Kisadózók Tételes Adója - 2017

A 2013-as bevezetése óta többször változott a KATA, ám ez a változás mindig az előnyére vált. A Kisadózók Tételes Adója a 2017 évi adómódosítással tovább bővítheti a KATA adózók táborát. Ki választhatja és ki nem? Mekkora bevételig lehet igénybe venni, stb?

 

KATA adózás 2017-ben. Mindent elmondunk róla!

 

Miért olyan népszerű a KATA?

A Kisadózók Tételes Adózása a legegyszerűbb és talán sokak számára a legkedvezőbb adózási forma – persze, ezt sem választhatja mindenki. Különlegessége, és egyben a „szépsége” változatlanul az, hogy a tételes adózást választó kisadózó járulékait is kiváltja a havi 50.000 Ft-os, mellékfoglalkozás esetén a 25.000 Ft-os adó.

 

De ne rohanjunk ennyire előre, menjünk szépen végig a kérdéseken és a válaszokon. Részletes ismertetőnkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat róla. Sőt, ennél is többet tennünk! Ha elolvasta ezt a cikkünket és úgy dönt, hogy Katás lesz, letöltheti a “KATA vállalkozóvá válás / KATA könyvelése lépésről-lépésre” című tudásanyagunkat, amely ingyenes! Lásd a cikk végén a hivatkozást.

 

Ki választhatja a KATÁT?

 • Egyéni vállalkozó,
 • Egyéni cég, és
 • a kizárólag magánszemély tagokból álló Bt., Kkt.

 

Ki nem választhatja?

 • TEAOR 68.20 – Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbe adása, üzemeltetése, és
 • Akinek a megelőző 2 évben az adószámát felfüggesztették, törölték.

 

Ki a kisadózó?

Akit kötelező kisadózóként bejelenteni: A személyesen közreműködő tag BT, KKT esetén, és természetesen az egyéni vállalkozó, aki nem munkaviszonyban látja el teendőit.

 

Mikortól választható?

December 1. és december 31. között kell bejelenteni annak, aki év elejétől szeretné választani, egyébként, a bejelentést követő hónap elsejétől lép életbe a változás – azaz, év közben is folyamatosan választható. Új cégek is választhatják.

 

Mennyit kell fizetni?

A kisadózó vállalkozásnak, a tételes adózás választása esetén:

 

 • A főállású kisadózó után havi 50.000 Ft-ot kell fizetnie (a hónapot követő 12-ig), évi 12 millió forintos árbevételig! Év közben indulóknak időarányosan!
 • Másodállású kisadózó után (akinek 36 órát meghaladó főfoglalkozása van, vagy nyugdíjas, vagy másik kisadózású vállalkozásban főállásúnak minősül), havi 25.000 Ft-ot kell fizetni, ugyanúgy évi 12 millió forintos árbevételig!

 

Fontos tudnia:

 

 • Ha átlépi a 12.000.000 Ft-ot, a meghaladó részre +40%-os adót kell fizetnie, de nem „esik ki” a tételes adózás alól!
 • Ha átlépi a 8.000.000 Ft-ot, – az alanyi mentesség határát -, kötelezően ÁFA körbe kerül, és az adott év + 1 éven belül nem válthat vissza alanyi (áfa) adómentes körbe!
 • Az adót minden megkezdett hónapban meg kell fizetni. Ha egy napot dolgozott, akkor is!!! (Indítsa a vállalkozását hónap elején!)  😉
 • Ha önszántából kilép a KATA adózás alól, akkor 1 év múlva választhatja újra ezt az adónemet!

 

Gyors számolás – nézzük a példát!

 

Ha Ön novemberben elérte a 12.000.000 Ft-ot, és decemberben keletkezik még 400.000 Ft bevétele, mennyi adót kell fizetni az évben?

 

Meg kell fizetnie a 12×50.000 Ft (600.000 Ft) KATA-t, + a 400.000 Ft 40%-át, azaz 160.000 Ft-ot.

 

Fizetendő adó összesen: 600.000 Ft +160.000 Ft =760.000 Ft

 

Figyelem!

 

A +27% áfát már abban a számlában meg kell fizetnie, amelyikkel átlépte az alanyi mentesség határát! Tehát, a példa szerint, Önnek 760.000 Ft-jába került a KATA, amely a bevételre vetítve évi 6,3%-os adó. Ebben az összegben már a járulékai is benne vannak, viszont ÁFA elszámolásra kötelezett, azaz ÁFÁ-t is fizet(het).

 

Iparűzési adó?

Az IPA nekik sem marad el. Ennek a kiszámítására 3 féle módszer áll a kisadózó rendelkezésére. Itt a legegyszerűbbet említjük meg, de úgyis egyénileg, a cég érdekeit figyelembe véve kell majd döntést hozni.

 

Az egyszerű változat: A cég székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként 2,5-2,5 millió forint az adó alapja. (adó= 2%) Ez a szám független a kisadózó vállalkozás ténylegesen befolyt bevételétől. Tehát ebben az esetben, ez plusz 50.000 Ft-os terhet jelent éves szinten a kisadózónak!

 

Mikor válasszon más módszert? Ha biztosan tudja, hogy 3.000.000 forint alatt lesz az éves bevétele. Akkor azt a módszert válassza, ahol az adóalap a bevétel 80%-a! Ugye érti! Ha a bevétele éves szinten 2.400.000 forint, akkor annak a 80%-a 1.920.000 forint, és az arra eső 2%-os adó csak 38.400 forint, a fenti 50.000 forinttal szemben.

 

Mikor NEM kell megfizetni a havi KATÁT?

Abban az esetben mentesül a kisadózó az adó megfizetése alól, ha EGÉSZ HÓNAPBAN táppénzen, GYED-en, GYET-en, GYES-en volt, ápolási díjat kapott, vagy egyéni vállalkozás lévén, a vállalkozását szüneteltette. Még egyszer felhívjuk a figyelmét, hogy teljes hónapról (30 napról) van szó!

 

Mi számít bevételnek?

MINDEN, kivéve az ÁFA (aki áfa körbe végzi), hitel, kártérítés, kártalanítás, valamint a támogatások.

 

Mit vált ki az 50.000 Ft-os, illetve a 25.000 Ft-os adó?

Azt mondhatjuk röviden, hogy mindent. SZJA-t, SZOCHO-t, TA-t, osztalékadót, EHO-t, szakképzésit és az egyéni járulékot. Fontos tudnia, hogy ha van alkalmazottja, akkor azután ugyanúgy fizet mindent, mint eddig!! Ez csak a kisadózó (tag), 1 fő járulékait váltja ki. Ha két főt jelent be kisadózónak, akkor 2 x 50.000 Ft-ot kell fizetnie!

 

Milyen nyilvántartásra van szükség?

 • Aki nem haladja meg a 8.000.000 Ft-os bevételt, annak csak bevételi nyilvántartást kell vezetnie.
 • Ha nincs munkavállalója, akkor nincs havi TB jelentése sem.
 • Ha meghaladja a 8.000.000 forintos bevételt, akkor ÁFA körbe tartozik. Ha ÁFA körbe tartozik, akkor ÁFA elszámolásának is lennie kell, mert ez lesz a havi ÁFA bevallás alapja.
 • Ezeken kívül év végén is csak egy „Nyilatkozatot” kell beadnia a következő év február 25-ig, amely az éves bevételét tartalmazza, valamint azon cégek adószámát, akiknél az évi 1.000.000 forintos forgalmat meghaladta. (A bevallás neve: NYILATKOZAT).

 

Mi lesz, ha beteg lesz vagy jövedelem igazolásra lesz szüksége?

2017-től az ellátások alapja az 50.000 Ft-tal 90.000 Ft. (Ez az összeg a nyugdíjban csak 0,8 év szolgálati időt jelent, azaz kisebb összegű nyugdíjat!) A jövedelemigazolásra az utolsó nyilatkozatában bevallott, azaz az utolsó kisadózói bevallásban bevallott bevételének a 60%-át tüntetik fel.

 

2014. január elseje óta lehetőségük nyílt a főállású kisadózóknak, hogy magasabb ellátási alapjuk legyen, amely 2017-től 150.000 forint. Ezért az összegért cserébe, havonta 75.000 forint a fizetendő KATA. Ezzel az összeggel 100%-os – teljes összeggel beszámító – szolgálati időt szerez a nyugdíj összegébe. Ön dönt!

 

Figyelem!

 

Ez a nyugdíjhoz kapcsolódó téma félreérthető! Más a szolgálati idő, ami a nyugdíj mértékét befolyásolja, és más a nyugellátásra jogosító idő.

 

Oké, de hogyan lehet bizonyítani, hogy nem munkaviszonyt leplez a kisadózó?

Munkaviszony leplezés alatt a NAV azt feltételezi, hogy a dolgozót nem alkalmazottként foglalkoztatja a cég, hanem inkább kiváltatja vele az egyéni vállalkozói igazolványt, aki így már beszámlázhat neki – azaz kényszervállalkozó lesz.

 

A NAV állításokat sorolt fel 7 pontban, amelyből ha kettőt igazolni tud a kisadózó, azzal bizonyítást nyer, hogy nem munkaviszony leplezésről van szó. Íme a 7 pont!
1. A kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette.
2. A kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százaléka máshonnan származott.
3. Az adatszolgáltatásra köteles cég alkalmazottja nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan.
4. A tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll.
5. A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a számlát befogadó cég bocsátotta a kisadózó rendelkezésére.
6. A tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.
7. Nem főállású, és a bevételének kevesebb mint 50%-a van a munkahelyétől.

 

Lehet, hogy most felcsillant a szeme, és azt gondolja: „Fúú de jó, akkor majd így számlázok a cégembe!”  Vigyázat! Egy jelentési kötelezettséget is magával von a kisadózói lét. Ha ugyanazon cégnek az adott évben 1 millió forintot meghaladó összegű számlát állít ki (összesen), akkor ezt mindkét félnek jelenteni kell! A kisadózónak kell bizonyítani, hogy a tevékenysége nem munkaviszonyt leplez.

 

Vigyázni kell, hogy ne számlázzak 1 millió Ft felett 1 cég felé?

Jó kérdés. Nem! Arra kell vigyázni, hogy ne munkaviszonyt leplezzen a vállalkozás, azaz megálljon a fenti pontokból legalább kettő! Ha ez rendben van, akkor nem számít, hogy mennyit számláz egy cég felé. Mondunk erre is egy példát:

 

Amennyiben Ön egy üzletkötő, aki egész nap járja a várost, hogy új ügyfeleket hajtson fel az ezért Önnek fizető cégnek, és ezt a saját autójával (5. pont), a saját időbeosztásában (6. pont), a saját maga által kitalált módszerrel (3. pont) végzi, akkor hiába haladja meg éves szinten a cégtől származó bevétele az 1 millió forintot, ebből baja nem lehet.

 

Mikor eshet ki a KATA adózás alól?

 1. Amennyiben az adótartozása az év utolsó napján 100.000 Ft-ot átlépi;
 2. Ha a társaságnak nem magánszemély tagja lesz;
 3. Ha egy ellenőrzés során mulasztási bírságot állapítanak meg:

   – Számla- vagy nyugtaadás elmulasztásáért.

   – Be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért, vagy

   – Igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért mulasztási bírságot, jövedéki bírságot állapít meg;

 4. Ha az adószáma felfüggesztésre vagy törlésre kerül.

 

Összefoglalva, nézzük át, kinek nagyon jó ez az adózási forma?

 • Azoknak, akik a lakosság felé számláznak (nem egy cégnek),
 • akiknek nem éri el a bevétele a 12 millió forintot,
 • akik nem áfásak, és
 • akiknek nincs munkavállalójuk.

 

Nekik nem kell magyarázkodni, hogy „színlelt munkaviszonyt” lepleznek, nem kell számlát gyűjtögetni – megússzák egy bevételi nyilvántartással. Havonta egyszer utalnak 50.000 Ft-ot, és évente kétszer 25.000 Ft Iparűzési adót, na meg az évi egyszeri 5.000 forintos Kamarai hozzájárulást, és ezekkel letudtak mindent.

 

Fontos, hogy a kiállított számlán feltüntesse, hogy „Kisadózó”!

 

Tetszik Önnek a KATA?

Ha úgy dönt, hogy Katás lesz, további segítséget is kaphat tőlünk. Töltse le a “KATA vállalkozóvá válás / KATA könyvelése lépésről-lépésre” című tudásanyagunkat, amely ingyenes!

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia