A nyílt végű lízing és az ÁFA

Vegyünk céges gépkocsit ÁFA visszaigényléssel? A nyílt végű pénzügyi lízing és az ÁFA esete, avagy: “Hogyan vegyünk személygépkocsit a cégbe? Vegyük nyílt végű lízingre, mert akkor visszaigényelhető az ÁFA!”

 

A fenti kérdés és válasz újra meg újra felmerül, és így hangzik el, de sokan nem tudják, milyen feltételei vannak az ÁFA visszaigénylésnek, és hol lehet elbukni azt. Azért kell foglalkozni ezzel a kérdéssel, mert az ÁFA levonása nem olyan egyszerű és egyértelmű, mint amilyennek tűnik. Nem adják az áfát csak úgy, ingyen. -:), mindjárt látni fogja.

 

Induljunk ki az alaphelyzetből

Jelenleg a személygépkocsi-bérleti díjának az áfája levonásba helyezhető (levonható), amelybe beletartozik a nyílt végű lízing is.

 

Mi az a nyílt végű lízing?

A nyílt végű lízing egy olyan hitelezési forma, amelynek a végén a lízingbevevő maga, vagy az általa kijelölt személy tulajdonjogot szerezhet. Az autó a pénzügyi lízing során a lízingbeadó tulajdonában van, de a lízingbevevő könyveiben (tárgyi eszközei között) szerepel.

 

Lássuk a tényeket!

Azt minden vállalkozó tudja, hogy a vállalkozásában minden költség csak akkor számolható el, hogyha az a bevételszerző tevékenység érdekében merült fel, és csak olyan mértékben számolható el, amilyen mértékben az a vállalkozás érdekét szolgálja. Itt kezdődik a kavarodás.

 

Mennyit használja a cég az autót, és mennyit a magánszemély (magánhasználat céljából)? Az SZJA törvény szerint, a cégnek kötelező megfizetni a cégautóadót, viszont a magánhasználat miatt nem kell útnyilvántartást vezetnie (Természetesen, a magánhasználatra felhasznált üzemanyagot nem számolhatja el a cég!).

 

Szóval, ha megfizetem a cégautóadót, akkor minden rendben van? – kérdezhetné. Hát nem! Ez kevés a boldogsághoz, vagyis az ÁFA visszaigényléshez!

 

Ahhoz, hogy az ÁFA-t levonásba helyezzük, mindenképpen útnyilvántartást kell vezetni!

 

  • Ha van magánhasználat azért,
  • ha nincs, akkor pedig azért.
  • Ha van magánhasználat, akkor természetesen az áfának a magánhasználatra eső része nem vonható le,
  • ha pedig kizárjuk a magánhasználatot, azt csak azzal tudjuk igazolni, hogy az útnyilvántartásban rögzítünk mindegy egyes kilométert, amivel láthatóvá tesszük, hogy csakis üzleti célból használtuk a személygépkocsit – ez viszont nem igazán életszerű.

 

Az útnyilvántartás és a helyes elszámolás érdekében, érdemes a magánhasználat mértékét egy bizonyos százalékban meghatározni – pl. 30%-ban -, aminél tudjuk, hogy soha nem lesz több. Ezért, ha az útnyilvántartásból az fog kiderülni, hogy csak 26% volt a magánhasználat aránya, akkor sem történik semmi, mivel akkor kevesebb áfát vontunk le, amiből bajunk nem lehet.

 

Mi lesz az első nagy összegű befizetés (lízingdíj) áfájával?

Mivel az is a teljes futamidőre vonatkozik, annak az áfáját is csak a futamidő alatt használt arányok alapján lehet levonni.

 

Mennyi lesz a cég költsége a pénzügyi lízing esetén?

A cég költsége nem a havi részlet lesz. A lízingszerződés időtartama alatt, a gépkocsi számla szerinti vételi árának és a lízingszerződésben szereplő maradványérték közötti összegének a 20%-a lesz az adóalapot is csökkentő költségünk évente, időarányosan.

 

(Számvitelileg az autó leírása annyi idő alatt történik, ahány évre szól a lízingszerződés. Ez lehet több is, mint 5 év, de kevesebb is, tehát a számviteli értékcsökkenés eltérhet a 20%-tól -, de az nem csökkenti az adóalapot.).

 

A fentin kívül a kamat is csökkenti a cég eredményét.

 

A fizetett kamat után, kamatkedvezmény (adókedvezmény) is kapható a pénzügyi lízingre?

IGEN, a kamatkedvezmény nevű adókedvezmény is igénybe vehető a pénzügyi lízingre, amely a kifizetett kamat 60%-a. Ennek feltétele, hogy a cég a hitelszerződés megkötés adóévének utolsó napján kis- és középvállalkozásnak minősüljön (kérdezze meg könyvelőjét), és tárgyi eszközt szerezzen be – mondja a törvény.

 

Az autó vásárlásával a tárgyi eszköz beszerzés megtörténik, és mivel a magyarországi cégek nagy része a kis- és középvállalkozások kategóriájába esik, az összes feltétel teljesített. Tehát, nagy valószínűséggel jár a kamatkedvezmény :-).

 

 

 

 

Mikor nem szabad igénybe venni a kamatkedvezményt, illetve mikor kell azt pótlékokkal együtt visszafizetni?

Ha az üzembe helyezést követő 3 éven belül eladja az autót.

 

Konklúzió

Lássuk röviden, mikor és hogyan élhet / éljen ezzel a lehetőséggel?

 

  • Amennyiben a cégnek nem áll rendelkezésére készpénzben az autó ára, akkor a többletköltség vállalása mellett, a nyílt végű lízing lehetőséggel autóhoz juthat.
  • Amennyiben vezeti az útnyilvántartást – amelynek hibás vezetése, vagy a vezetés elmulasztása kockázatot jelent a teljes áfára -, az ületi célra használt kilométerekre eső ÁFA levonható.
  • Mivel az autó a saját nyilvántartásunkban fog szerepelni, az adóalap- és adókedvezmények igénybe vehetők.

 

A sok kedvező (kedvezőnek tűnő) feltétel ellenére is azt javasoljuk, hogy SZÁMOLJON, mielőtt belevág!

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia