Ez is kérdés, ha végelszámolás van!

A végelszámolás nem egy vidám feladat. Sok a kérdés itt is. Például, mi lesz az eredménytartalékból emelt tőkével, ha a cég befejezi a tevékenységét, azaz végelszámol? Fizetni kell! Mikor és mennyit? Nézzük meg!

Mi lesz az eredménytartalékból emelt tőkével, ha a cég befejezi a tevékenységét, azaz végelszámolás van?

 

2017. március 15-ig minden Kft-nek 3.000.000 forintra kellett emelnie a jegyzett tőkéjét. Az olyan cégek, akiknek volt pénze eredménytartalékban, sokan ennek terhére emelték a tőkét. Miért volt ez klassz dolog? Azért, mert nem került egyetlen fillérjükbe sem!

 

Mi az az eredménytartalék?

A cég olyan Társasági adóval leadózott eredménye, amelyet nem vett ki osztalékként, hanem benne hagyott a cégben. Itt akkor máris meg kell hallanunk, hogy „nem vette ki osztalékként” – azaz nem fizette meg az osztalékadót. Így már adja magát a válasz, az eredeti kérdésre. Ugye?

 

Amennyiben a cég befejezi a működését, azaz végelszámolás van, az eredménytartalékból emelt tőkére eső adót akkor kell megfizetnie, amikor a megszűnés miatt „kiveszi” a cégből.

 

Itt is igaz a mondás, hogy ami késik, az nem múlik. De ne szomorkodjunk, hiszen ha ez esetleg mostanában aktuális, akkor is egy évig „használtuk ingyen” azt a bizonyos pénzösszeget!

 

Tehát, mennyit fizetünk, amikor tényleg elérkezett a végső pillanat?

Amennyi az osztalék után fizetendő, azaz 15% SZJA és 14% EHO!

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia