KIVA - Kisvállalati Adó 2016-ig!

Ezt a cikket még a KIVA bevezetése előtt írtuk, 2012 novemberében! Anno nem igazán ajánlottuk a KIVA-t, több okból kifolyólag sem. Ha elolvassa a cikket, megérti, miért. Viszont a 2017-ben megújult KIVA sokak számára lehet egy kedvezőbb adózási forma. Olvassa el!

Mit kell tudni a jelenleg, még 2016-ban érvényben lévő KIVA-ról?

A KIVA az új adók azon változata, amit Kft-k is választhatnak. Először is megjegyezzük, hogy a nagy hátránya az, hogy nehezen tervezhető. A kiszámolásával eltöltöttünk pár órát, de csak nagyságrendileg tudjuk megmondani, hogy kinek is ajánljuk. Azt viszont most megtesszük.

 

Kinek ajánljuk a KIVA-t?

Azoknak a cégeknek, ahol magas a bejelentett bér és/vagy legalább 3-4 fő alkalmazott van.

 

Miért?

Mert a dolgozók után eleve 27%-a SZOCHO + 1,5% a szakképzési hozzájárulás, amelyek alól mentesül, helyette 16% KIVA-t fizet. Viszont azzal is számolni kell, hogy akinek magas a nyeresége, a nyereség után “normál esetben” 10% társasági adót fizet, míg a KIVA esetében 16% az adó.

 

Kik választhatják?

Azok az egyéni cégek, bt-k, kft-k és zrt-k, amelyeknek az előző évi (2012. évi) létszáma nem haladta meg a 25 főt, bevételük vagy mérlegfőösszegük az 500 millió Ft-ot. Itt is kitétel, hogy a vállalkozásnak a megelőző két évben nem függesztették fel az adószámát, és nem törölték.

 

Mennyi adót kell fizetni?

Az adó mértéke 16%.

 

Mi az adó alapja?

„Az adózó pénzügyi vagyonának realizált változása, + személyi jellegű kifizetések”. Szép mondat? Értett ebből valamit? Háát, érdekes meghatározás! Lefordítjuk Önnek.

 

A pénzügyi vagyon realizált változása a mérleg „Pénzeszközök” sorában található. Magyarul, minden kifizetett dolog, amire költünk, (költségek, ráfordítások) csökkenti, és minden befolyt bevétel növeli. Mert minden esetben megjelenik a bankban vagy a pénztárban a mozgás.

 

Nem számít bele: ha hitelt, kölcsönt kapunk, tőkét emelünk, osztalékot kapunk, és ha ugyanezeket mi adunk valakinek. Viszont az adóalap nem lehet kisebb a járulékalapot képező személyi jellegű kifizetéseknél, azaz minimum a bérköltségnél!

 

Ami érdekessége a dolognak, hogy a kettős könyvvezetés ellenére, az adófizetés pénzforgalmi szemlélet szerint történik. Hogy értjük ezt? Úgy, hogy a szállítók és vevők nyitott tételei nem tartoznak az adóalapba, csak ha kifizettük, vagy nekünk kifizették.

 

Mit vált ki a 16%-os KIVA adó?

Kiváltja a társasági adót, a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást.

 

Mi lesz a veszteséggel?

A veszteség elhatárolható, és 10 év alatt egyenlő részletekben felhasználható. DE a beruházás ösztönzése érdekében van egy olyan szabály, hogy ha új eszközt szerzünk be, a veszteség egy összegben is felhasználható!

Hogy lesz az adóbevallás?

Ahogy eddig, következő év május 31-ig. Év végi adófeltöltési kötelezettség nincs, de adóelőleget fizetni kell.

 

Mi lesz az adóelőleg alapja?

Az alapja minimum a járulékalapot képező összes jövedelem 16%-a. Ehhez jön hozzá a pénzeszköz növekedés és az osztalék-, vagy az osztalékelőleg kifizetés.

 

Az adóelőleg gyakoriságának meghatározása sem egyszerű! Arra rájöttünk, hogy mi lesz a második évben. A 2. évben, az előző évben fizetett adó nagysága határozza meg az adóelőleg gyakoriságát – mint az ÁFA esetében. Amennyiben az adó meghaladta az 1 millió forintot, havi kötelezettség vár az adózóra. 1 millió alatt, de 100 ezer felett negyedéves lesz.

 

Nos, reméljük, Ön is egy kicsivel okosabb lett, és könnyebben mérlegel, megéri-e vagy sem.

 

KIVA – 2017

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia