Osztalékfizetés készpénzben

Osztalékfizetés készpénzben – mikor és miért fizessen így osztalékot? Mindjárt meg is válaszoljuk, mert már készülnek az éves mérlegbeszámolók, és sokan tudnak és szeretnének is osztalékot kivenni. Lássuk a témát érintő legfontosabb kérdéseket.

Mekkora összeg kifizetését teljesítheti a cég készpénzben?

Nagyon jó kérdés! Igen, ekkor szokott beugrani mindenkinek, hogy a cég csak 1,5 millió forint összegű készpénzt fizethet ki, büntetés nélkül (a büntetés az ezt meghaladó összeg 20%-a).

 

Kire vonatkozik ez a szabály?

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett cégek közötti kifizetésekre.

 

Érinti ez az osztalékot is?

Amennyiben az osztalékot magánszemély kapja, akkor NEM érinti, ugyanis a magánszemély nem pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett. De amennyiben cégnek fizet osztalékot, akkor figyelni kell a másfél milliós határt! (Itt megjegyezzük, hogy a pénzforgalmi számlanyitás csak a belföldi cégeknek kötelező.)

 

Konklúzió

Ha véletlenül a cégnek van készpénze, és esetlegesen, véletlenül igen sok készpénze van, akkor a pénztárból történő osztalékfizetés javasolt.

 

Ne feledkezzünk meg a következő szabályokról sem!

  • A pénztárban tartott összegnek nincs felső határa, de a szabályzatban meg kell határozni a napi maximális értékét (Azt fogjuk beleírni, hogy 50 millió forint????).
  • Minden készpénzfelvételt bizonylattal kell alátámasztani.
  • Minden – számlával nem alátámasztott – készpénzmozgásról bizonylat kell.

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia