Adóváltozások - 2015

Nagyon sok a változás az ÁFA, TAO, ART, reklámadó, SZJA területén. Van még meglepetés 2015-re bőven, amely részletes kifejtést, magyarázatot is igényel, és azt már megtapasztaltuk, év közben is vannak változtatások! Adóváltozások 2015 – röviden összefoglalva!

Változott az ÁFA törvény (különbözeti ÁFA, fordított ÁFA, ÁFA jelentés)! Változott a TAO! Jó lesz vigyázni, mert a társasági adó számításának megváltoztatása sok vállalkozást érinthet – negatívan persze, ezért feltétlenül és figyelmesen olvassa el!

 

Szigorodott a kapcsolt vállalkozások köre. Itt az EKAER. Emelkedett a minimálbér, a garantált bérminimum, változott a cafeteria. Az adózás rendjében is vannak újdonságok, amelyekre jó lesz figyelni. A reklámadó és az SZJA terén azért vannak pozitív híreink is :).

 

Személyi jövedelemadó – SZJA

 

Minimálbér, garantált bérminimum – 2015 évre

A 8 órában foglalkoztatott munkavállalók bérezése.

 
Bérezés Minimálbér Garantált bérminimum
Havibér 105.000 Ft 122.000 Ft
Heti bér 24.160 Ft 28.080 Ft
Napi bér 4.830 Ft 5.620 Ft
Órabér 604 Ft 702 Ft

 

Garantált bérminimum jár a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve a középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottaknál, és az ügyvezetők alapja is a garantált bérminimum.

 

Munkabér kifizetése

Ebben a témakörben annyi változás történt, hogy a január 15. helyett, január 10-ig az előző évek kifizetésének meg kell történni! Ha ennél később fizeti ki a munkáltató, akkor azt már a következő év bérének kell tekinteni!

 

Kiküldetési rendelvény

2015 január 1-től nem csak papír alapon lehet kiküldetési rendelvényt kitölteni. No, ne örüljünk annyira, a megoldás nem ennyire egyszerű. Az elektronikus kiküldetési rendelvénynek pont olyan szigorú rendszerben kell működnie, mint egy e-számlának – zárt rendszerben, és a tárolására is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, vagyis elektronikus formában kell megőrizni őket elévülésig.

 

Változások a családi kedvezményben

Sokat hallhattunk arról, hogy emelkedik a családi kedvezmény a két gyermekes családok esetében. Ez így is van, csak egyet felejtettek el közölni, hogy ez majd 2016-tól lép érvénybe!

 

Jelenleg annyi változás történt, hogy már nem csak a saját gyermek jogán és a házastársra lehet érvényesíteni, hanem a közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastárs is érvényesítheti. Mikor áll fenn ez az eset? Ha például egy előző házasságból hozott, vagy örökbe fogadott gyermekről beszélünk.

 

Első házasok kedvezménye

Az első, hogy elmondjuk az örömhírt: Nincs korhoz kötve! Tehát, ha legalább az egyik félnek az első házasságkötéséről van szó, akkor a következő hónaptól, 24 hónapon át, 5 000 Ft adókedvezményben részesülnek.

 

Kihangsúlyozzuk, mert a törvény is azt teszi, hogy ezt a munkavállalónak kell jeleznie a munkáltató felé. A törvény, a házassági anyakönyvi kivonat bemutatását nem köti ki feltételként, sőt! A lejárat időpontját is neki kell jelezni! Amennyiben erről elfeledkezik, és jogosulatlanul vesz igénybe kedvezményt, akkor megbüntetik.

 

Ha a felek nem jelzik időben a munkáltató felé a nagy eseményt, akkor is csak az esemény hónapját követő 24 hónapban vehető figyelembe – magyarul, a kieső időt elbukták.

 

Ha a friss házasságba baba érkezik, a családi kedvezmény felváltja ezt a kedvezményt – együtt nem vehető figyelembe! Figyelem! Ott a magzati idő 3. hónapjától jár a családi kedvezmény, amit ismét a munkavállalónak kell jelezni a munkáltató felé!!! (és igazolni).

 

 

Béren kívüli juttatások – Cafeteria

 

A béren kívüli juttatások köre nem változott. A kedvezményesen adható juttatások köre sem változott. Ami változás történt, az az értékhatár: A kedvezményes juttatásokból 200.000,- forintig adható egy évben/fő, kivéve a SZÉP kártya. Tehát, a 200.000 Ft feletti összeg kedvezményesen csak SZÉP kártyával adható!

 

Amire még felhívjuk a figyelmüket, hogy a béren kívüli juttatást – ahogy a neve is mondja -, nem kezelhetjük bérként! Ez azért nagyon fontos, mert ha ellenőrzés azt állapítja meg, hogy ez a bér részeként viselkedett, akkor bruttó bérként kezelik, és a többi adót is megfizettetik.

 

A béren kívüli juttatásoknál az adófizetés a kiadást követő hónap 12-én teljesítendő. Amire vigyázni kell, hogy ne csússzunk át a következő évre!!!! Ha a decemberre szánt pl. utalványt csak januárban adjuk át, akkor az már a következő év keretébe számít!

 

A Cafeteria elemeiről készítettünk egy táblázatos összefoglalót, amelyet terjedelme miatt külön oldalon tekinthet meg. Cafeteria 2015.

 

 

ÁFA változások

 

Különbözteti ÁFA

Amennyiben Ön Különbözteti ÁFA-t alkalmaz, jó hírünk van. (Közismertebb nevén, használt cikk ÁFA-nak nevezik.)

 

Melyik az? Amikor csak az árrés után kell ÁFA-t fizetni.

 

Miért fontos ez? Azért, mert “használt cikket” sokszor magánszemélytől vehet a cég, ahol nincs ÁFA elvonási lehetőség. Így, ezzel az adózási formának a választásával elkerülheti, hogy eladáskor viszont a teljes érték után fizessen ÁFA-t.

 

Mi a változás? Eddig, az így adózó dolgokhoz, nem volt ÁFA-val elszámolható a hozzá kapcsolódó költség sem, mivel az ÁFA törvény egyhangúan minden ÁFA levonást tiltott.

 

Ez 2015-től változott! Az ÁFA törvény megnevezi, hogy a beszerzett használt ingóság, műalkotás, régiség beszerzéséhez kapcsolódó ÁFA nem vonható le. A hozzá kapcsolódó költségek nincsenek megnevezve -, azaz tiltva. (222.§ (1) a.) Egy gyors példa:

 

Egy autókereskedő, aki a különbözeti ÁFA-t választotta, magánszemélytől megvásárol egy autót. Ennek az autónak ki kell cserélni a fékbetéteit eladás előtt. Ennek a fékbetét cserének az ÁFA-ja a jövő évtől levonható lesz.

 

Fordított ÁFA

Új elem a fordított adózásban. 2015-től idetartozik a munkaerő kölcsönzés és az iskolaszövetkezeti szolgáltatás, valamint a egyes vas- és acélipari termékek értékesítése is!

 

Hogyan működik a fordított ÁFA? Aki kapja a számlát, az a fél fogja megfizetni is az ÁFA-t. Tehát, ha igénybe veszek egy szolgáltatást, ami a beruházáshoz kell, amely hatósági engedélyhez kötött, akkor ennek a számlának az áfája nálam fog szerepelni a fizetendő és levonható oldalon is. Magyarul, nincs áfa.

 

Hogyan néz ki egy ilyen számla? Az van írva az áfa tartalomhoz, hogy “a 142. § alapján fordított adózás alá tartozó”.

 

Egy kis visszatekintés, avagy ami már eddig is idetartozott.
Építési-szerelési munkával létrehozott – azaz felépített – ingatlan eladása, értékesítése.
Építési hatósági engedély-köteles ingatlan építéshez, bővítéshez, átalakításhoz, egyéb megváltoztatáshoz nyújtott szolgáltatás.
Az 1) és 2) ponthoz tartozóan munkaerő kölcsönzése, kirendelése, személyzet rendelkezésre bocsátása.
Különböző fémek, hulladékok, törmelékek, visszanyert papír vagy karton, üvegcserép, üveghulladék, műanyag hulladék, forgács, használt vagy új rongy, kötél, használt akkumulátorok, elemek stb. értékesítés esetén.
Beépített ingatlan(rész), valamint az ehhez tartozó földrészlet értékesítése, ahol a használatban vételre jogosító engedély és az értékesítés között legalább 2 év eltelt. DE az értékesítő adóalany élhet az adókötelességének választási jogával!
Adós és hitelező (vagy általa kijelölt 3. személy) viszonylatában dologi biztosítékként lejárt követelés kielégítésének érvényesítésére irányuló termék értékesítése esetén.
Felszámolás vagy fizetésképtelenségét jogerősen megállapító eljárás hatálya alatt álló vállalkozásban használt 100.000 forint feletti tárgyi eszközök értékesítése, vagy szolgáltatás nyújtása.
Szén-dioxid kvóták értékesítése.
Mezőgazdaságban érintett termékek értékesítése (pl. kukorica, búza, árpa, rozs, zab, triticale, napraforgó-mag, repce- vagy olajrepcemag, szójabab).

 

ÁFA jelentése

Már egészen belejöttünk, megtanultuk, hogy a 2 millió Ft-ot meghaladó áfa tartalmú számlákat be kell jelenteni. Ehhez van egy plusz szabály, hogy a bejövő számlák esetében, azt is jelenteni kell, ha nem egy számlában éri el ezt a határt, hanem áfabevallási időszakonként összesen.

 

Tehát, ha negyedéves áfabevalló egy cég, és a 3 hónap alatt, egy adott cégtől bejövő számlák áfa tartalma összesen meghaladja az értékhatárt, azt is jelenteni kell. Ez a bizonyos értékhatár 2015-től 1 millió Ft-ra csökkent!

 

Mi a teendő? Amennyiben 1 millió forint áfa tartalmat meghaladó számlát állítunk ki, be kell kérni a vevő adószámát!!!

 

 

Társasági adó – TAO

 

Nyereségminimum

Ez egy kényes témává vált! Tudják, ez az az adó, amit akkor is fizetni kell, ha egy cég veszteséges! Egy nagyon komoly szigorítást vezettek be 2015. évtől ennek az adóalapnak a számításába. 2015-től a nyereség minimum alapját nem csökkenti az elábé és a közvetített szolgáltatás!

 

Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy az összes bevétel lesz a nyereségminimum alapja, egy kereskedő cégnél is! Ez óriási változást jelent számokban. Eddig egy kereskedő cégnél az árbevételre eső nyereségminimum alap az árrés után keletkezett – amit ezután a teljes bevétel után kell számolni!

 

A jövőben fel kell készülni rá, hogy egy cég, amely “kis nyereséggel” zárja az évét, egyáltalán nem biztos, hogy a nyereség után fog adót fizetni! Meg kell nézni, hogy melyik a nagyobb – a nyereség, vagy a számított nyereségminimum -, és az után kell fizetnie!

 

Reklámadó

Jövőre kedvező változás lesz, a nagy port kavaró reklámadó háza táján. Idén megírtuk, hogy aki úgy érzi/érezte, hogy nem érinti a reklámadó, ő is meglepődhet. Ez a jövőben változni fog. 2015-től kijelenthetjük – az eddig kiadott törvények alapján -, hogy akinek a reklámra fordított költsége kisebb, mint 30 millió forint, annak nem kell az adóalapját módosítani, azaz ténylegesen csökkenti az eredményét.

 

Igen, jól gondolja! Ez a nyilatkozat nélküli számlákra vonatkozik, mint például a Facebook és Google számlái.

 

Kibővült a kapcsolt vállalkozások köre

A vállalkozások között eddig a többségi tulajdoni hányad (rokoni viszonyokkal együtt számolva) alapján létrejött kapcsolt viszony egy új “lehetőséggel” bővült.

 

2015. január 1-jétől a társasági adó törvény azt mondja: két vállalkozás akkor is kapcsolt vállalkozásnak minősül, amennyiben közöttük „az ügyvezetőség egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg”.

 

Mit jelent ez? Amennyiben két cégnek az ügyvezetője azonos – nem kell, hogy tulajdonos legyen a cégben -, akkor is kapcsolt a vállalkozás.

Mi a teendő?
A kapcsolt vállalkozási státuszt a 15T201T változásbejelentő lapon (annak B02 lapja és 3. pótlap) kell bejelenteni a NAV felé.

 

 

Változások az adózás rendjében – ART

 

Áfa bevallás gyakoriság értékhatára

2015. évtől változik az áfa bevallás gyakoriságának értékhatára -, azaz sűrűbben kell beadni! Alapból az új cégek, az alakulás, valamint az azt követő évben, havi áfabevallásra lesznek kötelezve! Ez azt is jelenti, hogy áfa visszaigénylésre csak akkor jogosultak, ha az 1 millió forintot eléri a visszaigényelhető áfa értéke.

 

Változik a negyedéves és éves bevallás között való átlépés módja is. Eddig csak azt kellett figyelni, hogy aki éves áfás, de egyik negyedévben az elszámolandó adó (akár fizetendő, akár visszaigényelhető adó) a 250 ezer forintot elérte, akkor átesett a negyedévi áfabevallási kötelezettség alá.

 

2015-től azt is figyelni kell, hogy ha ezeknek a cégeknek az árbevétele eléri az 50 millió forintot, akkor is átesnek a negyedéves áfába – az áfa nagyságától függetlenül.

 

Kezelő személyzet nélküli automaták

Ha egy automata élelmiszert árul, azt 2015-től be kell jelenteni az üzemeltetőnek. Egy ilyen bejelentés 30 ezer forintba fog kerülni!

 

Közúti fuvarozással kapcsolatos bejelentés

2015-től az útdíj köteles gépjárművel (3,5 t feletti), EU-ból Magyarországra, Magyarországról EU-ba, vagy belföldön nem végfelhasználó részére az első értékesítés esetén, a  fuvarozás csak EKAER számmal végezhető! (www.ekaer.hu)

 

Még egy esetben szükség lesz erre a cirkuszra. Amennyiben kockázatos terméket fuvarozunk. Azt, hogy mi a kockázatos termék, egyenlőre senki sem tudja, de az biztos, hogy nem csak az élelmiszer lesz.

 

Akár kockázatos, akár nem kockázatos terméket szállítunk, az egyes feltételek teljesülése különböző kötelezettséggel jár. Nézze meg az alábbi táblázatot!

 

EKAER döntési tábla

Útdíjköteles

(3,5 t gépjármű)

NEM útdíjköteles

gépjármű

Kockázatos termék 500 kg / 1 millió alatt nincs bejelentkezés nincs bejelentkezés
500 kg / 1 millió felett van bejelentkezés + biztosíték van bejelentkezés + biztosíték
NEM
kockázatos termék
2,5 tonna / 5 millió alatt nincs bejelentkezés nincs bejelentkezés
2,5 tonna / 5 millió felett van bejelentkezés nincs bejelentkezés

 

Mi a teendő? 

 

Az EKAER számot a fuvarozás megkezdése előtt (max.15 napon belül) kell megkérni, fuvaronként. Ez nem minden! Jelenteni kell az indulást, felrakodást, érkezést, lerakodást, és esetenként ennek többféle variációját. 

 

Több oldal tudnivaló tartozik még ehhez az új szabályhoz! Sok a kérdés, a megválaszolatlan kérdés is, sok a bizonytalanság és többször volt változtatás is már! Egyet lehet tenni. Folyamatosan tájékozódni, és a változásoknak megfelelően eljárni. 

 

 

Kisadózók Tételes Adózása – KATA

 

KATA egyre vonzóbbá válik -, mint a jó bor! 🙂

 

2015-től a 100.000 Ft-os tartozás átlépését – amely feltétele ennek az adózási formának -, nem negyedévente, hanem az év utolsó napján kell vizsgálni! Magyarul, ha elmarad valamely havi KATA befizetésével, azt feltétlenül december 30-ig kell befizetnie. Vigyázzon, nehogy kicsússzon emiatt ezen kitűnő adózási lehetőség alól!

 

A KATA adózás egyetlen mumusa, hogy amennyiben évi 1 millió forint felett számlázunk egy vevőnek, akkor bizonyítanunk kell, hogy a kapcsolatunk nem bújtatott munkaviszonyt takar. Ehhez van az a bizonyos 6 pont, amelyből legalább két feltételt teljesíteni kell.

 

Emlékeztetőül az a bizonyos 6 pont:

 

 1. A kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;
 2. A kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem attól az egy személytől szerezte, akivel az éves kiállított számlák értéke meghaladta az 1 millió forintot;
 3. Az a személy, aki felé az éves kiállított számlák értéke meghaladta az 1 millió forintot – és emiatt adatszolgáltatásra köteles -, nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
 4. A tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;
 5. A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az, az adatszolgáltatásra köteles személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;
 6. A tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.

 

A fenti hat pont 2015-ben kibővült egy nagyon szimpatikus plusz ponttal, a kiegészítő tevékenységet folytató adóalanyok javára:

 

7. Nem főállású, és a bevételének kevesebb mint 50%-a van a munkahelyétől.

 

 

Kisvállalati Adó – KIVA

 

2015-től megszűnik a havi KIVA kötelezettség – mindenki negyedévente vallja be az előleget. Részletes ismertetés.

 

Járulékok

 

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Felismerte ezt a gyönyörű elnevezést? Ha azt mondjuk, hogy a 6.810,- forint? Ugye, így megvan! 🙂 Ez az összeg 2015-től 6.930 Ft-ra változik!

 

Egyszerűsített foglalkoztatás

2015-re megoldották, hogy a szakképesítést igénylő munkakörökben végzett foglalkoztatás esetén, a napi bér ne haladja meg az adómentes keretet. Így majd a szakképesítést igénylő munkakörökben, a garantált bérminimum alapján számított napi bérnek (a magasabb napi bérnek) sem lesz adóköteles része – az is adómentes lesz.

 

Szocho kedvezmények, akiknek jár 2015-ben is

 • Szakképzettséget nem igénylő munkakörben
 • 25 év alatt, 55 év felett
 • GYED, GYES, GYET
 • Tartósan álláskeresőnek
 • Pályakezdőnek
 • Kutató-fejlesztő, doktori képzésben résztvevő hallgatónak
 • Szabad vállalkozási zónában működőknek

 

Huhhh! Hát ez nem is volt olyan könnyű olvasmány, ugye? Kérje könyvelője segítségét, tájékoztatását abban a témában, ami érinti Önt!

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia