Kutatás-Fejlesztés könyvelése

K+F pályázati forrás – projektelszámolás – pontos könyvelés.

 

Március 1-től pályázhatnak a vállalkozások K+F+I tevékenységek támogatására. A Kormány 2017-ben jelentős mértékű pályázati forrással – 120 Mrd Ft-tal – támogatja azon vállalkozásokat, amelyek képesek új, piacképes termékeket, szolgáltatásokat és technológiákat kifejleszteni.

 

A vállalkozások 50-500 millió Ft vissza nem térítendő támogatást, és 25-250 millió Ft értékű kedvezményes kamatozású kölcsönt igényelhetnek. A kölcsön futamideje szerződéskötéstől számított maximum 15 év, a kamat 2 % évente. Nem rossz! A pályázat feltételeiről itt tájékozódhat.

 

És ha már nyert, fontos a pontos elszámolás és könyvelés

Minden pályázati forrás felhasználása, elszámolása nagy jelentőséggel bír. Egy pontatlan, nem megfelelő nyilvántartás, elszámolás sok kellemetlenséggel járhat.

 

A K+F tevékenység általában projekt jelleggel fut egy-egy vállalkozáson belül, miközben zajlik a cég többi tevékenysége is. Nem ritka, hogy egyazon cég több projektre is igényel és nyer pénzt. Ezért nagyon fontos ezeknek a projekteknek a vállalkozáson belüli megfelelő elkülönítése és a hozzájuk kapcsolódó számlák (bevételek, kiadások) és költségek pontos elszámolása a pályázati forrás felhasználása és a tisztánlátás céljából is.

 

A K+F tevékenység könyvelése nem egyszerű feladat, ha erre nincs egy jól kidolgozott rendszer. Ahhoz, hogy a bevételek és a költségek ott jelenjenek meg, ahová valójában tartoznak, már a kezdetek kezdetén egy jól átgondolt elszámolási / igazolási rendszert célszerű kialakítani. 

 

A vállalkozónak és a könyvelőnek együtt kell működnie, “egy nyelvet kell beszélnie”. Legjobb az elején mindent kitalálni, egyeztetni, és azt következetesen végig vinni a projekt során.

 

Minden késlekedés, utólag kialakított rendrakás komoly veszélyeket rejt magában. Nemcsak megnehezíti, meg is drágítja a könyvelést, mert később rengeteg plusz időt és munkát követel az ügyféltől és a könyvelőtől egyaránt.

 

Egy tapasztalt könyvelő sokat segíthet Önnek

Elmondja például, hogy:

 

  • Mit kell átgondolnia, ha elindul a projekt.
  • Hogyan célszerű kialakítani az elszámolási rendszert.
  • Hogyan működtesse azt.
  • Minek és mire kell figyelnie a cégben, ill. a projektcsoportban.
  • Mit várhat el a könyvelőtől, ha Ön megfelelően adja le a könyvelésre a dokumentumokat.

 

Egy tapasztalt könyvelő ennél is többet tesz!

Árgus szemekkel figyel arra, hogy Ön minden kedvezményt igénybe vegyen! Mi tudjuk, milyen lehetőségeket szalasztanak el sokan. Ön ne járjon így!

 

Cégünk több jelentős K+F tevékenységet folytató vállalkozást könyvel, ráadásul egyik könyvvizsgáló partnerünk ennek a területnek a specialistája.

 

Forduljon hozzánk bizalommal, ha a vállalkozása K+F tevékenységet folytat, ha fontos a pontos elszámolás és könyvelés, és a lehetséges kedvezmények igénybe vétele, akár szerzett rá pályázati forrást, akár maga finanszírozza azt.

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia