Felkészült már az online számla jelentésre?

Az online számla jelentése 2018. július 1-től kötelező! Ez az új „gazdaság fehérítő” program arról szól, hogy a vállalkozásoknak jelenteni kell a legalább 100.000 Ft Áfa tartalmat elérő számlák adatait a NAV számára, mégpedig online. Felkészült erre a számlázó programja vagy kézzel fogja jelenteni az online felületen?

Valós időben jut a NAV számla információkhoz

Először tavaly augusztusban írtunk az új, online jelentési kötelezettségről, amelynek a bevezetése két hónap múlva elindul. Az online számla jelentéssel az Adóhivatal valós időben jut olyan információkhoz, amellyel megakadályozhatják pl. az adócsalást, a  fiktív számlázást és a cégek kiürítését.

 

 

Az online pénztárgépekhez hasonlóan, a számlázó programoknak közvetlenül kell adatot szolgáltatni a NAV felé. Ennek az új rendszernek a bevezetésével párhuzamosan megszűnik a számlázó programok bejelentésének kötelezettsége, mivel a rendszeren keresztül mindent tudni fognak a programjáról.

 

Milyen számlákat kell jelenteni?

  • Az olyan bizonylatokat, amelyek számla vagy számlával egy tekintet alá eső okiratok,
  • Azokat a számlákat, amelyek ÁFA összege eléri vagy meghaladja a 100.000 forintot,
  • Azokat a módosító vagy sztornó számlákat, amelyek a fenti feltételeknek megfelelő számlához kapcsolódnak, értékhatártól függetlenül.

 

Mi van, ha…

  • Kézzel szokott számlázni?
  • Nem jó a programja és nem akar beruházni ilyen számlázó programba?
  • Az Ön vállalkozásnak erre az időpontra nincs meg az erre alkalmas számlázóprogramja és az online jelentéshez szükséges egyéb feltételek?

 

Akkor Önnek a NAV által erre a célra létrehozott online felületen kell majd jelentést tennie!  

 

Jó hír!

Ha nincsenek 100.000 Ft Áfát meghaladó számlái, akkor nincs mit jelentenie -, egyenlőre 🙂

 

Rövid jelentési időkorlátok!

  • A 100.000 – 500.000 Ft Áfa-tartalmú számlák kézi feltöltésére/jelentésére 5 nap lesz,
  • az 500.000 Ft Áfa-tartalmat meghaladó számlák esetében már a kiállítást követő napon, tehát 24 órán belül jelenteni kell.

 

Kinek a feladata az online számla jelentése?

Szerintem ez az Ön számára is egyértelmű, hogy ez nem a könyvelők feladata, ezt minden cégnek magának kell intéznie!

 

Tanulságok – teendők!

Azt gondoljuk, hogy még mindig a legjobb, de legalábbis legkényelmesebb megoldás az online számlázás. Még 2 hónapja van a felkészülésre (számlázó ellenőrzése, fejlesztése, lecserélése), hogy ez a jelentés online, a számlázóprogramból, magától megtörténjen! További infók: Minden, amit az online számla jelentésről tudni kell.

 

Nyilván vannak/lesznek olyan cégek, akik ennek ellenére sem szeretnének online számlázó programot használni. Ha Ön is ebbe a csoportba tartozik, akkor is érdemes regisztrálni a https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/regisztracio/start linken, ahol megismerkedhet a NAV online felületével, amit akár napi szinten kell majd használnia a jövőben.

 

És hogy mit nyerünk mi ezzel?

  • Az e-számlázással a tisztességesen működő vállalkozások jól járnak, mert nem kell versenyt futniuk a fiktív számlát kiállítók miatt kialakult árversennyel.
  •  Ezen rendszer működésének köszönhetően, az adózóknak is lehetőségük lesz lekérdezni akár számla kiállítóként, akár számla befogadóként az adatszolgáltatást érintő számlákat -, azaz az adóhivatal rendszerén keresztül megnézhetik, hogy a partnerek milyen számlákról küldtek be adatszolgáltatást.

 

Hajrá, ne hagyja az utolsó utáni pillanatra ezt a feladatot, és vegye figyelembe, hogy ez nem opció, ez kötelező!!! 

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia