adni?

Ha pénzt ad a munkáltató – ami bérjövedelemnek minősül -, akkor az erre szánt 100 forintból 55 forintot, amíg az iskolakezdési támogatási utalvánnyal a rászánt 100 forintból 71 forintot tud a dolgozó tanszerekre költeni. Tehát a válasz: MEGÉRI!

 

Mennyi adót fizet a munkáltató?

Idén – még utoljára – „egyes meghatározott juttatásként”, értékhatár nélkül adható a papír alapú vagy elektronikus formában kibocsátott utalvány, ami után a támogatás összegének 1,18-szorosa után 15% SZJA-t és 19,5% EHO-t kell fizetni.

 

Ki kaphatja?

Az a magánszemély (munkaviszonyban álló, vagy személyesen közreműködő társas vállalkozó), aki valamilyen jogszabály alapján a gyermek után családi pótlékra jogosult. A jogosultságot a munkáltató a munkavállaló nyilatkozatával tudja igazolni, hogy egy esetleges visszaélés esetén ne neki kelljen viselnie a jogkövetkezményeket.

 

Fontos tudni, hogy a támogatást akár mindkét szülő megkaphatja, ha a gyereket a saját háztartásában neveli!

 

Mikor adható?

Természetesen, a szülők minél előbb kapják, annál jobb nekik, viszont van erre is szabály. A támogatás az iskolakezdést megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig, tehát még december 31-ig bármikor kiosztható!

 

Az iskolakezdési támogatás nem csak cafeteria elemként adható! (Cafeteria elemként a munkáltató által meghatározott összegben választható volt ez is, amiről év elején nyilatkozni kellett.)

 

Amire vigyáznia kell a munkáltatónak, hogy nem lehet teljesítményhez kötött, mert akkor nem juttatásnak minősül, hanem jutalomnak, és akkor már munkabérként adózik.

 

Mit vásárolhat az utalványból a szülő?

A taneszköz fogalma nincs konkrétan meghatározva, ezért taneszköz alatt értünk minden olyan eszközt/tárgyat, amely a tanuláshoz szükséges: füzet, toll, ceruza, rajzlap, körző, számológép stb., de ezalatt érthetjük az íróasztalt és tanulószéket is. Ruházat alatt értjük az iskolában hordható ruhaneműket, mint szoknya, nadrág, ing, póló stb., és a tankönyveket, amelyek szerepelnek az adott évre érvényes tankönyvjegyzékben.

 

Van még kérdése?

Tegye fel a könyvelőjének, biztosan segít! A kis- és középvállalkozásoknál sok múlik a könyvelőn. Egy jó könyvelő nemcsak pontosan és megbízhatóan dolgozik, hanem segíthet abban is, hogy Ön jogszerűen működjön, de kihasználhassa a lehetőségeit is. Partnere a cégvezetésnek.

 

Nem elégedett a könyvelőjével? Ha változtatni szeretne, keresse könyvelő irodánkat, kérjen személyes találkozót: +36 (20) 424-2556

 

2019-ben teljesen megváltozik a Cafeteria rendszere / adózása

Figyelje oldalunkat, hamarosan összefoglalót készítünk belőle. Fel kell készülni a jövőre, hogy a “kecske is jól lakjon, meg a káposzta is megmaradjon”, ugyanis a dolgozókat igen érzékenyen érinti, ha egy “járandóságuktól’ megfosztják őket. Mert a juttatás az a “jár”! Tapasztalta már? A megvonás mindig komoly felháborodással jár, és egyéb negatív következménye is lehet.

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia