2019-től kedvezőbb lesz a nyugdíjasok foglalkoztatása

A nyugdíjasok foglalkoztatásáról írtunk már, de 2019-től újabb könnyítést vezet be a Kormány, vagyis nem büntetik, hanem segítik a nyugdíjasok munkavállalását / foglalkoztatását! Éppen hogy megírtuk ügyfeleinknek a havi hírlevelünket, jött egy újabb hír!

“Jelentősen könnyítjük a nyugdíjasok munkavállalását.”

Október elsején, a Kossuth Rádió déli Krónika című műsorában hangzott el, hogy a nyugdíjasok kedvezményes foglalkoztatása nem 2019. január 1-én, hanem hamarabb elindul, mégpedig 2018. november 1-én! Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be. A bejelentés / videó az alábbi linken érhető el.

 

 

Eddig nem érte meg nyugdíj mellett dolgozni. Miért?

Aki a nyugdíja mellett dolgozott, és többet keresett a minimálbér tizennyolcszorosánál, annak megszüntették a nyugdíjfolyósítását. Pedig sokaknak létszükséglet lett volna a plusz kereset a megélhetéshez, míg mások szívesen dolgoztak volna tovább, de nem minden áron.

 

Jövőre ennek vége!

 

Vissza a munka világába. A nyugdíjasok tovább építhetik a jövőt – ki-ki a magáét, míg mások a családjuk jövőépítéséhez járulhatnak hozzá, hiszen mostantól aki akar, dolgozhat, és meg is éri majd neki.

 

A nyugdíjas munkavállalóknak nem kell majd egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot fizetnie, csak a 15% SZJA levonásuk lesz.

 

Tehát, azoknak a munkáltatóknak, akik nyugdíjast foglalkoztatnak, 2019-től nem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást sem fizetniük. Ez azt jelenti, hogy nem kell a munkabérükből sem a 10 % nyugdíjjárulékot, sem pedig a 4 %-os természetbeni egészségbiztosítási járulékot fizetni – ennyivel több lesz a nettó bére a nyugdíjasnak.

 

Mindennek ára van!

 

A nyugdíjasok 65 éven túli munkavállalásának várhatóan az lesz ára az, hogy keresőképtelenség esetén nem kapnak táppénzt és a baleseti ellátásra sem lesznek jogosultak (baleseti táppénzt sem fog kapni). Ezen felül, megszűnik a 0,5%-os nyugdíjemelésük is.

 

Mindenkire érvényesek ezek a változások?

Nem! Ezek a változások a közalkalmazottakat, a megbízási jogviszonyban munkát végző nyugdíjasokat és a kiegészítő tevékenységet végző egyéni vagy társas vállalkozókat nem érintik!

 

Ugye erről tud már?

A nyugdíjaskort elért dolgozót már nem kell kiléptetni ahhoz, hogy a nyugdíja intézhető legyen.

 

Megéri / nem éri meg?

Ha Ön, mint munkáltató élni tud, és élni akar ezzel az új lehetőséggel, akkor pénzügyileg jobban jár jövőre. Hogy a nyugdíjas korúak vissza akarnak-e jönni majd dolgozni, mennyire kell majd a jövőbeni megélhetésükhöz a plusz pénz, és ez megoldja-e majd a munkaerő problémákat, az majd elválik. Aki nyugdíjasként dolgozni akarnak, azok mindenképpen jobban járnak.

 

Nézze meg FB oldalunkat! Sokan reagáltak, kommenteltek.

Igaz is, kövesse, lájkolja oldalunkat, és ha tetszik, ossza meg bejegyzéseinket!

 

 

Ritter Edit

 

Üdvözlettel:

Ritter Edit
ügyvezető
REZON Könyvelő Iroda

 

REZON Könyvelés | Minőség és Garancia