CÉLZOTT JÁRULÉKKEDVEZMÉNYEK - 2013

A változások nem csak bonyolultak és kellemetlenek lehetnek!

Íme egy "kellemes" változás, amely 2013-ban kedvez a munkáltatóknak:

 

25 ÉV ALATTI PÁLYAKEZDŐK KEDVEZMÉNYE

A legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkező, 25 év alatti pályakezdőknél a munkáltatónak - legfeljebb 100 ezer forint után - nem kell 2 évig szociális hozzájárulási adót fizetni. Ez a bruttó bér 27%-át jelenti! A harmadik évtől pedig 14,5%-os SZOCHO kedvezményt kap, amíg el nem éri a 25. életévét.

Ehhez a kedvezményhez a munkavállalónak az APEH által kiállított 15 napnál nem régebbi igazolást kell kérnie!

 

Tehát akkor kik tartoznak ebbe a körbe?

Azok a 25 év alatti fiatalok, akik 2013-ban első munkahelyként lépnek be a cégünkhöz, vagy belépésük előtt összesen 180 napnál nem volt több munkaviszonyuk.

 

Milyen kedvezmény jár azok után, akik több mint 180 nap munkaviszonnyal rendelkeznek?

Azok a 25 év alatti fiatalok után, akik több mint 180 nap munkaviszonnyal rendelkeznek, a munkáltató 14,5 % SZOCHO kedvezményt vehet igénybe, a munkavállaló 25 éves koráig. Ez a kedvezmény is legfeljebb 100 ezer forint munkabér után jár.


55 ÉV FELETTIEK és SZAKKÉPZETTSÉGET NEM IGÉNYLŐ MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTTAK KEDVEZMÉNYE

Minden 55 év feletti munkavállaló után és minden szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott (FEOR-08 9. főcsoport) után, a munkáltató, 14,5 % SZOCHO kedvezményt érvényesíthet. Ez a kedvezmény is maximum 100 ezer forintig vehető igénybe.

 

TARTÓSAN ÁLLÁSKERESŐK UTÁN ÉRVÉNYESÍTHETŐ KEDVEZMÉNY:

Tartósan álláskeresőnek minősül, aki a foglalkoztatást megelőző 9 hónapon belül legalább 6 hónapig álláskeresőként volt nyilvántartva.

Azok után, akik a fenti meghatározásnak megfelelnek, a munkába állástól számított 2 évig nem kell szociális hozzájárulást fizetni, majd a 3. évben a kedvezmény mértéke 14,5 %.

 

A GYED-et KÖVETŐEN, ÉS A GYES és GYET FOLYÓSÍTÁSA ALATT VAGY AZT KÖVETŐEN FOGLALKOZTATOTT MUNKAVÁLLALÓK KEDVEZMÉNYE:

Ezen kismamák után, a munkába állástól számított 2 évig nem kell szociális hozzájárulást fizetni (27% a kedvezmény), majd a 3. évben a kedvezmény mértéke 14,5 %.

Ez aszerint változik, hogy egy kismama a GYES alatt, GYES után közvetlen, illetve a GYES lejárata után később áll-e munkába. A kedvezmény összesen 3 évben van meghatározva, amely időarányosan vehető figyelembe.

 

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a kedvezményeket egyedileg, a munkába álló érintettre vonatkoztatva kell vizsgálni! Ezért, mielőtt alkalmaz egy munkavállalót, akire a fenti kedvezmények valamelyike igénybe vehető, konzultáljon könyvelőjével!

 

Következő szakkcikkünkről:

Legközelebb az ÁFA belföldi összesítő jelentésről írunk!
Ez egy jelentési kötelezettség, amely a 2 millió forint áfa tartalmú számlákról szól. És ez nem minden! Felkeltettük az érdeklődését? Akkor tartson velünk jövő héten is!

Ha tetszett a cikkünk, értesülni akar a továbbiakban híreinkről, kérjük likeolja facebook oldalunkat!

logo

Ügyfeleink részére:

Felhasználó név:
Jelszó:

Copyright © 2012 REZON

1039 Budapest, Himző utca 6 VI./34.