Célzott járulékkedvezmények - 2013

Célzott járulékkedvezmények: íme egy “kellemes” változás, amely 2013-ban a munkáltatóknak kedvez. Végre láthatjuk, hogy a változások nem csak bonyolultak és kellemetlenek lehetnek 🙂 !

25 év alatti pályakezdők kedvezménye

A legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkező, 25 év alatti pályakezdőknél a munkáltatónak – legfeljebb 100.000 Ft után – nem kell 2 évig szociális hozzájárulási adót fizetni. Ez a bruttó bér 27%-át jelenti! A harmadik évtől pedig 14,5%-os SZOCHO kedvezményt kap, amíg el nem éri a 25. életévét.

 

Ehhez a kedvezményhez a munkavállalónak az APEH által kiállított 15 napnál nem régebbi igazolást kell kérnie!

 

Tehát akkor, kik tartoznak ebbe a körbe?

 

Azok a 25 év alatti fiatalok, akik 2013-ban első munkahelyként lépnek be a cégünkhöz, vagy belépésük előtt összesen 180 napnál nem volt több munkaviszonyuk.

 

Milyen kedvezmény jár azok után, akik több mint 180 nap munkaviszonnyal rendelkeznek?

 

Azok a 25 év alatti fiatalok után, akik több mint 180 nap munkaviszonnyal rendelkeznek, a munkáltató 14,5 % SZOCHO kedvezményt vehet igénybe, a munkavállaló 25 éves koráig. Ez a kedvezmény is legfeljebb 100.000 Ft munkabér után jár.

 

55 év felettiek, és a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak kedvezménye

Minden 55 év feletti munkavállaló után, és minden szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott (FEOR-08 9. főcsoport) után, a munkáltató 14,5 % SZOCHO kedvezményt érvényesíthet. Ez a kedvezmény is maximum 100.000 forintig vehető igénybe.

 

Tartósan álláskeresők után érvényesíthető kedvezmény

Tartósan álláskeresőnek minősül, aki a foglalkoztatást megelőző 9 hónapon belül legalább 6 hónapig álláskeresőként volt nyilvántartva.

 

Azok után, akik a fenti meghatározásnak megfelelnek, a munkába állástól számított 2 évig nem kell szociális hozzájárulást fizetni, majd a 3. évben a kedvezmény mértéke 14,5 %.

 

A GYED-et követő, továbbá a GYES, GYET folyósítása alatt, vagy azt követően foglalkoztatott munkavállalók kedvezménye

Ezen kismamák után, a munkába állástól számított 2 évig nem kell szociális hozzájárulást fizetni (27% a kedvezmény), majd a 3. évben a kedvezmény mértéke 14,5 %.

 

Ez aszerint változik, hogy egy kismama a GYES alatt, GYES után közvetlenül, illetve a GYES lejárata után később áll-e munkába. A kedvezmény összesen 3 évben van meghatározva, amely időarányosan vehető figyelembe.

 

Felhívjuk a figyelmét, hogy a kedvezményeket egyedileg, a munkába álló érintettre vonatkoztatva kell vizsgálni! Ezért, mielőtt alkalmaz egy munkavállalót, akire a fenti kedvezmények valamelyike igénybe vehető, konzultáljon könyvelőjével!

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia