Belföldi összesítő jelentés - 2013

Ez a fogalom annak lesz ismerős, aki uniós export-importtal foglalkozik, ugyanis az uniós ügyfelek bevallásának hasonló a neve. De ebben az esetben belföldön maradunk. Magát a jelentést a könyvelőnek kell elkészítenie, de Önnek tudni kell róla!

Mire szolgál ez az új ÁFA melléklet?

Azoknak a számláknak a jelentésére, amelyeknek az ÁFA tartalma meghaladta a 1 millió forintot.

 

Kinek kell jelenteni?

Annak, aki adja a számlát, vagy annak, aki kapja? Mindkettőnek! Az 1 millió forint ÁFA tartalommal bíró számlát mindkét félnek jelenteni kell!

 

Mi történik, ha egy módosítás miatt, visszamenőleg változik ez az érték?

Akkor egy újabb bevallást kell beadni a könyvelőnek, amelyben módosítja a beadott jelentést.

 

Milyen időszakot kell figyelni?

Mindenkinek a maga áfa bevallási időszakát kell figyelembe vennie. Azaz, ha egy negyedéves ÁFA bevalló cégről van szó, ő a negyedévben figyeli, hogy van-e ilyen számla. Aki havi áfa bevalló, az adott hónapban előforduló 1 millió forintos, vagy azt meghaladó áfa tartalmú számla adatait jelenti.

 

Összességében is figyelni kell?

Igeeen! Jó kérdés! A számla befogadónak (vásárlónak) azt is figyelni kell, hogy adott áfa bevallási időszakán belül, ugyanazon cégtől vásárolt-e terméket vagy szolgáltatást 1 millió forint áfa értéket meghaladó összegben!

 

Akkor a vevő adószámát is be kell kérni?

Igen! Az 1 millió forintot meghaladó ÁFA tartalmú számla esetében, a vevő adószámát is automatikusan rá kell írni a számlára. Mivel a göngyölített jelentés csak a vevőt terheli, ebben az esetben az adószám nem kérdés, mivel az eladónak kötelessége azt a számlán azt feltüntetni.

 

Lássunk egy példát a göngyölített ÁFA érték jelentésre:

 

Kiss Kft.-nek a II. negyedévben 2 db bejövő számlája van, amelyben Nagy Bt-től írógépeket vásárolt.

 

1. számla      : 2.800.000 Ft + 756.000 Ft 
2. számla      : 2.500.000 Ft + 675.000 Ft

ÁFA összesen:  1.431.000 Ft

 

Tehát, ennek a két cégnek egymással szemben több mint 1 millió forint ÁFA fizetési-levonási kötelezettsége keletkezett, így Kiss Kft-nek az ÁFA bevallásával egyidejűleg ezt jelentenie kell!

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia