KATA adózók 2015 évi bevallása

KATA adózók 2015 évi bevallása. Beadási határidő február 25. Ezen felül, van három dolog, amire még figyelni kell!

1.  Azoknak a KATA vállalkozóknak, akiknek főállása is van, az SZJA bevallásukat (1553-as) is február 25-ig kell beadni!

Gyűjtse össze az M30-as adatlapot, a táppénzről, illetve GYED-ről kapott igazolást, valamint ha lakást adott bérbe, akkor az erről szóló számlákat vagy összesítést is, és vigye el a könyvelőjének. Ha nincs könyvelője, akkor ezekről se feledkezzen meg az SZJA bevallásában!

 

2.  Katásként MINDEN bevételnek, azaz minden 2015-ben befolyt bevételnek benne kell lennie a KATA bevallásban (nyilvántartásban).

Az itt következő példa nem elírás, figyelmesen olvassa el! Ha Ön 2014 decemberében állított ki egy számlát, amelynek a végösszege csak januárban folyt be, akkor ennek az összegnek is a 2015 évi bevallásában kell szerepelnie.

 

3.  KATA bevételeinél a 6.000.000 Ft-t időarányosan kell számolni.

Tehát, ha Ön júliusban indította el a vállalkozását, akkor csak a 6 millió forint fele, azaz 3 millió forint bevétel “fér bele” a havi 50 ezer forintos (25 ezer forintos) adóba.

 

Az ezen felül szerzett összeg 40%-kal adózik, és a vállalkozás átlépi az alanyi mentesség határát, azaz áfakötelessé válik. – Igen, az ÁFA, ez a rosszabb hír.

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia