Adóváltozások - 2018

Kihirdették a 2018. évi adóváltozásokat! Ami szerepelt a tervezetben, azt többnyire el is fogadták. Sok kicsi és sok pozitív változás vár ránk, no meg persze, újabb szigorítások, szélesebb körű kontroll a gazdaság további fehérítése érdekében.

Bérek és járulékok

Kezdjük azokkal, amelyek mindenkit érintenek, amik a legfontosabbak. Először nézzük meg az új bruttó/nettó minimum béreket, és hogy mibe is kerül egy munkavállaló!

 

A 8 órában foglalkoztatottak bérezése – minimum ennyi!

 
MINIMÁLBÉR – 2018 évtől
Bruttó minimálbér 138.000 Ft
Nettó minimálbér 91.770 Ft
Munkaadó fizetendői a bér után 28.980 Ft
Munkavállalótól levont járulékok 46.230 Ft
Fizetendők összesen 75.210 Ft
Egy munkavállaló összes bérköltsége 166.980 Ft

 

 
GARANTÁLT BÉRMINIMUM – 2018 évtől
Bruttó bérminimum 180.500 Ft
Nettó bérminimum 120.033 Ft
Munkaadó fizetendői a bér után 37.905 Ft

Munkavállalótól levont járulékok

60.468 Ft
Fizetendők összesen 98.373 Ft
Egy munkavállaló összes bérköltsége 218.405 Ft

 

Megjegyzés:

 

 • Garantált bérminimum = szakképzettséget igénylő munkavégzés esetén.
 • Tagi jogviszonyban bejelentett tagra más, emelt fizetendő járulékok vonatkoznak.
 • A fenti táblázatokban semmilyen kedvezménnyel nem számoltunk!
 • Részmunkaidős foglalkoztatás esetén a meghatározott havi, heti és napi bért a munkaidő elteltével arányosan kell meghatározni.
 • A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra.

 

Fentiekhez kapcsolódik az egyszerűsített foglalkoztatás napi kifizethető összege is, amely 2018-tól napi 8 órára 6.350 Ft (8.255 forintig SZJA mentes), a garantált bérminimumhoz kötött munkakörökben pedig napi 8.300 Ft (9.790 forintig SZJA mentes).

 

 

Személyi Jövedelemadó (SZJA)

Jó hír az ingatlant bérbeadóknál és a praxisjog átruházásánál is!

 

 • A hosszútávra ingatlant bérbeadók – akik a saját cégüknek adják ki, ők is 🙂 jövőre az évi 1.000.000 forint felett is mentesülnek a 14%-os EHO alól. Számoljunk csak! Aki magánszemélyként kiadja a lakását a cégnek, az 15% SZJA-val jut jövedelemhez, amit kivon a céges 35%-os adó alól. – Ön szerint jó ez nekünk vagy nem?
 • A rövid távra bérbeadóknak is akad jó hír: egy helyett három lakásig választhatják a tételes átalányadózást, ami szobánkénti 38.400 Ft. Nem éri meg titkolózni!
 • A praxisjog átruházása úgy fog adózni, mint az ingatlan, vagyis 5 év után adómentessé válik. (90, 60, 30 százalékos csökkenés az 5 éven belül.)

 

 

Kisadózók Tételes Adózása (KATA)

 • Azt már minden katás tudja, hogy amennyiben az év utolsó napján 100.000 forintot meghaladó tartozása van, akkor megszűnik a KATA adóalanyisága. Ez 2018-ban annyiban változik, hogy ha az adott napon tartozása volt, és emiatt elindult ellene a megszüntető eljárás, ha még a megszüntető határozat jogerőre emelkedéséig befizeti az elmaradást, megmaradhat a KATA hatálya alatt. Ennek ellenére azért nem kellene az utolsó percre hagyni!
 • 2018-tól a felsőoktatási intézmények hallgatója bekerül a másodállású, azaz a 25.000 forintos KATA-s kategóriába.
 • Az ügyvédi irodák is választhatják a KATA adózást. Nekik azért érdemes lesz elgondolkozni azon, hogy ha egyedül csinálják, akkor egyedül vonatkozik rájuk az értékhatár. Ugye érti? Két ügyvéd együtt, mint „iroda”, együtt érhet el 12 millió forintot!!!

 

 

Kisvállalati Adó (KIVA)

A KIVA mértéke 2018-tól 13% -ra csökken ! Fontolja meg az áttérést – egyeztessen a könyvelőjével!

 

A módosítás egyértelművé teszi, hogy a KIVA kezdetét megelőző nappal, és a KIVA adóalanyiság megszűnésének napjával kezdődő/záruló időszak “üzleti évnek” számít, tehát erről külön beszámolót kell készíteni, letétbe helyezni és közzétenni.

 

Ez a módosítás az év közben átlépőket érinti, mivel kilépni csak év végével lehet, ami amúgy is mérlegfordulónap.

 

 

ÁFA változások

1.  Csökken az ÁFA kulcs az alábbi területeken

 • Internet – 5%
 • Hal – 5%
 • Éttermi vendéglátás – 5%

 

2.  Számlák jelentése 100.000 Ft ÁFA tartalom felett – online számlázó programok használata

A többször feldobott téma, ami 2018. júliusától valóban érvénybe lép. Most nézzük meg, hogy mivel kezdődnek a teendőink, mire kell majd ügyelni!

 

 • Az első és legfontosabb feladatunk, hogy figyeljünk az egyes számú szabályra, ami előírja, hogy január 1-től minden olyan számlára, amelynek az ÁFA tartalma eléri/meghaladja a 100.000 forintot, a vevő adószámát rá kell írni!
 • A következő etap július elsején indul, amikor már elkezdődik a 100.000 forint ÁFA tartalmú számlák online adatszolgáltatása. Addigra a számlázóprogramok alkalmasságát kell megvizsgálnunk, ha nem a kézi adatszolgáltatást választjuk.
 • Azt is jó ha tudjuk, hogy a vállalkozás felelőssége lesz, hogy olyan programot válasszon, amelyik az előírásoknak megfelel. A pontos előírásokról tájékoztatni fogjuk Önöket!
 • Aki kézzel fog adatot szolgáltatni, arra is szép világ vár! Várhatóan, a számla kiállítását követő 5 napon belül kell egy online felületen feltölteni a kiállított számla adatait.

 

 

Társasági Adó (TAO)

 • A jövőben a munkavállalói bérlakások bekerülési értékével (felújítás esetén a bekerülési érték növekményével) egyező összegben, adóalap-csökkentéssel élhetnek az adózók a beruházás, felújítás adóévében – ha van miből.
 • A jövőben adóalap-kedvezmény lesz elérhető – az európai uniós szabályokkal összhangban – az elektromos töltőállomások létesítése és üzemeltetése esetén. Létesítsünk elektromos töltőállomásokat! 🙂 

 

 

 

 

Adózás Rendje (ART)

Továbbra is a fehérítés a cél! Ennek érdekében a következő módosítások születtek:

 

 • A belföldi társaságoknak a külföldi bankszámlájukat is be kell jelenteni.
 • Az adótartozó, illetve adótartozással megszűnő cégekben döntő pozíciót betöltő személyeknek, ha új céget kívánnak alapítani, akkor adófizetési biztosítékot kell fizetni.
 • Minden adózót megillető kedvezmény feltétele lesz a tartozásmentesség.
 • A NAV oldalán közzé lesznek téve azon adózok adatai is, akik az ÁFA bevallási kötelezettségüknek több mint két bevallási időszakon keresztül nem tettek eleget.
 • A készpénzfizetés bejelentése csak a kapcsolt vállalkozások közötti 1 millió forintot meghaladó ügyletek esetén marad meg. (Aki fizet, az jelent!) A SZABÁLY NEM VÁLTOZOTT! Pénzforgalmi számlanyitásra kötelezettek közötti havi 1,5 millió forintot meghaladó készpénzforgalom automatikus bírságot von maga után!
 • Egymillió forint bírság szabható ki a foglalkoztatott bejelentésének elmulasztásáért! Késedelmes, de adóellenőrzés megkezdéséig bejelentetés esetén „csak” a késedelem miatt jár szankció.
 • Egymillió forintig terjedhet a kiszabott bírság akkor is, ha nem állít ki számlát, vagy nem valós összegről teszi, vagy ha alkalmatlanok ellenőrzésre a megőrzött iratai. Ha nincs meg egy kiállított számlája, az 500.000 Ft-ot ér számlánként.
 • NEM LETT KÖTELEZŐ az alanyi mentességet választó egyéni vállalkozóknak bankszámlát nyitni!

 

 

Egészségügyi Szolgáltatási Járulék (EHO)

2018. január elsejétől 7.110 forintról 7.320 forintra nő.

 

 

Turizmusfejlesztési hozzájárulás – új adónem!

Kit érint? Étkezőhelyi vendéglátást.

Az adó alapja: az ÁFA alap (Alanyi mentesnél a bevétel).

Az adó mértéke: 4%

 

 

Nem ért valamit? Kérdezzen rá a könyvelőjénél!

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia