Ingatlanügyek - van ÁFA vagy nincs ÁFA?

Ingatlanügyek. Van ÁFA vagy nincs ÁFA? Az attól függ! Mostanság jó biznisz az ingatlan! Látjuk is, hogy egyre több cég kezd el foglalkozni ingatlan értékesítéssel és/vagy ingatlan bérbeadással. Nekik, és akik még ezt fontolgatják, szeretnénk segíteni ÁFA ügyben.

Az ingatlan értékesítés és bérbeadás alapesetben ÁFA mentes tevékenység, de akkor miért beszélünk áfáról? Azért, mert vannak kivételek, továbbá az ÁFA kötelezettség mindkét esetben választható is!

 

Kivételek, amikor az ingatlan értékesítés alapból ÁFA köteles!

Amikor az ingatlan (és hozzá tartozó földrész) új, a használatba vétele még nem történt meg – azaz megépítették és még nem lakta senki -, vagy már megtörtént, de az erre jogosító hatósági engedély és értékesítés között még nem telt el 2 év.

 

Bejelentési kötelezettség

Az ÁFA fizetési kötelezettség választásának bejelentését az alapításkor kell választani, ha a cég ezen tevékenység végzésére alakult, vagy decemberben választható a következő adóévre. Ha viszont év közben „váratlanul” kezdi el a cég ezt a tevékenységet, akkor a bejelentést elegendő a tevékenység megkezdésének pillanatában bejelenteni.

 

Ez az infó is hasznos lehet: Az Adózás Rendje Törvényben (Art) van egy olyan kisegítő szabály is, hogy ha valaki rendszeresen áfásan értékesített ingatlant anélkül, hogy ezt a lehetőséget választotta volna, akkor a tények figyelembevételére való tekintettel a bejelentést később pótolhatja.

 

Mikor lép életbe a fordított adózás?

Mely esetekbe lép be ez a szabály és mit jelent ez? Ez azt jelenti, hogy az eladásról kiállított számlán nem azt kell szerepeltetni, hogy +27 % ÁFA, hanem „adómentes” lesz a számla, az ÁFA törvény 142.§ -ra hivatkozva. Ez az eset akkor áll fenn, amikor az eladó és a vevő is belföldi adóalany (két cég között).

 

Ebben az esetben nem úgy zajlik a menet, mint „normál” esetben, hogy az eladó fizeti az áfát, a vevő meg levonja! Éppen erre megy ki a játék, hogy ne két felet kelljen elővenni a megfizetés és levonás miatt. Ebben a speciális esetben az eladó a nettó összegről állítja ki a számlát, feltünteti rajta a fenti paragrafust, és hogy a számla „adómentes”. Ezzel az ÁFA fizetés átszáll a vevőre.

 

Mi történik a vevőnél?

A számla nettó végösszegére rászámolja a 27% áfát – ami átszállt rá -, és beállítja a fizetendő áfái közé. Viszont, ha van ÁFA levonási joga, akkor ugyanezt az összeget beállíthatja a levonható ÁFA sorába is, azaz nettó értéken vásárolta meg az ingatlant. Ha nincs ÁFA levonási joga, mert mondjuk alanyi mentességet választott, akkor be kell fizetnie az áfát!

 

Ha ez a fél – aki ugyan úgy áfás ingatlan értékesítést választott – az ingatlant továbbértékesíti egy magánszemély felé, akkor rendes, +27 %-os áfás számlát fog kiállítani.

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia