Céges telefonszámlák elszámolása

A céges telefon magánhasználatának költségei: ÁFA, SZJA és EHO – számítási útmutatóval. A telefonszámlák elszámolásánál két szempontot kell vizsgálni: az ÁFA elszámolhatóságát és a magánhasználat után fizetendő adókat.

Azt már mindenki tudja, hogy a telefonszámlák elszámolása nem olyan egyszerű. „Van az áfájával is valami, meg adót is kell fizetni utána.” – ahogy ezt ügyfeleink mondani szokták. 🙂 Tegyük tisztába a kérdéseket!

 

A telefonszámlák elszámolásánál két szempontot kell vizsgálni

  • Az ÁFA elszámolhatóságát,
  • A magánhasználat után fizetendő adókat.

 

Kezdjük az ÁFA-val!

Úgy gondoljuk, hogy – mivel elég közismert szabály -, minden vállalkozó tudja, hogy csak a 70% ÁFA vonható le. De minek a 70%-a? Ez a nagy kérdés! Hát a telefonbeszélgetések áfájának a 70%-a helyezhető levonásba!

 

Ha egy telefonszámlát tart a kezében, és esetleg azt gondolná, hogy akkor a végösszeg 70 %-áról beszélünk, akkor ki kell ábrándítanunk. No NEM! És ez jó hír!

 

Ami a telefonbeszélgetés címszó alá tartozik, azaz:

  • SZJ 64.20.11,
  • SZJ 64.20.12, és
  • SZJ 64.20.13-as számú szolgáltatások.

 

Mi marad??? Az internet szolgáltatás, ami már minden telefonszámlában megtalálható. Ennek az SZJ száma 64.20.18, 64.20.28, és ez azért jó hír, mert ennek a szolgáltatásnak a teljes áfa tartalma levonásba helyezhető. Amióta 18 százalék lett az internethasználat áfája, azóta mi duplán örülünk, mert nem csak olcsóbb lett, hanem a számlán is könnyen megkülönböztethető.

 

Van olyan eset, amikor ez a „tiltott” 30 százalék is levonható? Igen, van! Amikor a telefonszámla legalább 30 százaléka továbbszámlázásra kerül.

 

Magánhasználat után fizetett SZJA és EHO

Az SZJA és EHO fizetés alapja a törvény által 20 százalékban meghatározott vélelmezett magánhasználat. „De én nem is használom magán célra a telefonomat!” – szoktuk hallani. Naaaa!??

 

Ha lekérnénk egy részletes számlát, akkor nem tudnánk rábökni olyan telefonszámra, amely a felesége/férje, esetleg gyermeke száma? Ezt azért kérdeztük meg, mert ha valakinek a válasza erre a kérdésre NEM, azaz nem tudnánk rábökni, akkor valóban nincs magánhasználat, de ezt részletes számlával kell igazolnia.

 

Ha a fenti kérdésre a válasz, hogy DE, azaz rá tudnánk bökni, akkor van magánhasználat. Ebben az esetben mit tehetünk? Két lehetőség közül választhatunk: vagy kiszámlázzuk magunknak a bruttó telefonköltség 20 százalékát, vagy adót fizetünk utána.

 

Milyen probléma szokott lenni a kiszámlázással? Az, hogy a telefonszámla megérkezésekor elfelejtik a kimenő számlát kiállítani a telefonbeszélgetések 20 százalékáról. Tehát a másik lehetőség az adófizetés. Itt jön a képbe a természetbeni juttatásként megfizetendő SZJA és EHO, ami úgy működik, mint a repi esetében: az összeg 118 %-a lesz az adóalap, amely után 15% SZJA-t és 22% EHO-t kell megfizetnünk.

 

Nézzünk egy példát!

 

A mai világban 10.000-12.000 forintos havi telefonszámla – az internet használat mellett -, sokszor korlátlan beszélgetést foglal magába.

 
Számoljunk a magasabb, (bruttó) 12.000 forinttal.
Az internet díja legyen 4.000 forint a bruttó 12.000 forintból.
Tehát akkor a telefonbeszélgetésekre eső összeg 8.000 forint, amelynek a 20 százaléka 1.600 Ft.
Erre az 1.600 forintra kell számolni a fenti adókat.
Adóalap kiszámítása = 1.600 forint 118%-a = (1.600*1.118) = 1.888 Ft
Fizetendő adók az 1.888 Ft adóalap után:
15% SZJA = 283 Ft
22% EHO = 415 Ft
Összesen = 698 Ft

 

 

Figyelem!

Ma már a telefonszámlán a parkolástól kezdve a lottóvásárlásig minden előfordul. A parkolásnak eleve nem vonható le az áfa tartalma, a lottóvásárlás pedig ne legyen a számlán :))

 

 

 

 

Melyiket válassza?

Szerintünk a cikk végigolvasása után egyértelműen a „kiszámlázom” mellett döntenek, mert a második részben felsorolt százalékok elég ijesztőnek tűnnek. A számok azért megmutatták, hogy azért az sem annyira katasztrófa.

 

Hogy mégis melyiket válassza, ezt Önnek kell eldöntenie, de választani muszáj!

 

  • Ha kiszámlázza, akkor Önnek van vele dolga,
  • Ha az adófizetést választja, akkor a könyvelőnek van vele dolga.

 

Sikerült tisztába tenni a kérdést? Reméljük, igen.

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia