SZJA bevallás Ügyfélkapuval és anélkül

Az adóhivatal idén több mint 5,5 millió embernek készített szja-bevallási tervezetet. Ön megnézte már? Jóváhagyta, módosította? Már március 15-től elérhetőek ezek, amelyek elfogadási, ill. beadási határideje 2019. május 20.

A NAV már nagyon beszédes, mindenféle módon a segítségünkre van, hogy egyszerűbb legyen a bevallás. A honlapján minden megtalálható, mint ahogyan ez az alábbi fotón is látható. A képre kattintva el is navigáljuk a NAV SZJA-s oldalára. Ha még velünk marad, mi is adunk egy kis segítséget, hogy bátran álljon neki eme feladatának. 😉

 

 

“ÜGYFÉLKAPU! ÜGYFÉLKAPU!”

Az arab papagáj hozzánk képest néma! “ÜGYFÉLKAPU! ÜGYFÉLKAPU!” – ezt mondogatjuk szüntelen, mert ez a titok nyitja! Ügyfélkapuval minden egyszerűbb, gyorsabb!!! 🙂

 

Mit tegyen, aki rendes volt és van ügyfélkapus hozzáférése?

Lépjen be az oldalra – https://eszja.nav.gov.hu/app/login/#login – és nyissa meg a NAV által elkészített bevallást. Ha önnek nem volt más keresete, csak amit mi számfejtettünk, akkor vegye elő az általunk elküldött M30-as nyomtatványt, és hasonlítsa össze a NAV által kitöltött nyomtatvánnyal.

 

99,9 %, hogy rendben van a bevallása

Akinek egy vagy több helyről, de munkabér, illetve tagi jövedelem típusú jövedelme volt, 99,9%, hogy a bevallása rendben van. Sőt, aki táppénzen volt, SZJA kedvezménye van, vagy osztalékot kapott, azoknak is 99%-ban rendben van a bevallása. Király! 🙂

 

Mi a feladata ebben az esetben?

 

 • Gondolja végig, hogy honnan volt jövedelme 2018 évben,
 • Vegye elő az ezekről kapott igazolást,
 • Hasonlítsa össze a tervezettel.

 

Ha minden ok, hagyja jóvá, ha nem, módosítsa. Csak ennyi. 😉

 

Mi az, ami biztosan hiányzik a tervezetből?

Az ingatlaneladás az egyik olyan plusz jövedelem, amit a bevallásban szerepeltetni kell, de akad itt még más is, amiről nem biztos, hogy tud a NAV.

 

Pl. Ha Ön ingatlant értékesített az évben. Itt azt szokták elhibázni gondolatban, hogy közlik velünk, hogy “De vettem belőle másik ingatlant!”. Nem, nem jó gondolat! A bevalláshoz az kell nekünk, hogy a 2018-ban értékesített ingatlant mikor, mennyiért vettük. Ehhez képest fog keletkezni a jövedelmünk. Ha ez több mint 5 évvel ezelőtt történt, akkor nincs teendőnk, nem kell beírni az adóbevallásba, egyéb esetben Önnek kell felvinni az adatokat.

 

Ha Önnek volt jövedelme például:

 

 • külföldről,
 • ingatlan bérbeadásból, 
 • ingóságok értékesítéséből,
 • őstermelőként,
 • diákmunkásként, vagy
 • ösztöndíjat kapott, akkor érdemes elolvasnia a NAV összefoglalóját, hogy megtudja, mit kell tennie. Letöltés innen!

 

Minden kedvezmény, adójóváírás szerepel a bevallási tervezetben?

Egyáltalán, milyen kedvezményt és hogyan vehet igénybe? Ezeket nem soroljuk fel, írtunk már róla többször, de szintén jól tájékozódhat a NAV által összeállított anyagból.

 

Csak egy példát említünk meg most is, ami nem “családi kedvezmény”: Akinek van nyugdíjbiztosítása, ami után adójóváírás jár, és a múlt évben már beírta, idén már a rendszer automatikusan hozza, vagyis benne van az SZJA-tervezetben. Akinek eddig nem volt nyugdíjbiztosítása, mert csak 2018-tól kezdett takarékoskodni, annak viszont be kell írni az adatokat. Ehhez a biztosítónak meg kellett küldeni az igazolást 2019. január 31-ig. 

 

NE feledkezzen meg az 1+1 % -ról sem!

Magánszemélyként az idén is dönthet úgy, hogy a megfizetett adójának 1%-át felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező egyháznak, vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak (2019-ban a Nemzeti Tehetség Programnak).

 

Az szja 1% felajánlására jogosult civil szervezetek listája itt érhető el.

Az szja 1% felajánlására jogosult egyházak és a kiemelt előirányzat listája itt érhető el.

 

Fontos, hogy a 2019. május 20.-ai határidő jogvesztő. Mit jelent ez? Azt, hogyha ezt követően rendelkezik a befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.

 

Van élet Ügyfélkapu nélkül is, de nem olyan szép, nem olyan egyszerű!

 • A magánszemélyek 2019. március 18. után csak az ügyfélszolgálati irodákban, személyesen kérhetik az adóbevallási tervezet papíralapú kiadását.
 • A papíralapon kapott tervezetet nem kell aláírni, nem kell visszaküldeni, ha annak tartalmával az adózó egyetért. Ha nem, akkor a 18SZJA bevallást kell benyújtani 2019. május 20-ig, mivel a kinyomtatott, papíralapon kapott tervezetet javítani nem lehet.
 • A 18SZJA nyomtatványt elérheti az Általános nyomtatványkitöltő programon keresztül ezen a linken.
 • Az új, internetes kitöltőfelületen a http://nav.gov.hu/szja/szja, linken, ahol ügyfélkapus regisztráció nélkül is használhatja a nyomtatványkitöltő programot és üres bevallás nyomtatására is van lehetősége.

 

Gyakori kérdések és válaszok az SZJA-bevallásról

Ez az adóhivatal által kiadott príma kis összefoglaló. Gyakran feltett kérdések és válaszok, igen közérthetően, témák szerint csoportosítva:

 

 • I. Technikai jellegű kérdések (bevallási tervezet elérése, módosítása, benyújtása
 • II. Szja-befizetés és kiutalás
 • III. Összevonás alá eső jövedelmek és a kedvezmények
 • IV. Elkülönülten adózó jövedelmek
 • V. Adómentes, illetve a jövedelembe be nem számító bevételek
 • VI. Mezőgazdasági őstermelők és egyéni vállalkozók
 • VII. Egészségügyi hozzájárulás
 • VIII. Rendelkezés az adóról (önkéntes pénztári rendelkezések, 1+1 százalék)

 

Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról – töltse le, nyomtassa ki, szuper segítség!

 

Reméljük, hasznosak voltunk ezúttal is, és egyszerűbb lesz az SZJA bevallás beadása/elfogadása, mint eddig 🙂 Kapcsolódó cikkünk itt olvasható el.

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia