Fiktív a számla!

Mitől fiktív számla egy számla? Hát attól, hogy valótlan adatokat tartalmaz. Valótlan lehet a kiállító személye, a cég adatai, de tartalmazhat egy meg nem történt gazdasági eseményt is.

Valós munka, valós teljesítés, valós kifizetés – NAV büntetéssel!

A közelmúltban egyik ügyfelünkkel történt meg az eset, ezért úgy gondoltuk, ha írunk róla, mindenki tanulhat belőle.

 

A történet lényege:

 

  • Egy ügynök munkát szerzett a cégnek.
  • A cég elvégezte a munkát.
  • A partner kifizette.
  • Az ügynök kiszámlázta a jogos jutalékát, amit a vállalkozó boldogan kifizetett.

 

Hol van itt a simli?

Az ÁFA ellenőrzés megállapította, hogy az ügynök által benyújtott számla fiktív számla, ugyanis a számlát alátámasztó szerződésen nem a valódi ügyvezető aláírása volt, és a számlán feltüntetett bankszámlaszám nem a cégé volt.

 

Gondolt Ön ezekre az utolsó szerződésekor?

 

  • Kért be aláírási címpéldányt a szerződéskötéskor megjelent személytől?
  • Leellenőrizte a cég bankszámlaszámát?

 

Ítélet!

Jogosulatlan áfa visszaigénylés, ami az ügynöki számla áfájának „visszafizetésével”, és plusz bírsággal járt!

 

Hiába volt az ügyfelünk a becsapott fél! Hiába volt ez egy létező cég! Megállapították, hogy ügyfelünk nem volt elég körültekintő. Volt ám itt még folytatás, de nem akarjuk, hogy rosszul aludjon, mert horror! Inkább összeszedjük azokat a tudnivalókat, amelyek segíthetnek elkerülni a hasonló eseteket.

 

Mitől fiktív egy számla?

Attól, hogy valótlan adatokat tartalmaz. Valótlan lehet a kiállító személye, a cég adatai, de tartalmazhat egy meg nem történt gazdasági eseményt is.

 

Mi baj lehet a számlakibocsátóval?

Első sorban az, hogy nem létezik 🙂 Találkoztunk olyan számlával, ahol azzal bukott le a nem létező cég, hogy a bélyegzőn szereplő utcában nem létezett olyan házszám, ami rajta szerepelt. De ha létezik a cég, még akkor is akadhat bőven hamis adat, ahogy azt a fentiekben olvashatta.

 

Így a legkönnyebb kiszűrni!

Az interneten pár perc alatt leellenőrizheti a www.e-cegjegyzek.hu oldalon. Ezen kívül, a NAV is közzétesz többféle listát, mint például a végrehajtás alattiak, felfüggesztett adószámok, stb., http://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok, ahol utánanézhet a leendő partnerének.

 

Ha létezik a cég, még akkor is akadhat az adatokban bőven hamisság, ahogy azt a fentiekben olvashatta.

 

Mit ellenőrizzen egy számla kapcsán?

Első és legfontosabb szempont, hogy valós ügylet legyen, ami teljesült. Ezt szokták úgy körüljárni, hogy mindkét fél számláit, szerződéseit, teljesítésigazolását bekérik, és ha gyanús az eset, akkor jönnek a kérdések, hogy „Hogy nézett ki, akivel szerződött, milyen korú lehetett, készpénzes fizetés esetén a pénz átvételének helye, ideje, stb.” Természetesen a feleket egymástól függetlenül hallgatják meg, és ha ellentmondást találnak közöttük, akkor baj van.

 

Ezen kívül azt is figyelembe veszik, hogy a számla szabályszerűen került-e kiállításra, és mindkét félnél megfelelően került-e rögzítésre. – Igaz, ettől még nem fiktív egy számla, de kifogásolható!

 

Ezért nem könyvelünk mi számlát bediktálás alapján! Ha mi ránézünk egy számlára, akkor még időben tudunk szólni, hogy az nem megfelelően lett kiállítva, és így elkerülhet egy esetleges büntetést.

 

Mire fókuszálhatnak még egy ellenőrzéskor?

(Ha lúd, akkor szeretik, ha kövér :))

 

  • Szokták úgy bekérni a számlákat, hogy „egy áru útját” kérik. Ilyenkor az áru beszerzését, készletre vételét és eladását, szállítását nézik végig az összes szabály tükrében. Nyilván itt nem a vegyesboltban beszerzett 2 literes kólára gondolunk, hanem a RAKTÁRKÉSZLETRE! 😉
  • A másik, ami egy ellenőrzés kapcsán rendszerint elő szokott kerülni, az a szigorú számadású bizonylatok nyilvántartása –  amely az Ön feladata, nem a könyvelőé. Mi mindig felhívjuk erre az ügyfeleink figyelmét, vagy számlázó program használata esetén, a program lejelentése szintén kötelezettség!
  • Ha új számlázó programot használ, kérje könyvelőjét annak bejelentésére. – Ne feledkezzen meg róla! 

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia