SZOCHO kedvezmények - 2018

A SZOCHO kedvezmények csak néhány esetben változtak 2018-ban, de úgy gondoljuk, hogy mindenki számára hasznos, ha szépen összegyűjtve felsoroljuk őket. Nézze meg a táblázatot, és hogy hol spórolhat!

Az itt felsorolt SZOCHO kedvezmények főállású munkavállalóra vonatkoznak. Részmunkaidős foglalkoztatás esetén a kedvezmény a munkaidő arányában csökken.

 

SZOCHO kedvezmények 2018 évben
1. Gyermekgondozási díjban (GYED), gyermekgondozást segítő ellátásban (GYES), valamint gyermeknevelési támogatásban (GYET) részesülőkre, vagy azt követően járó kedvezmény.
Kedvezmény mértéke: A bruttó bér, de legfeljebb 100.000 forint 19,5%-a az első két évben, majd a harmadik évben ennek a fele, azaz 9,75%.
2. Minimum három gyerek után családi pótlékra jogosult és gyermekgondozási díjban, valamint gyermekgondozást segítő ellátásban részesülő alkalmazása esetén.
Kedvezmény mértéke: A bruttó bér, de legfeljebb 100.000 forint 19,5%-a az első három évben, majd a negyedik és ötödik évben ennek a fele, azaz 9,75%.
3. 25 év alatti, legfeljebb 180 nap biztosítási idővel rendelkező pályakezdő alkalmazása esetén.
Kedvezmény mértéke: A bruttó bér, de legfeljebb 100.000 forint 19,5%-a az első két évben.
4. 25 év alatti – kivéve a fenti pályakezdőt – és 55 év feletti foglalkoztatása esetén.
Kedvezmény mértéke: A bruttó bér, de legfeljebb 100.000 forint 9,75%-a.
5. Kutatás-fejlesztési tevékenység után járó kedvezmény.
Kedvezmény mértéke: Ebben az esetben a Tao. törvény alapján érvényesíthető kedvezmény, amelynek a definícióját nem írjuk le, mert bonyolult. Ha ilyen tevékenységet végez, tudjon róla, hogy van lehetőség SZOCHO kedvezmény igénybe vételére!
6. Szakképesítést nem igénylő munkakörökben foglalkoztatott személyek után.
Kedvezmény mértéke: A bruttó bér, de legfeljebb 100.000 forint 9,75%-a.
7. Tartósan álláskeresők alkalmazása esetén.
Kedvezmény mértéke: A bruttó bér, de legfeljebb 100.000 forint 19,5 %-a az első két évben, majd a harmadik évben ennek a fele, azaz 9,75%.
8. Doktori képzésben résztvevő hallgató vagy doktorjelölt munkavállaló foglalkoztatása esetén.
Kedvezmény mértéke: A bruttó bér, de legfeljebb 200.000 forint 9,75%-a.
9. Megváltozott munkaképességű vállalkozók és munkavállalók után járó kedvezmény.
Kedvezmény mértéke: A bruttó bér, de legfeljebb a minimálbér kétszerese után (276.000 forint) 19,5%.
10. Szabad vállalkozási zónában működő vállalkozás új munkavállalóira járó kedvezmény.
Kedvezmény mértéke: A bruttó bér, de legfeljebb 100.000 forint 19,5 %-a az első két évben, majd a harmadik évben ennek a fele, azaz 9,75%.

 

 

A SZOCHO kedvezmények igénybe vétele általában igazoláshoz kötött

Melyik igazolást hol lehet beszerezni?

 

  • A gyermekek után járó kedvezményhez szükséges igazolást a kormányhivatal egészségbiztosítási-, illetve családtámogatási szervének kerületi hivatala állítja ki.
  • A 25 év alatti, legfeljebb 180 nap biztosítási idővel rendelkező pályakezdő igazolását a munkavállaló kérésére az adóhivatal állítja ki, amely nem lehet régebbi 15 napnál.
  • Megváltozott munkaképességről szóló igazolást a munkavállaló kérelmére a kormányhivatal rehabilitációs hatósága szolgáltat adatot az adóhatóságnak, amiről az igazolást az adóhatóság állítja ki.
  • A tartósan álláskeresők igazolását az állami foglalkoztatási szerv (Munkaügyi Hivatal) adja ki, az álláskereső kérelmére.

 

Van olyan kedvezmény, amit igénybe vehet? Kérdezzen rá a könyvelőjénél, figyelembe vette-e, vagy kérje meg, hogy vegye figyelembe!

 

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia