Mi történik, ha átlépi az alanyi adómentesség határát?

Azt már mindenki tudja, hogy az alanyi adómentesség értékhatára 2017-ig 6 millió, 2017-ben már 8 millió Ft. Ezen adózás választásának feltétele volt az is, hogy a megelőző évben sem léphette át ezt a bevételi határt (nettó árbevétel).

Ez lehet az alanyi adómentesség csapdája!

Általában azt is tudjuk, hogy amennyiben az alanyi adómentesség értékhatárát átlépi valaki az év folyamán, akkor azt a számlát, amellyel átlépi, már áfásan kell kiállítani. Arról már ritkábban beszélgetünk – mivel amikor választjuk, kizártnak tartjuk -, hogy mi mással kell még számolni, ha átlépjük a bűvös határt. Ezt fogjuk most körbejárni.

 

Mikor veszítettük el az alanyi adómentességünket?

Melyik napon? A már áfásan kiállított számla teljesítési napját megelőző napon. Ugye ez egyértelmű?! Az a számla, amit már áfásan állítunk ki, az már az áfás időszakunkban történik. Ha ez bekövetkezett, akkor ezt a tényt – alanyi adómentesség megszűnését 15 napon belül jelenteni kell az adóhatóságnak, mint minden változást. Ez még nem csapda, de be kell tartani, mert büntetés lehet belőle.

 

Azt is tudja mindenki, hogy az alanyi mentesség időszakában felmerült költségek áfája nem vonható le – nem fizetünk, nem vonunk le -, és ezt el is fogadjuk így. De akkor itt felmerül egy fogós, ravasz kérdés!

 

Mi lesz ahhoz a számlához kapcsolódó költségek áfájával, amelyiket már áfásan kellett kiállítani?

Ugye, jó a kérdés! 🙂 Az adólevonási jogot CSAK az áfa alanyiság napjától érvényesíthetünk! Tehát, ha Önnek azért kellett kiállítani áfásan egy számlát, mert beesett egy óriási munka – amit természetesen nem fog kihagyni csak azért, hogy az alanyi mentességét megőrizze -, akkor nagyjából azzal kell számolnia, vagyis úgy érdemes meghatározni az árat, hogy a kiállított számla teljes áfa vonzatát be kell fizetnie! Ugye érti, hogy miért?

 

Valószínű, hogy a kiállított munkához felmerült költségek számlájának teljesítési napja az Ön által kiállított, kész munkáról szóló számla teljesítési napja előtti – mivel azok a munka megvalósításához kellettek. Mi volt még akkor az Ön áfa státusza? Alanyi adómentes. Levonhatja az alanyi adómentes időszakban keletkezett kiadási számlák áfáját? Nem vonhatja le!

 

Mi ebből a tanulság?

  • Érdemes nagyon odafigyelni és számolni! Kiszámolni azt, hogy „érdemes legyen” átlépni ezt a bizonyos értékhatárt!
  • Ha átlépi/átlépte, akkor időben szóljon a könyvelőjének, hogy 15 napon belül jelezni tudja az adóhatóság felé!

 

Ügyfelünkként még azt is javasolnánk (ha ügyfelünk volna), hogy ha közeleg az értékhatárhoz, sűrűbben kommunikáljunk, mert mi biztosan figyeljük az értékhatárt, és figyelmeztetjük, ha közeledik a „baj”. 🙂

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia