Adózók minősítése (2)

Adózók minősítése, azaz “Megbízható adózó vagyok? És az is maradok?” – ez a kérdés ma!

Miért vettük újra elő ezt a témát? Okulásul! Azért, mert egyik ügyfelünkkel olyan eset történt, amelyből mindnyájan tanulhatunk, azaz elmeséljük, a “Megbízható adózó voltam, de már nem vagyok megbízható adózó” esetét.

 

Mindenki tudja már, hogy az adóhatóság 3 kategóriába sorolt minket, adózókat:

  • Megbízható adózó,
  • Kockázatos adózó,
  • és a többiek, az úgynevezett “Normál” adózók. 🙂

 

Ezt már kifejtettük Önöknek. Nem emlékszik rá? Akkor itt elolvashatja az erről szóló cikkünket!

 

Mely esetben esik ki valaki a “megbízható” kategóriából?

A tipikus eset az, amikor a cég ellen végrehajtási eljárás indul. “Velem ilyen biztos nem történt/történhet meg.” – gondolja ezt az adózók többsége.

 

Sokan nem tudják, hogy amikor két nappal késik az ÁFA, vagy bármely más adónem befizetése – akár likviditási probléma miatt, akár megfeledkezett az utalásról -, előfordulhat, hogy inkasszót tesznek a számlájára. Biztosan hallott már olyat a környezetében, hogy már befizette a tartozását, de mivel ezt az adóhatóság még nem látta, ezért ők is leemelték azt! Elő szokott fordulni ilyen. 🙁

 

Ebben az esetben az egyik rossz az, hogy szép nyugiban várhatja, mikor kapja vissza a kétszer megfizetett összeget, a másik pedig az – a rosszabb -, hogy amikor inkasszálják, akkor az az eset végrehajtási eljárásnak minősül. És ha ilyen történik, a következő negyedévi felülvizsgálat alkalmával az Ön cégét törlik a minősített adózói adatbázisból. Hát ezért akarjuk felhívni a figyelmét erre.

 

Miért rossz a cégnek, ha “leminősítik”?

  • Mert várhatóan ennek az adatbázisnak egy olyan presztízse lesz, mint a “tartozásmentes adózók” adatbázisnak, azaz a leendő partnerei, vagy pl. egy pályázat esetén a pályázat kiírója, vagy az adóhatóság használni fogja arra, hogy kialakítson egy képet az Ön vállalkozásáról.
  • A másik rossz, hogy elesik azoktól a kedvezményektől, amelyek tényleg jól jöhetnek a cégnek, ahogy azt cikkünkben olvashatta.

 

És akkor lássuk a konkrét esetet!

 

Ügyfelünk nemrégiben, a negyedéves felülbírálás alkalmával kapott egy határozatot arról, hogy törölték a minősített adózói adatbázisból. Elhozta nekünk ezt a levelet, amely előtt értetlenül álltunk, mivel nem találtuk indokoltnak azt.

 

Mit csináltunk? Intézkedtünk. 🙂 Kiderült, hogy igazunk van, mivel az indokolásban szereplő eset nem tartozott azon okok közé, amelynek következményeként törölni kellett volna a céget a nyilvántartásból.

 

Két dologra szeretnénk felhívni a figyelmét ezzel kapcsolatban:

 

– Ezt a levelet Ügyfelünk postai úton kapta meg, nem elektronikusan, tehát, ha ezt nem hozza el, vagy Ön nem viszi el a könyvelőjének, nem fog tudni róla, nem úgy, mint a többi NAV elektronikus értesítésről! Tehát, ha ilyet kap, feltétlenül mutassa meg a könyvelőjének!

 

– Ha nem találja indokoltnak a leminősítést, kérje könyvelője intézkedését. Nincs mindig igaza a NAV-nak.

Higgye el, a minősítésnek egyre nagyobb jelentősége lesz, ezért ne bagatellizálja el az ilyen esetet sem!

 

Tud róla?

A megbízható adózó cégeinket mi “feltettük” a minősített adózói adatbázisba. Olvasta róla az elektronikus értesítést, hogy hová sorolták? Ha nem, érdeklődjön könyvelőjénél!

 

Ha leírás alapján úgy gondolja, hogy az Ön cégét a “megbízható adózó” kategóriába sorolták, akkor ezen a linken rákereshet, ellenőrizheti! Még sem találja a cégét az adatbázisban?

 

Kérdezze meg könyvelőjét, feltöltötte-e a cégét? Mert ezt magunknak, Önnek vagy ha a könyvelője gondoskodó, ezt megcsinálja Ön helyett.

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia