A kultúra támogatása adómentesen

A jó munkabérek mellett egyre nagyobb az igény a cafeteriára is. Mivel szeptemberben újra indul a színház szezon, felhívjuk a munkáltatók figyelmét, hogy adómentesen támogathatják dolgozóikat a kulturális programokon való részvételen. Nézzük át a szabályokat!

Kinek és milyen értékben adható az adómentes juttatás?

  • A cégben dolgozó magánszemélyeknek és üzleti partnereknek.
  • 50.000 Ft / fő / év

 

Milyen kulturális események tartoznak az adómentes juttatás körébe?

Muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére – szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj, kivétel a Széchenyi Pihenő Kártya szabadidő alszámlájára utalt munkáltatói támogatást.

 

Az állatkerti szolgáltatás esetében is megállapítható a közművelődési funkció, így az állatkertbe szóló belépőjegyek is adhatóak adómentesen.

 

A színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadások közös jellemzője, hogy az előadások élőszereplősek. Így a hagyományos színházi, cirkusz és koncert produkciókon kívül ide sorolhatók a komoly- és könnyűzenei előadások, továbbá a színházi és zenei elemeket egyaránt tartalmazó produkciók (opera, operett), de ide tartoznak a kabaré vagy humorest jellegű fellépések is, függetlenül attól, hogy azokat ki szervezi, illetve milyen intézmény ad azoknak otthont.

 

Utalvány felhasználható kulturális szolgáltatásra?

  • IGEN, ha az adott utalvány csak a fenti kulturális szórakozásra használható fel, és NEM visszaváltható.
  • NEM! Abban az esetben, ha az utalvány kibocsátója biztosítja azt a lehetőséget, hogy a magánszemély az utalványt visszaváltsa, vagy azt más típusú utalványra, vagy más vagyoni értékre cserélje, akkor az a fajta utalvány adómentes juttatásként nem felhasználható.

 

A “NEM” esetén, miért nem használható fel adómentesen a visszaváltható utalvány?

Mert nem felel meg az Szja tv. 1. számú melléklet 9.1. pontjának, ami ezt a kérdést szabályozza. A visszaváltható utalvány csak a „repi adóval” (43,66%) adható.

 

Ha maradt még kérdése vagy bizonytalan, kérje könyvelője segítségét!

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia