Utolsó REZON Hírlevél - 2019. július

Kedves Ügyfelünk!

Múlt hónapban a nagy döntés és a döntés kivitelezése felborította életünket, ezért a szokásos havi hírlevelünk kimaradt. De az utolsó nem maradhat el!

 

Törvényalkotóink ismét segítenek benne, hogy hasznos híreket tudjunk szolgáltatni, mivel a nyári adócsomag beadása és részben az elfogadása is megtörtént. Úgy tűnik, mintha azon dolgoznának, hogy nagyon jó legyen nekünk, de nyugtával dicsérjük a napot! Ne feledjük, hogy az év végi salátatörvény még hátra van!

 

1. Amit már tudunk, hogy megváltozott július elsejétől:

Csökken a SZOCHO, és ez magával hozza később a KIVA csökkenését is, valamint a KATA ellátási alapjának növekedését, és a magánszemélyként szocho-t fizetők jövedelmének alapját is. Hurrá!

 

  • Igazán jó hír a SZOCHO csökkenése, mert ez a mai felkorbácsolt minimálbér és elvárt munkavállalói bérek tekintetében, akár nagy csökkenés is lehet, mivel a bruttó bér 2%-áról beszélünk. 2019. július 1-től 19,5%-ról, 17,5%-ra csökken a SZOCHO.

 

  • A KATA ellátás alapja 50.000 forint kata befizetés esetén 98.100 forintra (94.400 forintról), 75.000 forint kata befizetés esetén 164.000 forintra (158.400 forintról) emelkedik. Ez az /összeg akkor ”kerül elő”, amikor pl. betegállományba megy a KATA alany.

 

  • Azon magánszemélyeknél, akik szocho fizetésre kötelezettek, az eddigi 84% helyett július 1-től a megállapított jövedelem 85 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni.

 

  • A KIVA 12%-ra csökken, amelyről a törvényjavaslat elfogadását még sehol nem láttuk, de ezt az adónemet a SZOCHO-val együtt kell „mozgatniuk” + a törvényjavaslatban a módosítás dátuma: 2020. január elseje!

 

  • Az EKHO mértéke is 17,5%-ra csökken.

 

2. Készpénzes fizetésnek számít-e a partner bankszámlájára befizetett összeg?

Ez olyan jó kis kérdés! Már sokszor hívtak emiatt ügyfeleink. Most találtunk egy kimondottan erről szóló cikket, ahol a témát fejtegetik, amiről eszünkbe jutott, hogy akkor most leírjuk mindenkinek.

 

Maga a törvény arról szól, hogy két számlanyitásra kötelezett adózó egymás között, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb másfél millió forint összegben teljesíthet készpénzfizetést. (Áfás összeg!)

 

Hosszan taglalhatnánk, hogy a hitelintézeti törvény milyen paragrafusa mit mond, de nem látjuk értelmét. A lényeg az, hogy mivel a számlakibocsájtó bankszámlájára való készpénzbefizetés, mivel az egyik fél bankszámláján jóváírásként megmutatkozik, nem számít készpénzben való kifizetésnek. (Ez még jól jöhet pénztárcsökkentés szempontjából! 😉)

 

3. Július 31-én a REZON Iroda bezárja a Hímző utcai irodáját!

  • Kérjük, a levelünkben írtakat vegye figyelembe, és segítse, hogy zökkenőmentes legyen a könyvelési anyagának átadása.

 

  • A júliusi utalási számlákat 15-ig kiküldjük, a KP-s számlákat az anyag átvétele előtt kell kiegyenlítenie. Enélkül nem tudjuk átadni a könyvelési anyagát, kérjük, Ön is készüljön.

 

  • Az utolsó havi díját, és ha van ki nem egyenlített számlája, rendezze, nincs tovább.

 

 

 

Aktuális HATÁRIDŐK

 

Kérjük Önöket, hogy a bevallási időpontok előtt érdeklődjenek a fizetendő adóik felől, és figyeljék az e-mailben kapott értesítéseket!

 

Amennyiben nem kapta meg hónap 10-ig a fizetendő járulékokról, illetve hónap 18-ig fizetendő Áfa-ról az értesítést, hívjon!

 

Határidők Kft., Bt. – kettős könyvvitel KATA / EVA
Előző havi bérrel kapcsolatos információk. július 8.  
Előző havi könyvelési anyag leadása.    
Munkabér közterheinek befizetése.    
Havi ÁFA befizetése.    
Gépkocsiadó július  
Önkormányzati adó  
Ide minden adónemet fel lehet vinni, és ha nem kell fizetni, kihúzni.  

 

 

Ez úton is szeretnénk megköszönni a bizalmát, az eddigi együttműködést, és kívánunk a továbbiakban is sikeres üzletmenetet, jó egészséget és sok szerencsét!

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia