E-számlázás 2018 július 1-től!

Már tesztelik a NAV Online Számla oldalát! Az e-számlázással az adóhivatal valós időben jut olyan információkhoz, amellyel megakadályozhatják pl. az adócsalást, a  fiktív számlázást és a cégek kiürítését.

Az elmúlt időkben sok szó esett az online számlázás határidejének egy évvel való kitolásáról. Mivel ezt idén „megúsztuk”, tovább nem is nagyon foglalkoztunk vele. Most viszont egyre több információ kerül napvilágra a témával kapcsolatban. Sőt, már el is indult a NAV Online Számla tesztoldala, hogy az időközben felmerült problémákat kijavíthassák.

 

Az új rendszer bevezetését 2018. július 1-re tervezik

Ennek az új rendszernek a bevezetésével párhuzamosan megszűnik a számlázó programok bejelentésének kötelezettsége, mivel a rendszeren keresztül mindent tudni fognak a programról. Az e-számlázással az adóhivatal valós időben jut olyan információkhoz, amellyel megakadályozhatják pl. az adócsalást, a  fiktív számlázást és a cégek kiürítését.

 

Az új követelmény

Az online pénztárgépekhez hasonlóan, a számlázó programoknak közvetlenül kell adatot szolgáltatni a NAV felé. Az új követelmény a számla és a számlával egy tekintet alá eső okirat adattartalmának továbbítása lesz az adóhatóság felé. Van olyan program, amelyben egyéb számviteli bizonylatot vagy nyugtát is elő lehet állítani. Ezeket – értékhatártól függetlenül – nem kell szerepeltetni az adatszolgáltatásban.

 

Milyen számlákat kell szerepeltetni és hogyan?

 • Az olyan bizonylatokat, amely számla vagy számlával egy tekintet alá eső okirat,
 • Amely kiállított számlán az ÁFA összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot,
 • A módosító vagy sztornó számlákat, amelyek a fenti feltételeknek megfelelő számlához kapcsolódnak, értékhatártól függetlenül, jelentési kötelezettség alá esnek.

 

Az adatszolgáltatás technikája

 • Az adatszolgáltatáshoz először is szükség lesz egy előzetes regisztrációra.
 • A regisztrációt a cég képviselője vagy meghatalmazottja végezheti el.
 • A regisztrációt követően kap egy azonosítót, ami a számlázó programot fogja azonosítani az adatszolgáltatás során.
 • Az adatszolgáltatást a program automatikusan fogja elvégezni, nem lesz szükség emberi beavatkozásra.
 • Az adatszolgáltatásnak a számla kiállítását követő 24 órán belül meg kell történnie!
 • Amennyiben valamilyen üzemzavar miatt ez a határidő nem teljesíthető (Pl. internet hálózati problémák), akkor a hiba elhárítását követő 24 órán belül szükséges adatot szolgáltatni.
 • A belföldi összesítő jelentést – ami az ÁFA bevallás melléklete – a kimenő számla oldalról kiváltja, de a bejövő számlákról, valamint a kézzel kiállított kimenő számlákról marad az eddigi módszer szerint beadandó adatszolgáltatás.
 • Pénztárgép esetén nincs adatszolgáltatási kötelezettség!

 

És hogy mit nyerünk mi ezzel?

Az e-számlázással a tisztességesen működő vállalkozások jól járnak, mert nem kell versenyt futniuk a fiktív számlát kiállítók miatt kialakult árversennyel.

 

Ezen rendszer működésének köszönhetően, az adózóknak is lehetőségük lesz lekérdezni akár számla kiállítóként, akár számla befogadóként az adatszolgáltatást érintő számlákat -, azaz az adóhivatal rendszerén keresztül megnézhetik, hogy a partnerek milyen számlákról küldtek be adatszolgáltatást.

 

Szeretne regisztrálni a NAV Online Számla tesztoldalán?

Ha kipróbálná a júliusban bevezetett rendszert, ezen a linken segítséget kap hozzá.

 

Jelenleg ezeket az információkat találtuk a legfontosabbnak. Természetesen lehet még változás, mivel 2018. július 1-ig még sok idő van hátra.

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia