A diákmunka veszélyei

Táppénz a diákmunka során? Az általában nyáron, rövid időre foglalkoztatott diákok esetében eszünkbe sem jut – sem a diáknak, sem az őt foglalkoztatónak -, hogy a diák meg is betegedhet. Azon meg a legritkább esetben szoktunk elgondolkozni, hogy ha megbetegedne, akkor kapna-e táppénzt. Nézzük végig, mikor jár és mikor nem jár táppénz a diáknak!

Amikor jár a táppénz

Csak akkor illeti meg társadalombiztosítási ellátás, ezen belül táppénz, baleseti táppénz a diákokat, ha biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban alkalmazzák őket.

 

Melyik ez a jogviszony?

  • A tanulószerződéssel rendelkezők, és a
  • munkaviszonyban foglalkoztatottak (kivéve az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyosok, mert ők csak baleseti ellátásra jogosultak!),valamennyi ellátásra jogosultak.

 

Az általános szabályok szerint, betegszabadságra jogosultak, majd azt követően táppénzt is kapnak. Ez viszont a 18. életévüket betöltött diákok esetében csak rövid időre szól, mert tudjuk, hogy táppénzt csak annyi ideig kaphatunk, amennyi ideig folyamatosan biztosítva vagyunk.

 

Tehát, ha egy diák egy hónapot dolgozik, amelynek a 3. hetében megbetegszik, akkor maximum 21 napos folyamatos jogviszonya volt, ezért a 15 nap betegszabadság után még maximum 7 nap táppénzt kap, amelynek mértéke 50 százalékos a két év folyamatos biztosítási idő híján.

 

Ugye már is vannak kérdései?

 

Minek az 50 százaléka? – A minimálbér, vagy ha a díjazása ennél alacsonyabb, akkor a szerződésben szereplő jövedelmének az 50 százaléka.

 

És ha nem töltötte be a 18. életévét a diák? – Ebben az esetben akár 3 nap munka után is jogosult lehet 2 heti táppénzre.

 

Mi a helyzet üzemi baleset esetén? – Ha véletlen üzemi baleset miatt válik a diák keresőképtelenné, akkor a baleseti táppénz alapja szintén a szerződés szerinti munkabére, de a mértéke 100 %, illetve úti baleset esetén 90 %, amit akár a munkaviszony megszűnését követően egy évig is kaphat.

 

Amikor nem jár a táppénz

Diákszövetkezet tagjaként semmilyen TB ellátásra nem jogosult, még betegszabadság sem jár neki. Őket csak egészségügyi szolgáltatás illeti meg – az orvosnál nem piros a lámpa – a nappali tagozatos hallgatói státuszuknak köszönhetően.

 

Sőt, akik 25 év alattiak, de szüneteltetik a hallgatói jogviszonyukat – nincs diákigazolványuk -, még ez sem jár. Nekik meg kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami jelenleg 7.050 forint (2017-től 7.110 forint).

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia