Katások és a nyugdíj története

Mire számíthatnak a Katások nyugdíjas korukban? Hááát, ez egy izgalmas kérdés mindenkinek! Miért? Mert kétféle ember létezik: akinek van már katás vállalkozása, és akinek lesz. 🙂

A KATA előnyeit mindenki ismeri már, de ha mégsem, akkor ezen a linken megtalálja a szakcikkeink között. Olvassa el! Azt is tudja már mindenki, hogy a főállású katás vállalkozó havi 50.000 Ft-ért minden kötelezettségét letudja, amibe beletartozik a társadalombiztosítás is.

 

De mit kap ezért az 50.000 Ft-ért???

Ez az összeg 90.000 Ft-os ellátási alapot jelent, vagyis az egészségbiztosítás és a nyugdíjbiztosítás terén is 90.000 Ft-os jövedelemnek felel meg, ami kevesebb, mint a minimálbér.

 

Tudják azt, hogy a katás fizethet 75.000 Ft katát is, ami pedig 150.000 Ft-os járulékalapnak felel meg? Szerintem tudják! …azok biztosan, akik a mi ügyfeleink! Mindez mire elég? Nagyjából semmire.

 

Ha megbetegszik, akkor nemcsak, hogy nincs bevétele a Katásnak, a fent említett járulékalap 70 %-a lesz a táppénz alapja, miközben, ha a 30 napot nem haladja meg a betegsége, akkor fizetnie kell a katát is!!!

 

Mi lesz a nyugdíjjal?

Nyugdíííj? Vajonmíí? 🙂 Takarékoskodás!!! De nem a nyugdíj alatt, mert akkor már nem fog menni. Tanácsos előtte!!! 🙂

 

A cikk, amely hírlevelünk ezen témáját ihlette, példán keresztül mutatja be, hogy egy 2042-ben, 40 éves munkaviszonnyal nyugdíjba vonuló katás, várhatóan 35.600 Ft-ot fog kapni.

 

Ha beleszámítjuk a nyugdíjszámításnál figyelembe vett ellátási alap növekedését, akkor akár 56.000 Ft-os nyugdíjról is beszélhetünk – ami éhenhalás tekintetében majdnem mindegy.

 

Mi ebből a tanulság?

Hááát, ehhez nem kell sokat töprengeni ezek után, ugye? A Katásnak magáról kell gondoskodni!!! Köthet nyugdíjbiztosítást, beléphet önkéntes nyugdíjpénztárba, nyithat NYESZ-számlát stb.

 

És mennyi pénzt kellene félre tenni?

Ha innen elkezdünk visszafelé számolni, akkor sem leszünk jobban! Ha szeretne a fent pórul járt katás nyugdíjasunk a maximum 56.000 Ft helyett a mai értéken számított havi 200.000 Ft-ból leélni nyugdíjas éveit, akkor az elkövetkezendő 25 évben 35-40 millió Ft-ot kellene összegyűjtenie. – Persze azt nem tudjuk ki-, meddig szeretne/fog élni.

 

Hogyan jött ki ez a sok milliós összeg? Olvassa el ezt a jó kis cikket!

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia