2018. évi adóváltozások

Kihirdették a 2018. évi változásokat!

Ami szerepelt a tervezetben, azt többnyire el is fogadták, ezért most leírunk mindent. Sok kicsi és sok pozitív változás vár ránk, no meg persze, újabb szigorítások, széleskörűbb kontroll a gazdaság további fehérítése érdekében.

Kezdjük azokkal, amelyek mindenkit érintenek, amik a legfontosabbak.

Minimálbér és Garantált bérminimum - 2018
Bruttó minimálbér 138.000 Ft
Garantált bérminimum bruttó összege 180.500 Ft

Az egy munkavállalóra eső összes bérköltséget itt tekintheti meg.

Fentiekhez kapcsolódik az egyszerűsített foglalkoztatás napi kifizethető összege is, amely 2018-tól napi 8 órára 6.350 Ft (8.255 forintig SZJA mentes), a garantált bérminimumhoz kötött munkakörökben pedig napi 8.300 Ft (9.790 forintig SZJA mentes).

 

Számlák jelentése 100.000 Ft ÁFA tartalom felett - online számlázó programok használata

A többször feldobott téma, ami 2018. júliustól valóban érvénybe lép. Most nézzük meg, hogy mivel kezdődnek a teendőink!

 • Az első és legfontosabb feladatunk, hogy figyeljünk az egyes számú szabályra, ami előírja, hogy január 1-től minden olyan számlára, amelynek az áfatartalma eléri/meghaladja a 100 ezer forintot, a vevő adószámát rá kell írni!
 • A következő etap július elsején indul, amikor már elkezdődik a 100 ezer forint áfatartalmú számlák online adatszolgáltatása. Addigra a számlázóprogramok alkalmasságát kell megvizsgálnunk, ha nem a kézi adatszolgáltatást választjuk.
 • Azt is jó, ha tudjuk, hogy a vállalkozás felelőssége lesz, hogy olyan programot válasszon, amelyik az előírásoknak megfelel. A pontos előírásokról tájékoztatni fogjuk Önöket!
 • Aki kézzel fog adatot szolgáltatni, arra is szép világ vár! Várhatóan, a számla kiállítását követő 5 napon belül kell egy online felületen feltölteni a kiállított számla adatait.

 

Személyi Jövedelem Adó (SZJA)

Jó hír! Sőt mi több, nagyon jó hír!

 • A hosszútávra ingatlant bérbeadók - akik a saját cégüknek adják ki, ők is! :) - jövőre az évi 1.000.000 forint felett is mentesülnek a 14%-os EHO alól. Számoljunk csak! Aki magánszemélyként kiadja a lakását a cégnek, az 15% SZJA-val jut jövedelemhez, amit kivon a céges 35%-os adó alól. Akkor jó ez nekünk vagy nem? :))
 • A szálláshely szolgáltatóknak is akad jó hír: egy helyett három szobáig választhatják a tételes átalányadózást, ami eddig szobánként volt 38.400 forint. Nem éri meg titkolózni!
 • A praxisjog átruházása úgy fog adózni, mint az ingatlan, vagyis 5 év után adómentessé válik (90, 60, 30 százalékos csökkenés az 5 éven belül).

 

Kisadózók Tételes Adója (KATA)

 • Azt már minden katás tudja, hogy amennyiben az év utolsó napján 100.000 forintot meghaladó tartozása van, akkor megszűnik a KATA adóalanyisága. Ez jövőre annyiban változik, hogy ha az adott napon tartozása volt, és emiatt elindult ellene a megszüntető eljárás, ha még a megszüntető határozat jogerőre emelkedéséig befizeti az elmaradást, megmaradhat a KATA hatálya alatt. Nem kellene az utolsó percre hagyni! ...de mindig van ilyen vállalkozó. :)
 • Várva várt változás lett 2018-tól, hogy a felsőoktatási intézmények hallgatója bekerül a másodállású, azaz a 25.000 forintos KATA-s kategóriába.
 • Az ügyvédi irodák is választhatják a KATA adózást. Nekik azért érdemes lesz elgondolkozni azon, hogy ha egyedül csinálják, akkor egyedül vonatkozik rájuk az értékhatár. Ugye érti! Két ügyvéd együtt, mint „iroda", együtt érhet el 12 millió forintot!!!

 

Kisvállalati Adó (KIVA)

A KIVA mértéke 2018-tól 13%  ! Fontolja meg az áttérést - egyeztessen könyvelőjével!

A módosítás egyértelművé teszi, hogy a KIVA kezdetét megelőző nappal, és a KIVA adóalanyiság megszűnésének napjával kezdődő/záruló időszak "üzleti évnek" számít, tehát erről külön beszámolót kell készíteni, letétbe helyezni és közzétenni.

Ez a módosítás az évközben átlépőket érinti, mivel kilépni csak év végével lehet, ami amúgy is mérlegfordulónap.

 

Általános Forgalmi Adó (ÁFA)

Jelentősen csökken az ÁFA kulcs az alábbi területeken:

 • Internet - 5%
 • Hal - 5%
 • Éttermi vendéglátás - 5%

 

Társasági Adó (TAO)

 • A jövőben a munkavállalói bérlakások bekerülési értékével (felújítás esetén a bekerülési érték növekményével) egyező összegben, adóalap-csökkentéssel élhetnek az adózók a beruházás, felújítás adóévében - ha van miből. Emellett megmaradt a mobilitási célú támogatás és a munkásszállás létesítésének adóalap kedvezménye is.
 • A jövőben adóalap-kedvezmény lesz elérhető - az európai uniós szabályokkal összhangban - az elektromos töltőállomások létesítése és üzemeltetése esetén. Létesítsünk elektromos töltőállomásokat! :)

 

Adózás Rendje Törvény (ART)

Továbbra is a fehérítés a cél! Ennek érdekében a következő módosítások születtek:

 • A belföldi társaságoknak a külföldi bankszámlájukat is be kell jelenteni.
 • Az adótartozó, illetve adótartozással megszűnő cégekben döntő pozíciót betöltő személyeknek - ha új céget kívánnak alapítani -, akkor adófizetési biztosítékot kell fizetni.
 • Minden adózót megillető kedvezmény feltétele lesz a tartozásmentesség.
 • A NAV oldalán közzé lesznek téve azon adózok adatai is, akik az ÁFA bevallási kötelezettségüknek több mint két bevallási időszakon keresztül nem tettek eleget.
 • A készpénzfizetés bejelentése csak a kapcsolt vállalkozások közötti 1 millió forintot meghaladó ügyletek esetén marad meg. (Aki fizet, az jelent!) A SZABÁLY NEM VÁLTOZOTT! Pénzforgalmi számlanyitásra kötelezettek közötti havi 1,5 millió forintot meghaladó készpénzforgalom automatikus bírságot von maga után!
 • Egymillió forint bírság szabható ki a foglalkoztatott bejelentésének elmulasztásáért! Késedelmes, de adóellenőrzés megkezdéséig bejelentetés esetén „csak" a késedelem miatt jár szankció.
 • Egymillió forintig terjedhet a kiszabott bírság akkor is, ha nem állít ki számlát, vagy nem valós összegről teszi, vagy ha alkalmatlanok ellenőrzésre a megőrzött iratai. Ha nincs meg egy kiállított számlája, az 500.000 Ft-ot ér számlánként.
 • NEM LETT KÖTELEZŐ az alanyi mentességet választó egyéni vállalkozóknak bankszámlát nyitni!

 

Egészségügyi szolgáltatási járulék

2018. január elsejétől 7.110 forintról 7.320 forintra nő.

 

Turizmusfejlesztési hozzájárulás - új adónem!

Kit érint? Étkezőhelyi vendéglátást

Adó alapja: az áfa alap (Alanyi mentesnél a bevétel).

Mértéke: 4%

 

Budapest, 2017. december 4.

Rólunk Szolgáltatásaink Árak / Ajánlatkérés Tudástár Elérhetőségek

Kik vagyunk?

Miért velünk?

Minőség és Garancia!

Rólunk mondták...

Partnereink

Sajtómegjelenések

Állásajánlat

 

 

 

 

 

Kik vagyunk?

Könyvelés

Bér, TB és munkaügyi szolgáltatások

Adótanácsadás

KIVA tanácsadás

Kutatás-Fejlesztés

Kezdő cégek támogatása

EXTRA szolgáltatások

 

 

 

 

Múltunkban a jövőnk!

ONLINE ajánlatkérés
komplex szolgáltatásra

Bér, TB és munkaügyi ügyintézés

Adótanácsadás - árak


 


 

 

 

 

 

 

Mindig friss tartalommal a Facebookon is!

 

Adóváltozás 2017

Szakcikkek

Tudásanyagok

Hasznos linkek

Cégalapítás egyszerűen

Pályázati lehetőségek

Bérkalkulátor

Feketelista

 

 

 

 

 

Iroda: 1039 Bp., Hímző u. 6., VI./34.

Telefon: 1/244-0333, 20/424-2556

Fax: 1/244-0333/18

E-mail: info@rezon.hu

Irodánk állandó nyitva tartása:
H - Cs
: 8-16:30
Pénteken: 8-14:00

 

Copyright © 2012 REZON Könyvelő Iroda Endorphin Studio Ltd: weboldal készítés InStar: webgrafika