A saját tőke rendezéséről

Hogyan tegyük rendbe a saját tőke / jegyzett tőke arányát? Mit tudunk tenni, ha az előző évek veszteségét nem tudtuk kompenzálni az idei év nyereségével, és ezzel feléltük a jegyzett tőkénket is? Mi segíthet azon, hogy ez az arány rendeződjön?

Kit érinthet? Mikor merül fel ez a kérdés?

Azokat a cégeket érinti, akik az induló tőkét (jegyzett tőke), és ha volt előző években nyereségük, akkor azt is felélték, mert a vállalkozásuk olyan veszteséges volt. Irodánk ügyfelei között többször is felmerült a kérdés, és két esetben is tudtunk segíteni ebben a súlyos helyzetben!

 

A társasági szerződés változtatása segít a problémán?

Most, amikor amúgy is minden cégnek ügyvédhez kell fordulni – mivel 2016. március 14-ig fel kell emelni a jegyzett tőkét 3 millió forintra -, érdemes elgondolkozni ezen!

 

Már két cégünk Társasági szerződésének változtatását bejegyezték, amelyben megtettük a lépést a saját tőke rendezéséhez is. Ők már szép mérleggel zárják az évet! Megosztjuk Önnel is a tanácsunkat. Nézzük a teendőket!

 

Mit tehetünk, ha az előző évek veszteségét nem tudtuk kompenzálni az idei év nyereségével, és ezzel feléltük a jegyzett tőkénket is?

Mi segíthet azon, hogy ez az arány rendeződjön? Sokan rá szokták vágni, hogy emeljük meg a jegyzett tőkét. Nem, ez nem segít. Ezzel még rontjuk is az arányszámunkat.

 

Egy dolog segíthet rajtunk, a pótbefizetés. Akkor hajrá, fizessünk be! No, no! Ez sem ilyen egyszerű! A pótbefizetés feltétele, hogy a Társasági szerződésben szerepelnie kell a lehetőségnek. Tehát, vegyük elő a szerződést és olvassuk át! Sajnos, sok cégnek nem szerepel benne ez a lehetőség, főleg akik nem tárgyaltak velünk, mielőtt céget alapítottak. 🙂 Mi ezt javasolni szoktuk, mert sajnos szükség lehet rá.

 

Tehát, ha végig olvasta a szerződést, és szerepel benne ez a lehetőség, akkor alkalmazza! Tegye rendbe ezt a sokszor emlegetett arányt még azelőtt, mielőtt megbüntetik!

 

Mit tehetnek azok, akiknek nincs benne?

Ha már ebben az évben szükség lenne rá, akkor még a mai napon (ma, amikor ez a cikk íródott, december 15. van) felhívják az ügyvédjüket (vagy minket, hogy ajánljunk nekik), és megteszik azt a bizonyos, amúgy is szükséges lépést, hogy módosítják a társasági szerződést.

 

Miért ilyen sürgős ez?

Mert ha a tőke rendezés mellett a pótbefizetési lehetőséget is beleveszik, és egy sürgősségi kérelemmel még bejegyzik a változást egy héten belül, akkor még december 29-én is pótbefizethetnek, amivel rendezhetik soraikat!

 

Mi a hátránya ennek a megoldásnak?

Az, hogy ez esetben az amúgy illetékmentes változtatás nem illetékmentes (15.000+3.000 Ft).

 

Mit nyernek vele?

Azt, hogy a 2014. évről beadott mérlegükben már rendezték a fent említett felborult arányokat – nyugodtan működhetnek tovább. (És amikor “megtermelték” a befizetett összeget, akkor “visszakapják”.) Ezen kívül azt, hogy megtették a kötelezően előírt jegyzett tőke emelést is, aminek befizetésére adhatnak maguknak időt, akár 2016. év végéig is.

 

Van egy bónusz is!

Ezzel, hogy a cég átfordította a társasági szerződését az új Ptk. alá, az osztalék előleg fizetési lehetősége is megnyílik. Az új Ptk. szerint, a taggyűlés határozhat az osztalék előleg fizetésről.

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia