MÉRLEG-elemzés 1. rész

Miért nézegetjük mások MÉRLEG adatait?

Az elmúlt években több ügyfelünk, ismerősünk fordult hozzánk azzal a kéréssel, hogy nézzünk utána egy adott cégnek: mekkora, hogy alakultak az elmúlt évben a bevételei, eredményei, kötelezettségei, stb. Mindezt azon célból kérdezték, hogy érdemes-e, szabad-e az adott céggel üzleti kapcsolatba lépniük.

 

Mivel egyre gyakoribb volt az ilyen jellegű kérés, az jutott az eszünkbe, hogy időt, energiát nem sajnálva rá, egy kis sorozatban leírjuk, megmutatjuk, elmagyarázzuk, mit is érdemes nézni egy MÉRLEG-ben, mi-mivel van összefüggésben, vagyis hogyan értelmezzük az adatokat.

 

Legyen képben Ön is:)

A “MÉRLEG olvasása”, a MÉRLEG értelmezése tudatosabb vezetővé teheti Önt, segítheti a tisztánlátásban, a saját cége vezetésében, gazdálkodásában, és a korábbiakhoz képest pontosabb képet kaphat a versenytársairól, partnereiről, beszállítóiról, megóvhatja magát a kockázatos döntésektől, stb.

Kezdjünk hozzá!

 

Májusban a cégvezetők számára még friss az élmény, ugyanis legtöbbször ilyenkor kérik meg őket a könyvelők, hogy nézzék át a MÉRLEG beszámolót, és írják alá/hagyják jóvá. Rengeteg oldal aláírni való van, ami sokaknak csak nyűg, utálják az ezzel járó költséget, míg másoknak értékes információ a mérleg.

 

Van, aki már februárban elkezdi vadászni a mérlegeket, és figyeli, a kiszemelt  cég beadta-e már az elmúlt év beszámolóját, mert olyan kiváncsi az adatokra. Gondolta volna? Pedig bizony ám, van ilyen!

 

De mi is az a MÉRLEG?

Óh, ezt minden cégvezető tudja, de kevesebben vannak azok, akik ezen információt okosan használják a háttérben. Miért ne tenné Ön is ezt, ha hasznára válik?

 

 • A Mérleg nemcsak nekünk, másoknak is megmutatja, hogyan gazdálkodtunk, van-e tartozásunk, hitelünk, kintlévőségünk, veszteségesek vagy nyereségesek voltunk-e?
 • Megmutatja, hogy fejlődésre kész kis cégünk van-e, vagy éppen, hogy csak megélünk, netán, ha csoda nem történik, bedőlni készül a cég.
 • Azt is ki lehet olvasni belőle, vajon milyen áron lettünk nyereségesek, mi lehet a veszteségünk hátterében.

 

A beszámolónak több fajtája van, de mi nagyrészt az egyszerűsített formával fogunk találkozni. Miért? Mert a részletes forma használata olyan értékhatárhoz, adathoz van kötve, amelyeket csak a nagyon nagy cégek ugranak meg. Ilyen pl. az 1 Milliárd Ft/év nettó árbevétel.

 

Milyen részei vannak az éves beszámolónak, a MÉRLEG-nek?

Szaladjunk végig azon a sok-sok oldalon, amit beadás előtt a cégvezetőknek alá kell írni, és ahogyan majd megtalálja ezeket a dokumentumokat a kormány elektronikus beszámoló oldalán.

 

 • MÉRLEG
 • Eredménykimutatás
 • Kiegészítő melléklet
 • Jegyzőkönyv

 

Melyik-miről szól? Mit tudhatunk meg belőle? Csak röviden!

 

MÉRLEG: A mérleg szerepel az első helyen, de mi nem ezzel fogjuk kezdeni az elemzést. Miért? Azért, mert először szeretnénk ha látná, hogy jön ki annak az eredménye, ami ebbe a bizonyos mérlegbe belekerül!

 

Eredménykimutatás: Ez az! “Vele” fogjuk kezdeni az áttekintést. Ahogy a neve is elárulja, megtudhatjuk belőle, hogy miből született meg a cég adott évi eredménye.

 

Kiegészítő melléklet: Ez egy szöveges beszámoló, amely a mérleg és eredménykimutatás egyes soraira magyarázatot ad. Van egy erre vonatkozó szabály, hogy mi az, amit kötelező kiemelni benne. Egy példa: Kötelező kiemelni a rendkívüli bevétel vagy kiadás tételeit, leírni, hogy miből ered. Hasznos, ugye?

 

Jegyzőkönyv: A beszámoló elkészítésének lényege, a cég eredményességének, eredményének a bemutatása a tulajdonosok részére. Az a szám, amely a legvégén kijön, az az adózott eredmény. Erről kell döntést hozni a tagoknak, vagyis, hogy kiveszik-e ezt az összeget osztalékként, vagy benne hagyják a cégben (eredménytartalékba helyezik), mert még szükség lehet rá.

 

Kinek hasznos a MÉRLEG beszámoló?

 • Adott cégnek, akiről szól a MÉRLEG. A cégvezető és/vagy a cégtulajdonos egyben láthatja az elmúlt év gazdálkodását, számait, amit egyébként nagy élvezet, büszkeség lehet nézegetni, visszakeresni az évek múlásával is.
 • Természetesen az államnak, ő írja elő annak elkészítését: Pl.: a NAV, a Cégbíróság rengeteg információhoz jut ebből, és igen kíváncsiak arra, hogy mennyi pénzre (adóra) számíthatnak, és mekkora összegre büntethetnek, ha elmaradt a benyújtása. Ezek segítségével tervezik a költségvetést, alakítják a gazdaságot, találják ki a fejlesztési irányokat, adó-és egyéb gazdasági szabályzásokat is.
 • Bankok, pályázatírók, marketingesek számára is sok esetben alapforrás, és nélkülözhetetlen dokumentum a MÉRLEG, vagyis a cég bizonyítványa. Nem mindegy, hogy hol, milyen számok vannak benne, mert azok szerint minősítenek bennünket, amely minősítésnek következménye van/lehet.
 • Beszállítóink, megrendelőink, partnereink, de egy leendő munkavállaló is kíváncsi lehet ránk, vagyis a cégünk gazdálkodására, pénzügyi hátterére, gazdasági erejére, fejlődésére.
 • Sokan összevetik a háttérben kielemzett cég MÉRLEG adatait a személyes, vagy üzleti tapasztalataikkal, vagy a sajtóvisszhanggal (pl. amikor egy cég sokkal ismertebb annál, mint amit a számai indokolnának). Ilyenkor teszik fel a kérdést: Vajon mi van a háttérben?

 

Hol és hogyan juthat hozzá a MÉRLEG adatokhoz?

Kezdjük a jó hírrel, vagyis hogy ingyen juthat hozzá! Nem is olyan régen még fizettünk érte, és órákig álltunk sorban a cégbíróságon, ha hozzá akartunk jutni valakinek a beszámolójához. Bizony ám! Ilyen jó világ van ma már. Mindenkiről-MINDENT tudni lehet:), INGYEN! Na jó, azért nem mindenkiről, nem mindent, és nem ingyen. De ezért már nem kell fizetnünk.

 

Az IM Céginformációs és Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálatának weboldalára kalauzoljuk, ahol kedvünkre kutakodhatunk, vagyis, a kormányzati portál elektronikus beszámoló oldalát kell megkeresnünk. Íme:  http://www.e-beszamolo.kim.gov.hu

 

 

 

Beszámoló keresése

A linkre kattintva, a fenti képen látható oldal jön be. Ha akarja, itt mindent szépen elolvashat, de mi most csak azt akarjuk megnézni, hol és hogyan tudunk lekérni egy BESZÁMOLÓT.

 

Ezt a kifejezést keresse: “BESZÁMOLÓ”. Igen! BESZÁMOLÓ = MÉRLEG. Tehát, ha behívta a fenti oldalt, akkor a bal oldali menüsorban megtalálja a “Beszámoló keresés” menüpontot. Alá is húztuk, hogy könnyebben megtalálja. A direkt link nem működik, ki kell keresni a menüt. Ez látszik a böngészőben, ha a menüre kattint: http://e-beszamolo.kim.gov.hu/kereses-Default.aspx.

 

Be is jött az az oldal, ahol konkrétan megkereshetünk egy beszámolót.

 

Amint látja, három adat alapján (lásd a rózsaszínű kiemelést) kereshet rá egy beszámolóra, de csak 1 adatot kell mindig kitölteni, azt viszont pontosan kell tudnia! Vagy a cégjegyzékszámot, vagy az adószámot vagy a cégnevet írja be a keresés során.

 

 

Mi a teendő?

 • Írja be, amelyik adatot tudja a cégről.
 • Töltse ki az ellenőrző szám rovatot, vagy a képes feladatot, hogy a rendszer tudja, Ön nem robot.
 • Nyomja meg a “Keres” gombot.
 • Fogadja el az “Adatvédelmi nyilatkozatot”.

 

Mi az az ellenőrző szám? A nagy rózsaszínű felkiáltó jelnél keresse! A képen 4925, amit az “Írja be a szöveget” mezőbe kell beírnia. Néha olvashatatlan, ekkor kérjen új kódot a két kis nyilacskára kattintva. Ha elrontotta, ezt az üzenetet írja ki a rendszer: “A reCaptcha kitöltése nem megfelelő.” Ilyenkor új számot kap, azt kell beírni. Ne feledje el a “Keres” gombot is megnyomni, hogy végre bejöjjön a kívánt beszámoló.

 

Lehet, hogy nem ellenőrző számokat kap, hanem ellenőrző képeket. Pl. Válassza ki azokat a képkockákat, amelyeken hidakat lát. – Így ellenőrzi a rendszer, hogy Ön nem robot.

 

Mi most teljesen találomra beírtuk az “Acélpajzs” cégnevet, és ugyanezen oldalon, de jóval lejjebb, az alábbi listát kaptuk. Tehát, van ilyen cég, nem is egy. Nézze meg!

 

Vigyázzon! Kicsit becsapós az oldal, mert az ember azt gondolhatja, hogy nem találta meg az adott céget, mert a képernyőn, ha nem megy lefelé, nem lát változást. Tehát, a nyilakkal vagy az egérrel ilyenkor menjen lejjebb az oldalon, és nézze meg, mi az eredmény.

 

 

Ha idáig eljutott Ön is, válasszon ki egy céget, és nézzen bele a mérlegébe, vagy gyorsan írja be a saját cége nevét, adószámát vagy a cégjegyzék számát, és keresse elő azt, nézegesse a saját beszámolóját egy kicsit.

 

Jó szórakozást, izgalmas felfedező munkát kívánunk hozzá! 😉 

 

 

Túl vagyunk a Mérleg-elemzés 1. részén. Mi lesz legközelebb?

A következő alkalommal beavatjuk a MÉRLEG számainak titkaiba. A “pénztárcával” folytatjuk, mert ott kezdődik az igazi betekintés, a valódi izgalom. Tartson velünk!

 

Folytassa a tanulást!

 

MÉRLEG-elemzés 2. rész

 

Töltse le!

 

 

Miben lehet a segítségére a REZON Iroda?

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia

 

Mit gondol? Van olyan ismerőse, akit érdekelhet ez az elemzés? Ossza meg bátran!