Kötelező pénztárgépcsere

Kötelező pénztárgépcsere, amihez 50.000 Ft támogatást vehetünk igénybe. Mit kell tudni az új pénztárgépekről? Milyen teendői vannak az új pénztárgép beszerzésével, beüzemelésével kapcsolatban? Mire figyeljen?

50.000 forinttal támogatják az új pénztárgépeket

Ki jogosult erre a támogatásra?

 

 • aki a 2011. adóévben legfeljebb 500 millió forint nettó árbevételt ért el – azaz sajnos majdnem mindegyikünk,
 • vagy aki tevékenységét 2012. január 1-jét követően kezdte meg, és rendelkezik adószámmal,
 • aki nem áll adószám-felfüggesztés alatt,
 • aki nem áll végelszámolási, felszámolási eljárás alatt,
 • akinek nincs egymillió forintot meghaladó adótartozása (Áfa, Tao, Eho, stb.),
 • valamint nincs munkáltatóként, kifizetőként levont adó tekintetében 10 ezer forintot meghaladó adótartozása. (SZJA, SZOCHO, Nyugdíjjárulék, Eho, stb.).

 

Hogy lehet igényelni?

Az adóhatóságtól az erre a célra kitalált űrlapon lehet igényelni, elektronikus úton.

 

Meddig lehet igényelni?

A kérelem benyújtási határideje: 2013. december 15. Nem ezen a napon! Eddig a napig! A NAV 5-8 napon belül dönt az elfogadásról illetve elutasításról.

 

Mit kell tudni az új pénztárgépekről?

Első körben felhívjuk a figyelmét, hogy a pénztárgép cseréje az Ön feladata és felelőssége! Mi szólunk, a könyvelő figyelmeztetheti,  de a NAV nem fog szólni, csak a szokásos módon benyújtja a számlát.

 

Milyen újdonságot tudtunk meg erről a témáról?

Az elmúlt időben a támogatásról esett szó, most a pénztárgép beszerzéséről és üzembe helyezéséről írunk Önnek. Gyönyörű és hálás téma, maradjon velünk!

 

Milyen legyen a kiválasztott?

Az új pénztárgépnek a feladata, hogy egy bizonyos AEE egységen keresztül, titkosított adatforgalmat biztosítson a NAV-nak. Előírás, hogy 16 GB-os memóriával rendelkezzen, mert ez 50 évre elegendő tárhely. (Irigyeljük az 50 éve működő cég könyvelőjét. J) Saját akkumulátorral kell rendelkeznie, amely 48 órás működést biztosít szükség esetén.

 

Mindent be kell jelenteni megfelelő formanyomtatványon. Például:

 

 • ha az üzemeltetési hely megváltozik,
 • ha szünetelteti a cégét és/vagy újra indítja,
 • selejtezi a gépet.

 

Milyen teendői vannak az új pénztárgép beszerzésével, beüzemelésével kapcsolatban?

 • Először a támogatás igénylését érdemes elintézni. Ennek menetét az előző havi hírlevelünkben részletesen leírtuk.
 • Ezt követően egy igénylőlapot kell beadni. Erre az igénylő lapra válaszul kapnak egy kódszámot, amellyel megvásárolhatják új kedvencüket. A vásárlásra vigyék magunkkal a támogatásról szóló igazolást is, mert annyival rögtön kevesebbet kell fizetniük!
 • Vigyék haza, keressék meg leendő, lehetőleg hosszútávra biztosítható helyét. Amint üzembe helyezik, az új pénztárgép automatikusan bejelentkezik a NAV-nál.

 

A beüzemelés napjától kezdve a NAV bármikor, akár naponta többször is „rákapcsolódhat” a pénztárgépére, és letölthet adatokat róla.

 

FIGYELEM – FIGYELEM!

Önnek is jó lesz figyelni! A továbbképzésen minket arról tájékoztattak, hogy ennek az új pénztárgépnek a forgalmából tervezik a pénztár ellenőrzését is. Ez azt jelenti, hogy a jövőben nem csak a bevételeket, hanem a pénztárból kivett összegeket is be kell ütnie! Ilyenek az áruvásárlásról szóló számlára kifizetett összegek, a bankba befizetett összegek, stb. Magyarul, a pénztárgép pénztárkönyvként is működik, amelyből bármely pillanatban a készpénzkészlet ellenőrizhető lesz.

 

Miért jó ez a NAV-nak?

Ezzel a lépéssel “láthatóvá válik” a pénztárban lévő összeg. Amennyiben egy cégnek tartozása van a NAV felé, ők kiszállhatnak, és a helyszínen be is hajthatják.

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia