KATA adózás - változások 2017 júniusától

Jujjj, de jó KATÁSNAK lenni! És ezután még jobb lesz! 🙂 Több kedvező változást fogadott el a tavaszi adócsomagban az Országgyűlés, amitől KATA vonzereje tovább nő. KATA adózás – változások 2017 júniusától.

 

Nézzük végig ezeket, mert van, ami már életbe lépett, van, ami a közeljövőben változik, és van, ami csak 2018-tól.

Bővül a 25.000 forintos KATA adózók köre

2018. január elsejétől a nappali tagozatos hallgatók, akik KATÁS vállalkozóként kívánnak tevékenykedni, ezt havi 25.000 forint KATA adó megfizetése mellett végezhetik.

 

A KATA alanyiság megszűnését érintő változások

Az eddigi szabályt mindenki tudja: Amennyiben december 31-én a kisadózónak az adótartozása meghaladta a 100.000 Ft-ot, akkor ez az adóalanyisága megszűnését vonta maga után. Most azt a kedvező döntést hozta az Országgyűlés a szabályt kiegészítvén, hogy csak a megszüntetésről szóló határozat jogerőre emelkedésének napjával szűnik meg a KATÁS jogviszony.

 

Mit nyertünk ezzel?

 

Azt, hogy kapott még egy kis időt a vállalkozó, hogy a tartozását gyorsan megfizesse.

 

Egy másik, az adóalanyiság megszűnéséhez kapcsolódó új szabály, hogy a mulasztási bírságot megállapító határozat, illetve az adószámot felfüggesztő vagy törlő határozat jogerőre emelkedés hónapjának az utolsó napja lesz a megszűnés időpontja. Ezzel egyszerűbb és adó szempontjából kedvezőbb lesz a megszűnés.

 

Ez a szabály már a kihirdetést követő naptól életbe lépett.

 

A KATA adóalanyiság ismételt választása

Az utolsó szabály szerint a megszűnés évét követő 12 hónap múlva volt választható újra a KATA alanyiság. Ez azt jelentette, hogy ha mondjuk 2016. októberben megszűnt egy egyéni vállalkozó, aki KATA adózás alatt működött, az legközelebb az évet követő 12 hónap múlva választhatta újra ezt az adózási formát -, azaz 2018. januárban jelenthette be a KATA adózás választási szándékát, ami a következő hónap elsejével, azaz 2018. február elsején lépett életbe.

 

Most azt a kedvező módosítást fogadták el, hogy már decemberben bejelentheti választási szándékát, így már a példa szerint 2018. január elsejétől újra KATA adózó lehet.

 

Ez a változás is már életbe lépett.

 

A Bevételi nyilatkozat bevallásnak minősül

Ez a módosítás arról szól, hogy az eddig beadott „Bevételi nyilatkozat” nevű nyilatkozat, ezután bevallásnak minősül. Miért jelent ez változást? Azért, mert a bevallás az bevallás módjára utólag helyesbíthető, ugyanakkor a beadásának elmulasztása vagy késedelmes beadása esetén szankcionálható.

 

Ez a változás a kihirdetést követő 30. naptól, azaz 2017. július 19-től lép életbe.

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia