Hol van a pénzünk biztonságban?

Biztonsági szempontok egy pénzügyi cég kiválasztásakor egy könyvelő és egy befektetési szakértő szemével. Buda-Cash, Quaestor – elveszett pénzek, összetört álmok. Megint! Példátlan az eset és rengeteg a károsult. Kisbefektetők és intézmények egyaránt pórul jártak.

 

Árulkodó adatok!

Alig hisszük, hogy jó nevű befektetési cégek évtizedeken keresztül „játszottak” az emberek, intézmények pénzével, és ilyen mélyre süllyedtek! Nemcsak visszaéltek a befektetők bizalmával, a pénzügyi hatóságot is sikerült évtizedeken keresztül megvezetni. Persze tudjuk, „addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik”, de ez most nem sokakat vígasztal, mert végérvényesen elveszítették a pénzüket. Hát tanuljunk az esetből, legyünk tudatosabbak a jövőben, itt is, ne csak a devizahitelekkel kapcsolatosan. Cikkünk ebben segíthet Önnek!

 

A befektetésekben mindig van – kisebb-nagyobb – kockázat, de hogy mibe tesszük, és főként kire bízzuk a pénzünket, az nagyon nem mindegy! Mondhatnánk, utólag már könnyű okosnak lenni, ám ha a befektetők kicsit is utána néztek, azt gondoljuk, jóval kevesebben vitték volna a pénzüket a Buda-Cash-be és a Questor-ba. Miről van szó?

 

A Quaestor Financial Hrurira Kft. adataiból kiragadtunk néhányat. Figyeljen csak!

 

– A cég jegyzett tőkéje 10 millió forint, a saját tőkéje 12.2 millió forint volt 2013 év végén.

– A mérlegfőösszeg 47.222 milliárd forint volt, amelyből 44.517 milliárd kötvény kibocsátásból eredő tartozás. – Ejha!

 

Mit jelenthet ez?

Van 12.2 millió forintja a Quaestor Financial Hrurira Kft-nek, amiből / amire bevállal ennyi kötvénykibocsátást, “tartozást”, és amit persze vissza kell adni, kamatostul, mert ezt vállalta.

 

Értem én, hogy jól fogja forgatni ezt a pénzt, sok – sok nyereségre számít belőle, amit meghirdetett, de mi van, ha rosszul spekulál, rossz befektetési döntéseket hoz, és nem jön be a számítása? Mi a biztosíték, miből fogja/tudja vissza adni a befektetett tőkémet? Egyáltalán, van biztosíték erre?

 

Tudjuk, ez a befektetősdi ennél sokkal összetettebb kérdés/ügylet, de szerintünk, a fent kiemelt cégadatok előzetes vizsgálata egy olyan beszédes adat, amit mindenképpen érdemes nézegetni a döntésünk előtt.

 

Miben tud egy könyvelő segíteni Önnek?

Pl. abban, hogyha egy mérlegbeszámoló adatait “lefordítjuk Önnek”, megérti, amikor egy hasonló adatot lát egy cégnél, mint amit kiemeltünk a Questornál. De lehet ez az adat például egyik üzleti partnere mérlegében is, és akkor sem árt, ha elgondolkozik rajta, kivel is kötne üzletet.

 

A MÉRLEG beszámoló elérhető és ingyenes mindenki számára!

Akkor használjuk ki, nézegessük, értsük meg, fordítsuk a javunkra.

 

Májusban induló MÉRLEG-elemzés sorozatunkban megmutatjuk, mi van a MÉRLEG-ben a számok mögött, avagy mit tudhat meg egy cégről a MÉRLEG alapján. Aki ismeri írásainkat, az tudja, hogy képesek vagyunk lefordítani a számvitelt mindenki nyelvére, nem kell átképeznie magát könyvelőnek, pénzügyi szakembernek, sőt, talán még élvezni is fogja:)!

 

Figyelje sorozatunk indulását a facebookon és itt a weboldalon, ha szeretne egy kicsivel többet tudni, látni abból, ami a számok mögött van. De a cikkünknek itt nincs vége! Szeretnénk most azonnal segíteni Önöknek, nem várni májusig, ezért megkérdeztünk egy pénzügyi / befektetési szakértőt is az esetről, aki megosztotta velünk a tanácsait.

 

 

Hogyan fektessünk be biztonságosan a jövőben?

Vraskó Attila vezérigazgató / Alpha Capital Zrt.

 

Mindig ellenőrizzük le, hogy az a pénzügyi szolgáltató, amelynél a pénzünket elhelyezni kívánjuk, tagja-e valamely kártalanítási alapnak. Ez az alap magyarországi befektetési számlák esetében a BEVA, Befektető Védelmi Alap.

 

Érdeklődjük meg, mekkora összegű védelmet nyújt ügyfelenként az alap. Ez az értékhatár hazánkban 20 000 EUR/ügyfél. Az információkat célszerű mindig magától a kártalanítási alaptól beszereznünk.

 

Amennyiben a befektetésre szánt összeg meghaladja a védett értéket, érdemes egy, vagy akár több családtagunk nevére is számlát nyitni az adott pénzügyi szolgáltatónál. Mivel a védett értek, vagyis a kártérítési értékhatár ügyfelenként érvényes, így annak akár a többszörösére vonatkozó védelmet is élvezhetjük ily módon.

 

Míg sem a Quaestor kötvényeket, sem a Hungária Értékpapír Zrt. kötvényeit kibocsátó vállalat nem a BEVA tagja, addig a Buda-Cash Brókerház igen.

 

Fontos tudni, hogy a kötvénykibocsátók szinte sosem BEVA tagok. Amennyiben kötvény vagy kötvény jellegű befektetésben gondolkodunk, érdemes mérlegelnünk, hogy az a néhány százalék, amelyet az állampapír kamatokhoz képest realizálunk ezeken az eszközökön, megéri-e akár a teljes tőkekockázat vállalását.

 

Mit javasolok Önnek?

Állítson össze magának egy legalább három elemből álló befektetési portfóliót, amelyből két elem kockázatmentes vagy alacsony kockázatú, egy elem pedig dinamikus növekedésre képes megoldás.

 

Ez utóbbi elem esetében figyeljen a megfelelő hozam/kockázat arányra, valamint arra, hogy az adott szolgáltató tagja-e valamely kártalanítási alapnak.

 

Egy jól összeállított befektetési portfolióval, 3% kockázat vállalásával évi 9% hozamot is könnyen elérhet az értékvédelem és a teljes hozzáférhetőség előnye mellett. Ez azt jelenti, hogy az elvárt hozam időarányos teljesülése esetén 4 hónap eltelte után befektetése akár tőkevédetté is válhat az eredeti hozamcél (9%/év) megtartása mellett.

 

 

Alpha Capital Zrt.
Vraskó Attila
vezérigazgató

+36 (70) 341-6600

www.alphacapital.hu
attila.vrasko@acapital.hu

 

 

A tudás megtérül

Reméljük, e néhány befektetési jó tanács a segítségére lesz a jövőben, és a májusban induló MÉRLEG-elemzés sorozatunkból is sokat profitálhat majd. Figyelje oldalunkat!

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia