Az alanyi ÁFA mentesség határa

Alanyi adómentesség értékhatára 2012-ben 5 millió Ft, 2013-tól 6 millió Ft, 2017-től pedig azok, akik alanyi adómentesen működnek, már 8 millió Ft-ig számlázhatnak!

Az alanyi ÁFA mentesség határa 2017-től 8.000.000 forintra nőtt!

Kit érint ez az alanyi ÁFA mentesség? Azon cégeket, akik korábban az adómentességet választották, ill. ezt választják a jövőben.

 

Mi történik, ha valaki átlépi az alanyi ÁFA mentesség értékhatárát?

Azt a számlát, amellyel az aktuális áfa mentes értékhatárt átlépi, már áfásan kell kiállítani!

 

Van ennek hátránya?

Igen, van. Abban az évben, és az azt követő évben nem tud visszalépni az alanyi mentesség alá – kötelezően ÁFA körben marad.

 

Kinek érdemes alanyi ÁFA mentességet választani?

  • Azoknak, akik a KATA adózást választják. De figyelem! Akik ÁFA körbe tartoznak, és év közben választják a KATA-t, ők már nem választhatják az alanyi adómentességet! Ez alól kivétel az a cég, aki év közben az EVA körből lép át.
  • Rajtuk kívül azoknak a kis cégeknek, illetve egyéni vállalkozóknak ajánljuk, akik szolgáltatást végeznek a lakosság felé – mivel így “olcsóbbak” lesznek.
  • Azoknak a cégeknek is érdemes választani, akik eleve tárgyi ÁFA mentes tevékenységet végeznek, vagy tárgyi ÁFA mentes tevékenységet is végeznek. Itt fontos tudni, hogy a tárgyi adómentes tevékenység bevétele nem számít bele az értékhatárba. Hogyan kell ezt értelmezni?

 

Nézzünk egy példát erre!

 

Van egy cégünk, amely orvosi tevékenységet végez, de emellett orvosi segédeszközök forgalmazásával is foglalkozik. Maga az orvosi tevékenység tárgyi adómentes körbe tartozik, ezért az ebből a tevékenységből származó bevétel nem számít bele az alanyi mentesség értékhatárába. (Ehhez a tevékenységhez kapcsolódó költségek áfája sem vonható le!) Viszont fontos tudni, hogy egy áfás céget (akinek kettes az adószáma) ez nem mentesít az áfabevallási kötelezettség alól!

 

A másik, a kereskedelmi tevékenység nem tárgyi adómentes. Az ebből származó bevételnél kell figyelni a cégnek, hogy ne lépje át idén (2017-től) az 8 millió forintos értékhatárt. Ha várhatóan ezt nem fogja elérni, akkor a példánkban említett cégnek érdemes alanyi adómentességet választani! Alanyi adómentesség esetén viszont a költségeinek az áfája sem vonható le, egyszerűen az áfával nem számolunk – az a költség részét képezi.

 

Figyelem!

 

Az egyéb ÁFA körrel kapcsolatos változtatásokra, bejelentésekre is csak év végén, egy évben, egyszer van lehetősége! Pl.:

 

  • Eddig ÁFA mentesen adta bérbe ingatlanát, de jövőre már áfásan szeretné.
  • Szüksége lett a használt cikk ÁFA körre (különbözeti ÁFA).
  • Eddig alanyi adómentesként működött, de jövőre előnyösebb lenne áfásnak lennie, stb.

 

Nos, ezek voltak a legfontosabb tudnivalók erről a változásról. Reméljük, cikkünk alapján körültekintőbb, magabiztosabb lett, vagy tovább kérdez, de már célirányosan!

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia