Tanfolyamok, továbbképzések elszámolása

Ön tudja, hogy milyen iskolán kívüli képzés számlája számolható el? Ha nem, elmondjuk, mire figyeljen a tanfolyamok és továbbképzések elszámolása során. Figyeljen, ne hogy bajba jusson!

Szeptember nem csak a „főfoglalkozású” iskolásoknak jelenti a tanítás kezdetét, mivel sokan munka mellett is folyamatosan képezik magukat. Beindulnak a tanfolyamok, továbbképzések. Tudjuk, mert ilyenkor szaporodnak meg a könyvelési anyagban a különböző képzésekről szóló számlák és a tipikus kérdések: „El tudjuk számolni?”

 

Nézzük meg, mit lehet és mit NEM lehet elszámolni!

Azokat a képzéseket, amelyekről most beszélünk, iskolarendszeren kívüli képzésnek hívják, amelyre az SZJA törvénynek külön fogalmi meghatározása van: “Olyan képzés, amelynek résztvevői nem állnak a képző intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban.” – SZJA Tv. 3.§ 88. pont

 

 

Mert azok a számlák, amelyekkel találkozni szoktunk, ebbe a kategóriába tartoznak. Ennek a kategóriának az elszámolhatósága pedig attól függ, hogy „A képzés a tevékenység ellátásának hatókörébe, annak feltételeként történik-e?” – Ha igen, elszámolható.

 

Tehát, ha elküldi a munkáltató az egyik alkalmazottját vagy önmaga elmegy egy tanfolyamra, ahol a munkakörével, feladatával kapcsolatos ismeretekre tehet szert, vagy például, egy új program- vagy gép kezelését tanulja meg, akkor a számla adómentesen elszámolható, és nem jelent jövedelmet a magánszemélynek sem. Minden egyéb esetben szóba jön az adókötelezettség!

 

Nézzünk egy konkrét példát is arra, mikor nem javasoljuk a számla elszámolását!

 

Vegyük azt, hogy a piacon – mondjuk Békásmegyeren –, egy tejtermékeket árusító vállalkozó spanyol nyelvtanfolyamra jár.

 

Ezzel még nincs semmi baj! Csak azzal, hogy a tanfolyam számlája a könyvelési anyagban van, és szeretné, ha elszámolnánk. 🙁 

 

Ez az a kategória, amit elég nehéz megmagyarázni, hogy miért van szüksége a vállalkozónak arra, hogy Békásmegyeren tudjon spanyolul kommunikálni. 🙂 Ebben az esetben a számla elszámolását nem javasoljuk!

 

DE, és most figyeljen!!! Ha az ügyfelünkkel való beszélgetés során kiderül, hogy a jövőben egy új tevékenység indítását tervezi, amennyiben cipőket készül importálni Spanyolországból, akkor más a helyzet. Akkor máris megvan az alapja annak, hogy a számla a könyvelésben szerepeljen. Igen, jó ötlet!

 

De ezt sem lehet ám csak úgy! Ehhez minimum egy üzleti tervnek kell lennie, ahol le van írva a tevékenységre vonatkozó részletes terv, és a hozzá kapcsolódó egyéb információ, mint például, hogy később felvette a cég ezt a tevékenységi kört, és így tovább. Esetleg nem valósult meg a terv? Hmm. Szomorú, de előfordulhat az ilyesmi is. 😉

 

Mi ebből a tanulság?

Kérdezzen, és a terveit, a céljait ilyen esetben is, előre beszélje meg könyvelőjével. Jobban fáj, ha később derül ki, hogy nem működik az, amit esetleg kitalált, és a számla nem számolható el.

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia