Év végi törvényváltozási javaslatok

A 2019-es adóévi várható változásokból csemegéztünk, hiszen mint minden év végén, ezúttal is beadták az év végi törvényváltozási javaslatot, amelyben van néhány kedvező változás. Tehát, még nem fogadták el ezeket, de jó esélyünk van rá! Nézzük, melyek ezek.

12 millió forintos alanyi Áfa mentes határ

Nemcsak a Katások örülhetnek!

 

Eddigi álmunk válhat valóra: 8 millió forintról 12 millió forintra emelkedik az alanyi Áfa mentesség határa. Ez leginkább a katásokat hozza majd lázba – és gyarapítja amúgy is népes táborukat -, de a cégeknél is van jelentősége. Miért?

 

A katásoknak ez az érték egybeesik a KATA adózás alá eső bevételi értékhatárral -, azaz ÁFA nélkül számlázhatják az összes bevételüket, aminek köszönhetően kevesebb lesz a teendőjük.

 

A cégeknél – akár KATA adózású Bt., akár TAO alá tartozó cégről legyen szó -, ha valaki kereskedelemmel foglalkozik, de még így is megérte ÁFA mentességet választania, azoknak is jól jön ez a változás. 😉

 

 

A lízingelt, és a bérelt autóknak sem feltétlenül kell útnyilvántartást vezetnie 2019-től

Azt hiszem, hogy ez az a dolog, ami sok embernek minden pénzt megér! 🙂

 

Gyakran összekeverjük a Cégautóadó megfizetése ellenében kapott kiváltságot, hogy nem kell útnyilvántartást vezetni azzal, hogy akkor az ÁFA is levonható útnyilvántartás vezetés nélkül. Hát nem. 🙁

 

Az Áfa törvény azt mondja, hogy az Áfa olyan mértékben vonható le, amilyen mértékben céges ügyben használjuk a személygépkocsit. Lehet az 100% vagy 40% is, de ezt igazolni csakis az útnyilvántartás vezetésével tudjuk. Tehát a lízingelt és bérelt autók esetében, ahol van lehetőség az Áfa visszaigénylésére, ott ennek az ára az útnyilvántartás vezetése volt. Na de jövőre!

 

Megnyerhetjük az Áfa 50%-át!

 

Jövőre az útnyilvántartás vezetése nélkül is felhatalmazást nyerünk az áfa 50%-ának visszaigénylésére! Igen, csak 50%-ról beszélünk, de ez sokaknak az eddig bevállaltnál pont 50%-kal több, mivel nem kértek vissza áfát, mert nem voltak hajlandóak az útnyilvántartást vezetni! 🙂

 

Nálunk is jön a csoportos adózás

Ez az adózási mód nagy népszerűséggel működik Ausztriában és Németországban, és most mi is választhatjuk majd.

 

 

Ez a lehetőség az olyan cégcsoportokra lesz érvényes, amelyek legalább 75%-os szavazati jogon alapuló kapcsolt vállalkozások, és a mérlegforduló napjuk is egybe esik, azaz, a nálunk könyvelő cégek esetében mindenkinek december 31.

 

A társasági adó mértéke csoportos adózás esetén is 9%, de az adókedvezményeket közösen érvényesítik. A bejelentést várhatóan 2019. január 1-15. között kell majd megtenni.

 

Hogyan fog működni a csoportos adózás?

 

  • A cégcsoportnak egy csoportképviselőt kell választani, aki kap egy csoportazonosító számot.
  • A csoporttagok elkészítik saját adólevezetésüket (adóbevallásukat), amit rendesen beadnak az adóhatóságnak, + elküldik a csoportképviselőnek is.
  • A csoportképviselő ezután elkészíti a csoport bevallását. A csoportos számítás alapján kapott fizetendő társasági adót a csoporttagok között, a pozitív adóalap arányában fogják megosztani – amiről egy csoportos adóbevallást kap az adóhatóság.

 

Nyilván a gyakorlat fogja megmutatni, hogy ebből tényleg lesz-e akkora előnye a cégeknek, hogy megérje, vagy esetleg átesünk a bonyolultság és adminisztráció miatt a ló túlsó oldalára? Láttunk már ilyet is!

 

 

Figyelje a híreket, vagy kérdezze meg könyvelőjét, mit fogadtak el a fentiekből, mi vár Önre jövőre!

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia