Indul a Cégkapu!

Magánszemélyeknek Ügyfélkapu, cégeknek Cégkapu! 2018 január elsejével indul a cégek számára kötelező Cégkapu. A kötelező regisztrációra nem sok időt sem hagytak: 2017. július 1. és augusztus 30. között van erre lehetősége a cégvezetőknek.

Mi a Cégkapu célja?

A Cégkapun keresztül, ezentúl online, személyes ügyintézés nélkül, kényelmesebben és gyorsabban intézhetik a cégügyeket. 2018. január 1-től minden papír alapú közigazgatási ügyintézés véget ér, a hivatalok már a Cégkapun keresztül fognak kommunikálni a vállalkozásokkal. Ennek jogilag olyan súlya lesz, mintha papíron kapták volna meg a dokumentumot.

 

Kötelező, tehát a mulasztás szankcióval jár!

Mivel kötelező a regisztráció, ezért az illetékes hatóságok 2018 január 1-jétől jogosultak lesznek a törvényességi felügyeleti eljárás vagy hatósági ellenőrzés megindítására azok ellen, akik nem regisztráltak.

 

Van, akinek kötelező a regisztráció, van, akinek nem?

  • Kis cégeknek is kötelező? – Mérettől függetlenül, minden cégnek kötelező.
  • Kell cégkapus regisztráció az egyéni vállalkozóknak is? – NEM! Az egyéni vállalkozók számára továbbra is az ügyfélkapu szolgál az elektronikus kapcsolattartásra.
  • Egyesületeknek, alapítványoknak kell cégkapus regisztráció? – NEM, csak azoknak a gazdálkodó szervezeteknek kell, akik a cégnyilvántartásban szerepelnek.

 

Kinek a feladata a regisztráció?

Ügyvezetőé/cégvezető vagy a könyvelőé talán? – “89. § (2) Gazdálkodó szervezet nevében a cégkapu-regisztrációt a gazdálkodó szervezet képviseletére jogosult természetes személy kezdeményezheti.” Egy könyvelő nem jogosult a gazdálkodó szervezet nevében eljárni – de segíteni azért segíthet az ügyfelének 🙂 .

 

Mi van, ha…

Mi van, ha az ügyvezető nem nézi a leveleit, és azokat – adott esetben – nem továbbítja a könyvelőjének, az ügyvédjének? – Baj lehet belőle 🙁 , de lesz megoldás erre is!!!

 

A Korm. rendelet szerint, mindenkinek lehetősége van, hogy kapcsolattartásra jogosult további felhasználókat regisztráljon. Mint cégvezető/ügyvezető a regisztráció után regisztrálhatja könyvelőjét, ügyvédjét is cégkapu-ügyintézőként!

 

Mi történik, ha valakinek megszűnik az ügyvezetői, képviseleti jogosultsági státusza?

A Korm. rendelet 89. § (11) bekezdése értelmében, a gazdálkodó szervezet a cégkapumegbízott jogosultságának megszűnéséről 5 munkanapon belül, az új cégkapu megbízott bejelentésével egyidejűleg köteles bejelenteni ezt a tényt. Ez tehát egy újabb kötelezettség azoknál a vállalkozásoknál, ahol például tulajdonosváltás történik. Érdemes megjegyezni ezt az új feladatot is!

 

Hol végezhető el a cégkapu regisztráció és mi a határidő?

A regisztráció ezen az oldalon érhető el, és ne feledje, 2017. augusztus 31. a határidő!

 

Van útmutató a Cégkapu regisztrációhoz?

IGEN, ezen a linken megtalálja.  

 

Mennyi időt vesz igénybe a regisztráció?

Nagyon egyszerű, ezért nagyon gyorsan elvégezhető, azaz pillanatok alatt megvan 🙂

 

Maradt még kérdése?

Kérje könyvelője segítségét!

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia