Ha lejárt a határidő, nem szankcionálhat a NAV!

Precedens értékű ítélet született. Egy új, a határozathozatali határidő túllépéséről szóló ítéletet tett közzé a Kúria, amely megerősíti, hogy a jogszabályban meghatározott határidő leteltét követően – az eddigi NAV gyakorlattal ellentétben -, nem büntethető a cég.

A gyakorlatban elég sűrűn előfordul, hogy az adóellenőrzés megállapításairól késve, az ügyintézési határidőt jóval túllépve kapják meg a cégek a NAV határozatát. A Kúria döntése azt mondja ki, hogy a hatósági eljárások tisztességének is alapvető feltétele, hogy betartsák a rájuk vonatkozó határidőket.

 

A precedens értékű ítélet egy olyan áfa ellenőrzéshez kapcsolódik, amikor a kézbesítést követő 206. napon került kiadásra az elsőfokú határozat, amelyben az adóbírságot kiszabták rá. Az adózó hosszú jogi utat járt be ezért az ítéletért, vagyis hogy a határidő jelentős túllépése esetén már nincs lehetőség adóbírság kiszabására.

 

Nem azt mondjuk, hogy abban reménykedjenek, hogy a NAV túllépi a határidőt és emiatt ússzák meg a bírságot, de azért tudjanak róla, hogy ha az esetleg amúgy is izgalommal múló idő jelentősen kitolódna, akkor akár meg is térülhet a gyomorideg! 😉

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia